Rap müzik nedir? Hip-hop kültürü mercek altında
Son birkaç yılda tüm dünyayı kasıp kavuran Rap müzik ve Hip-Hop kültürü, özellikle genç yaştaki dinleyiciler tarafından benimseniyor. Ancak sokağın sesi olan Rap hakkında söylenecek çok şey var.
Teknoloji çağına hazırlanan, bir taraftan da Soğuk Savaş’ı kazanmak için kültürel ve siyasi her alanda öne çıkmaya çalışan 70’li yılların ABD’si oldukça ilginç bir ortamdı. Böyle bir coğrafyanın gettolarında doğan Rap müziğin de kitleleri harekete geçirmesi ve sıra dışı olaylara zemin hazırlaması hiç de şaşırtıcı olmasa gerek.
İlk yıllarında azınlıkların sesini dünyaya duyurmayı amaçlayan Rap, günümüzde de dinleyicilerini dinamik ve heyecanlı gençlerden oluşturuyor. Değişmeyen tek şey ise hip-hop kültürü ve Rap müziğin hala sıra dışı ve sivri olması.
Rap müziğin ilk yılları
70’li yıllar ABD’sinin gettolarından doğan Rap müzik, o dönemde ayrımcılığa uğrayan siyahilerin sesi oldu. Gelir seviyesi oldukça düşük olan bu gettolar, Rap müziği sisteme karşı verdikleri bir tepki olarak kullandılar. Hip-hop kültürüne ait bir olgu olan Rap, özellikle Afro-Amerikalılar arasında hızlı bir şekilde yaygınlaştı.
Caz ve Blues gibi müzik akımlarından esinlenerek ortaya çıkan Rap, müzik ritminin ve kafiyenin ön planda tutulduğu bir şekilde döneminin sorunlarını insanlara anlatmaya çalıştı. Bu yönüyle Rap için azınlıkların ve yoksulların sesi de diyebiliriz.
90’lı yıllara gelindiğinde ise bu durum biraz tersine dönmeye başladı. Rap sanatçıları, eserlerinde yine bu sorunlara ses olmaya çalışıyor ancak ürettikleri eserler sebebiyle büyük paralar kazanıyorlardı. Bu da onları başkaldırdıkları sistemin yılmaz bir neferi haline getirdi.
Buna rağmen Rap müziğin ve hip-hop kültürünün ruhu, günümüzde dahi sisteme bir şekilde baş kaldırmak isteyen gençler arasında oldukça popüler. Ancak çoğu zaman hip-hop ve Rap müziğin eş anlamlı olduğu hatasına düşülmeye devam ediyor. Gerçek ise bundan çok daha farklı.
Rap ve Hip-Hop arasındaki fark
Hip-hop ve Rap, günümüzde en çok karıştırılan iki tür. Rap, yukarıda da anlattığımız gibi 70’li yıllarda ABD’deki siyahi kültürün ortaya çıkardığı bir müzik türüyken hip-hop ise bir kültürü niteliyor.
DJ, MC ve Break Dance gibi terimleri içinde barındıran hip-hop aslında Rap müziğin de çıkış noktalarından. Neredeyse tüm Rap sanatçıları eserlerini hip-hop kültüründen esinlenerek ortaya çıkarıyor.
Zamanla ayrılmaz biçimde iç içe geçen Rap ve hip-hop, her ne kadar aynı şey olmasa da birbirini tamamlayan iki unsur. Dolayısıyla birbirleriyle karıştırılması hata olsa da anlaşılabilir bir durum. Ancak hip-hop kültürü içerisinde Rap müzikten çok daha fazlasını barındırıyor.
Rap müziğin Türkiye serüveni
1990’ların başından itibaren ülkemizde de dinleyici bulan Rap müzik, Türk Rap sanatçılarının sayısını artırmasıyla giderek popülerleşti. Ancak Rap müzik sahip olduğu etkisini 2005’lerde kaybetmeye başladı.
2010’ların ardından çeşitli Rap sanatçılarının da etkisiyle yeniden trendler arasına girmeyi başaran Rap müziğin etkisi günümüzde de güçlü bir şekilde hissedilmeye devam ediyor.
Rap müzik dinleyen birçok insan, bunu kıyafetlerinde de göstermekten oldukça hoşlanıyor. Kendim Seçtim’in Türkçe Rap temalı bu tişörtü birçok Türkçe Rap dinleyicisi tarafından tercih ediliyor.
Artık birçok sanatçı müzik dünyasının dışından da olsa Rap şarkılar çıkarıyor, bu şarkılar da çeşitli platformlarda milyonlarca kez dinleniyor. Rap müzik, 70’ler ve 80’lerdeki süksesinin ardından günümüzde ikinci altın çağını yaşıyor. En çok dinlenenler listelerinde Rap şarkılar her geçen gün sayılarını artırıyor.
Eğer siz de Rap müzik dinlemekten zevk alıyorsanız çoğunlukla evde kaldığınız bu günlerde Rap deneyimini en üst seviyede yaşatan müzik sistemlerine; “Evde Konser! Eviniz İçin En İyi Müzik Sistemleri” başlıklı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.