
Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor? Ramazan Bayramı 2023
11 ayın sultanı olan Ramazan ayı Şaban ayına girilmesiyle birlikte daha da heyecanlı bir şekilde beklenmeye başlandı. İslam inancına göre 1.000 aydan daha hayırlı olarak adlandırılan Ramazan, 2023 yılında oldukça merak edilmeye başlandı. Ramazan ayı halk arasında oruç tutulan ay olarak bilinir ve önemli ölçüde yardımlar yapılır. Ramazan ayı hicri takvime göre dokuzuncu aydır. Sağlıklı insanlar ve oruç tutanlar şafak vaktinden itibaren akşama kadar herhangi bir şekilde yemez ya da içmez. Ayrıca bu ay içerisinde genel yaşam ya ve ibadetlere de dikkat edilir. Müslümanların kutsal ayı olan Ramazan’da dualar, Kur’an okumaları ve fitre gibi sadakalar teşvik edilir.
Ramazan Ayının Önemi
Ramazan ayı aynı zamanda Kur’an ayı olarak da bilinir. Kur’an’ın Ramazan ayında inmeye başlamış olması ve tamamlanması nedeniyle daha büyük bir önem verilir. Özellikle Kur’an okumaları ve mukabele gibi etkinliklerle bu ay daha iyi bir şekilde geçirilmeye çalışılır. Ayrıca iftar ve sahur vakitlerinde pek çok davet düzenlenerek birliktelik sağlanmaya çalışılır. Bu davetler sayesinde paylaşma ve bağlanma gibi duygular daha çok kazanılmaya başlanır. Ayrıca bu ayda pek çok Müslüman daha çok paylaşma ve dayanışma içerisine girer. Zekat verme ve sadaka paylaşma gibi özellikler nedeniyle pek çok fakirlere yardım eli uzatılmış olur. Peki, 2023 yılında Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Pek çok kişi tarafından bu sorunun cevabı merak edilmektedir.
2023 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?
Ramazan ayı hicri takvimde yer alan bir aydır. Bu nedenle her sene Ramazan ayının ne zaman geleceği pek çok Müslüman tarafından merak edilir. Hicri takvimin ay temelli olması nedeniyle miladi takvime göre her yıl ayların başlangıcı 11 – 12 gün kısalır. Bu nedenle her yıl Ramazan ayının başlangıcı da değişmektedir. Yaklaşık olarak değerlendirildiğinde her 33 yılda bir Ramazan Bayramı aynı zamana denk gelir. Müslümanlar orucun manevi mükafatları elde etmek ve oldukça önemli bir ay olan ramazanı değerlendirmek için ne zaman geleceğini merak ediyor.
2023 yılında Recep ayı 23 Ocak Pazartesi günü başlamış oldu. Şaban ayı ise 21 Şubat Salı günü başladı. Şaban ayının girmesiyle birlikte herkes Ramazan’ın ne zaman geleceğini merak etmeye başladı. Ramazan ayı 23 Mart Perşembe günü başlayacak. 23 mart tarihinde ilk oruç tutularak Ramazan’a başlangıç yapılmış olacak. Teravih selâsının okunması ile birlikte ilk teravih namazı kılınacak ve gecesinde ilk sahur yapılacak. Ramazan’ın 23 mart günü girmesiyle birlikte İslam’ın 5 şartından birisi olan oruç ibadeti başlamış olacaktır. Ramazan, Ay’ın ilk hilal görünümü oluştuktan 29 ya da 30 gün süresince devam eder.
Ramazan Ayı Boyunca Neler Yapılır?
Ramazan ayı Müslümanlar tarafından oldukça önemsenen ve değer gören bir dönemdir. Bu ayda tutulan oruç ve kılınan namaz oldukça değerli olduğundan Müslümanlar tarafından bu ibadetlere daha çok dikkat edilir. Ayrıca Ramazan ayı arınmak ve temizlenmek için önemli bir fırsattır. Pek çok Müslüman bu ayı fırsat olarak görerek günahlardan tövbe etme ve ibadetlere başlama dönemi olarak görür. Ayrıca oruç ibadeti sayesinde kişinin kötü düşünce ve eylemlerden uzaklaşması ile genel bir ruh temizliği sağlanmış olur. Ayrıca oruç ibadetinin içerisinde yer alan sabır duygusu ve günahlardan kaçınma nedeniyle Müslümanların davranışlarını değiştirme fırsatı doğmuş olur. Ayrıca Ramazan ayında tutulan oruç nedeniyle Müslümanların günahları bağışlanmış olur. Çünkü Allah, oruç ibadetinin sevabını kendisinin vereceğini söyler. Bu nedenle Ramazan ayı içerisinde takvalı bir şekilde oruç tutulması, kişinin günahlardan arınması için oldukça önemlidir.
Ramazan ayı içerisinde yapılan en önemli ibadetlerden birisi de teravih namazıdır. Bu namaz yatsı namazıyla birlikte kılınır ve Müslümanlar bir araya gelir. Teravih namazı 8 ya da 20 rekat olarak kılınabilir. Özellikle iftar açıldıktan sonra teravih namazı kılındığı için pek çok kişi bu ibadeti yapmak için camilere yönelir. Teravih namazı vakit namazlardan daha çok Müslümanın katıldığı ibadetlerden birisidir. Bu yönüyle hem Ramazan ayı hem de teravih namazı birleştirici bir niteliktedir. Ayrıca teravih namazı sonrasında insanların buluşması ya da bazı ikramların olması nedeniyle barıştırıcı bir ay olduğunu da söyleyebiliriz. Teravih namazı dışında Ramazan ayı içerisinde insanların birbirine küs kalması ya da kötü sözler kullanması da doğru değildir. Yemeklerin diğer insanlarla paylaşıldığı ve aynı sofrada buluşup olduğu bu ortam birlik duygusunun pekiştirilmesi açısından oldukça önemlidir.
Ramazan ayı aynı zamanda Kur’an okumalarının yaygın olduğu bir dönem. Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’in indirilmiş olması nedeniyle pek çok Müslüman hatim indirmeye ve Kur’an tilaveti dinlemeye başlar. Özellikle Kur’an okumanın önemli bir ibadet olarak görülmesi nedeniyle bu ayda pek çok Müslüman buna önem verir. Ayrıca pek çok camide sabah ve yatsı namazlarında Kur’an okumaları gerçekleştirilir. Bu ay içerisinde her Müslümanın vermesi gereken belirli bir fitre bedeli vardır. Bayram gelmeden önce herkesin bu miktarı ihtiyaç sahiplerine ulaştırması gerekir. Her yıl Diyanet tarafından belirlenen fitre bedeli ile bu sadakanın verilmesi gerekir. 2023 yılı içerisinde Diyanet tarafından 70 TL fitre bedeli olarak belirlenmiştir. Bu fitre bedeli Ramazan ayının ilk gününden başlayarak Ramazan Bayramı’na kadar verilebilir.
2023 Ramazan Bayramı Ne Zaman?
Ramazan Bayramı orucun bitmesi ile birlikte başlayan bayramdır. 23 mart günü başlayacak oruç 20 Nisan günü son bulacak. Aynı zamanda 20 Nisan günü Ramazan Bayramı arefesi olarak da adlandırılır. 21 Nisan günü ise Ramazan Bayramı başlangıcıdır. Ancak Ramazan Bayramı 3 gün süren bir dönemdir. Bu nedenle bayram 21 Nisan Cuma günü başlayıp 23 Nisan Pazar gününe kadar devam edecek bir süreçtir. Ramazan Bayramı Ramazan ayında olduğu gibi birleştirici ve bütünleştirici bir özelliğe sahiptir. Ramazan Bayramı nedeniyle pek çok kişi memleketine gider ve ailesiyle görüşür. Bu ayda oruç tutulmasıyla birlikte Ramazan bayramına yumuşak bir geçiş yapılması tavsiye edilir. 30 gün boyunca oruç tutulduğu için kişilerin bedeni ve midesi değişikliğe uğrar. Bu nedenle bayramın ilk gününde beslenmeye dikkat etmekte yarar vardır.
Ramazan Bayramı ülkemizde şeker Bayramı olarak da ifade edilir. Bu bayram başladığı zaman davetler ve tebrikler esnasında şeker ikramı yapılır. Bayram tebriki nedeniyle insanlar hem farklı tatlılar yaparak ikram eder hem de alınan farklı şekerleri insanlara tattırır. Bayram nedeniyle insanlar birbirlerini hatırlama ve görüşme fırsatı da elde etmiş olur. Bunun için bayramlar genellikle coşkulu ve mutlu bir atmosfer içerisinde geçer. Ramazan Bayramı geldiği için teravih namazı son bulmuş olur. Arife gününe kadar devam eden teravih namazları gelecek yıla kadar bir daha kılınmaz. Ramazan ayı bayramla birlikte son bulmuş olur ve pek çok Müslüman tarafından bu dönem özlemle hatırlanır. Müslümanlara pek çok katkı sağlaması ve önemli faziletleri nedeniyle bu ay iyi değerlendirildiğinde insanlar bu ayın gelmesini iple çeker. Ayrıca insanlar bu ayda oruç tuttuğu için genellikle sağlıklı bir bedene de sahip olmuş olur.