
Resim Yapmaya Başlayacaklara Tavsiyeler
Resim birçoğumuzu kendine hayran bırakan, yapabilenlere özenerek bakmamıza sebep olan, “keşke bir gün ben de resim yapabilsem ama nerede bende o yetenek” dedirten bir sanat dalı. Evet; hobi olarak resim yapmak başta zor görünerek gözümüzü korkutsa da disiplinli ve azimli bir şekilde çalışıldığında, elde edilemeyecek hiçbir başarı olmadığını hatırlamak gerek.
Siz de resim yapmaya başlamak isteyenlerdenseniz, yapabileceğinize inanıp çok pratik yaparak her geçen gün kendinizi geliştirebilirsiniz. İlk yaptığınız resimle son yaptığınız resmi karşılaştırıp farkı gördüğünüzde, ne kadar geliştiğinize siz bile inanamazsınız!
Bu yazımızda, resim yapmaya başlarken yararlanabileceğiniz faydalı bilgileri sizlerle paylaşacağız. Göreceksiniz ki başladıktan sonrası tahmininizden çok daha kolay olacak…
Karakalemle başlayın
Resme başlamak istiyorsanız karakalem denilen kurşun kalem çalışmasıyla başlamanızı tavsiye ediyoruz. Kalemi nasıl açacağınız, nasıl tutacağınız, kullanacağınız kurşun kalemlerin 2B, 3B, 4B vb. nerelerde hangi amaçla kullanılabileceği, silginizin nasıl olması gerektiği, hangi dokuya sahip çizim kağıdının sizin için uygun olabileceği, hangi boyutta bir çizim kağıdıyla başlayabileceğiniz; başlangıçta edinebileceğiniz bilgiler arasında yer alıyor.
Önerimiz 35X50cm bir resim kağıdıyla başlayıp 50X70cm ile devam etmeniz yönünde. Resim kağıdınızı koyup çizim yapabileceğiniz bir duralit edinmek de işinizi kolaylaştıracaktır. Resim kağıdınızın boyutuna uygun duraliti seçmek için Duralit kategorimize bakabilirsiniz.
Çizgi çalışmalarıyla başlayıp ışık, gölge, kompozisyon çalışmalarıyla kendinizi geliştirebilirsiniz. Resim yapmak için her ne kadar yetenek gerekli olsa da, resmin bir teknik olduğunu unutmamak gerekir. Eğer imkanınız varsa resim teknikleri öğrenmek için bir kursa gidebilirsiniz. Böyle bir imkanınız yoksa bu konulardaki kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Resim yapmaya yeni başlayanlar için Çizimin Sırları 1 – Temel Karakalem Teknikleri adlı kitap faydalı olacaktır.
Bu çalışmalarda belirli bir seviyeye geldikten sonra, daha ileri seviye için Çizimin Sırları 2 – İleri Karakalem Teknikleri kitabıyla çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Teknikler konusunda yapacağınız internet araştırmaları da işinize yarayacaktır.
Obje çizimi yapın
Resim çizmek isteyenlerin yaygın olarak yaptığı hatalardan biri, ilk aşamada portre, anatomi gibi ayrıntılı çizimlerle başlamaları. Bizim tavsiyemiz, ilk olarak daha basit olan birtakım obje çizimleriyle başlamanız.
Karakalem resim çalışması yaparken zor olanlarla başlayıp istediğiniz sonucu elde edememek sizi hayal kırıklığına uğratabilir ve bir daha kalemi elinize almamakla sonuçlanabilir. Tabi başlangıçta her ne çizerseniz çizin beklentinizi çok yüksek tutmamanızda fayda olacaktır. Çiziminiz, yaptıkça gelişecektir.
Obje çizimi yaparken, kitaplardaki çizimleri taklit edebilirsiniz. Çizilmiş objeye bakarak aynısını yapmaya çalışmak etkili bir yöntemdir.
Dilerseniz Kolay Çizim Teknikleri kitabından da yararlanabilirsiniz. Karşınıza bir obje alıp bakarak çizmeye çalışmak da faydalıdır. İlk etapta hayalden çizime geçmemenizi öneririz. Aşama kaydettikçe, birden fazla objeyi yan yana koyarak natürmort çizimler yapabilirsiniz. Böylece hem kompozisyon yeteneğiniz gelişir hem de birden fazla objenin ışık gölgesini bir arada resmetmeye alışırsınız.
Gözlem yapın
Etrafınızda gördüğünüz her şeyi inceleyin. Hangi objenin neresinde ne var; ışık nereden vurduğunda gölge nereye düşüyor; cam, tahta, metal, kumaş vb. nasıl bir dokuya sahipler? Dikkat edebildiğiniz tüm detaylara dikkat edin ve ayrıntıları mümkün olduğunca hafızanıza kaydedin.
Çizmek istediğiniz obje her zaman karşınızda olmayabilir. Hayalden karakalem resim çizmek istediğinizde de karakalem dışındaki teknikleri kullandığınızda da, objelerin detaylarını biliyor olmanız gerekecektir. Gözünüzü eğitmek açısından, ressamların çalışmalarını incelemeniz ayrı bir öneme sahiptir. Boş kaldıkça internetten veya kitaplardan resim çalışmalarını incelemek, resim sergilerine gitmek fark etmeden yol almanızı sağlayacaktır.
Kararlı ve disiplinli olun
Resim yapmaya yeni başlayanlar için bir tavsiyemiz de, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, vazgeçmeden kararlılıkla ve belli bir disiplin içinde çalışmak! Televizyon izlerken bile bir yandan bir şeyler karalamak, elinizin soğumaması bakımından çok önemli.
Özellikle yeni başlarken ara vermek, tam alışırken başa dönmeniz anlamına gelebilir. Anlayacağınız her daim eliniz işlemeli. Tabi aktif çizimlerinizin dışında çevreyi gözlemlemek, çok resim incelemek de bu çalışmaların içinde yer almalı.
Malzeme seçimine özen gösterin
Karakalem resim çalışmaları ile başladıktan sonra tercihinize göre sulu boya, yağlı boya gibi tekniklere geçebilirsiniz. Hangi tekniği kullanıyor olursanız olun, kullandığınız tekniğin gerektirdiği malzemelerin kaliteli olmasına dikkat edin. Aksi takdirde hem çalışırken zorlanırsınız hem de istediğiniz sonucu elde edememek üzülmenize sebep olur.
Doğru yerde doğru malzemeyi kullanmak da önemlidir. Kullanım amacınıza ve yerinize uygun fırça boyutu, şövale boyutu vb. seçmek gereklidir. Bunları göz önünde bulundurarak malzemelerinizi temin etmek için Resim Malzemeleri kategorimize göz atabilirsiniz.