ÜST
raw vegan beslenme

Raw Vegan Nedir? Raw Vegan Beslenme Düzeni

Raw vegan beslenme; vegan beslenme ile çiğ beslenmeyi birleştiren bir beslenme çeşidi. Kısaca çiğ vegan beslenme diyebileceğimiz raw vegan beslenme ile beslenenler için bu beslenme şekli bir yaşam biçimi haline gelmiş durumda.

Şimdi gelin detaylara birlikte bakalım…

Raw vegan nedir?

raw vegan beslenme

Yukarıda da değindiğimiz gibi raw vegan beslenme; besinlerin çiğ olarak tüketildiği vegan beslenme şekli. Bu beslenme tarzını benimseyenler, gıdaları ısıya ve herhangi bir işleme maruz bırakmadan ham halleriyle tüketiyorlar. Raw food denilen sebze, meyve gibi doğanın bizlere sunduğu ürünleri ya çiğ olarak ya da kurutarak tüketmeyi tercih ediyorlar. 45-47 derecenin üzerindeki ısılarda yararlı bakterilerin, enzimlerin, vitaminlerin ölmesi nedeniyle bu beslenme şeklinde ısıya maruz bırakma durumu en fazla 45 derecenin altında gerçekleşiyor.

Veganlar ile raw veganların hayvansal gıdalardan uzak durmalarının sebebi ise aynı değil. Veganlar hayvansal ürünleri tüketmemeyi bir yaşam biçimi olarak benimserken, raw veganlar genellikle bu ürünleri pişirmeden tüketemeyecekleri için uzak duruyorlar. Tabi veganlığı benimseyen raw veganlar da yok diyemeyiz.

Raw vegan beslenme hangi besinleri içerir?

Her türlü sebze ve meyve raw vegan beslenmede yer alır. Börülce, mercimek gibi bakliyatlar da yeşillendirilerek salataların ya da diğer çiğ yiyeceklerin içine katılabilir. Kuru yemişler, yağlı tohumlar yine tüketilebilen besinler arasındadır.

Nelerin tüketilemediğine gelecek olursak; rafine şekeri, kafeini, alkolü, unu ve hayvansal sütleri sayabiliriz. Bu beslenme şeklinde un tüketilmediği için undan yapılan ekmek ve hamur işleri de listeden otomatikman çıkmış oluyor. Ancak, una alternatif olarak badem unu, keten tohumu unu gibi unlardan ekmek yapılabiliyor. Raw vegan beslenme söz konusu olduğunda hayvansal sütlerin tüketilmeme sebebi; koyun ve inek sütü gibi sütlerin tüketilmeden önce pastörize edilmeyi gerektirmeleri. Hayvansal sütlerin alternatifi olarak ise, hindistan sütü gibi bitkisel sütler tercih ediliyor.

Et yeme konusu ise kişiye göre farklılık gösteriyor ve genellikle raw vegan beslenenler bu konuda 3 gruba ayrılıyorlar: Hiç et tüketmeyenler, marine edilmiş çiğ et tüketenler, sadece balık eti tüketenler.

Raw vegan beslenmenin faydaları nelerdir?

  • Besinlerin içinde yer alan vitamin, mineral, yararlı bakteri ve enzimler ısıya maruz kalmadan tüketildikleri için ölmeden doğrudan vücuda alınmış olurlar.
  • Bağışıklık sistemi güçlenir.
  • Sindirim sistemi düzene girer ve sindirim sorunlarında büyük ölçüde azalma meydana gelir.
  • Kafein ve alkol gibi ürünlerden uzak durulması sebebiyle karaciğer sağlığı korunur.
  • Böbreklerin yükü azalır.
  • Vücuda ağırlık yapan yiyeceklerin tüketilmemesi, daha enerjik olmayı sağlar.
  • Hazır gıda tüketmek yerine pH değeri yüksek gıdalarla beslenilmesi nedeniyle cilt güzelleşir.
  • Fiziksel ve ruhsal açıdan daha sağlıklı olmayı sağlar.

Herkes raw vegan beslenebilir mi?

Raw vegan beslenme fiziksel ve ruhsal bakımdan herkes için uygun olmayabilir. Bu şekilde bir beslenme biçimine geçiş yapmak istiyorsanız öncelikle doktor kontrolünden geçmelisiniz. Vücut, klasik beslenme düzeninin dışına çıktığında tepki verebilmektedir. İşlem görmüş, pişen gıdalarla beslenmeye alışkın olan vücudu tamamen doğal ve çiğ ürünlere beslemeye başladığınızda, yağ ve kalori miktarları düştüğü için kilo kaybı söz konusu olabilmektedir. Herhangi bir sağlık problemiyle karşılaşmamanız için doktorunuza ve diyetisyeninize mutlaka danışmalısınız.

Doktorunuzdan ve diyetisyeninizden bu beslenme biçimi için onay aldıktan sonra Meyve ve Sebze kategorilerimizden edineceğiniz meyve ve sebzeler ile harika salatalar hazırlayabilirsiniz.

Korfruits Güneşte Kurutulmuş Çekirdeksiz Erik bu meyvelerden bir tanesi.

raw vegan beslenme

Quru Kurutulmuş 6’lı Paket İkramlık Çilek Dilimleri ile kuru meyvelerin tadını çıkarabilirsiniz.