
Radyasyonun Olumsuz Etkilerinden Korunmanın Yolları
Işınım olarak da adlandırılan radyasyon, elektromanyetik dalgalar ile enerji/ışın yayımı şeklinde ifade ediliyor. Doğal bir olgu olan radyasyonun ana kaynaklarının başında güneş geliyor. Ayrıca toprak da içerdiği bazı elementlerden dolayı bir miktar radyasyon yayıyor.
Radyasyon, bazı sanayi kollarında ve tıp alanında insanlığa faydaları olacak şekilde kullanılıyor. Ancak radyasyon etkisine uzun süre maruz kalmak insan sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Gelişen teknolojinin insanlığa kazandırdığı televizyon, cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik ürünler sağladıkları kolaylıklar yanında pek çok zararlı etki de içeriyor. Bu zararlı etkilerin başında radyasyon geliyor.
Radyasyonun zararlı etkileri basit bazı tedbirler ile azaltılabiliyor.
Radyasyonun Zararları

Kaynak: jevic nz
Radyasyon, iyonlaştırıcı olan ve iyonlaştırıcı olmayan şeklinde adlandırılan iki gruba ayrılıyor. İyonlaştırıcı olarak adlandırılan grup kendi içinde elektromanyetik ve parçacıklı radyasyon olmak üzere iki farklı grupta toplanıyor. İyonlaştırıcı olmayan grup ise optik radyasyon ve EMR nitelikli radyasyon olarak sınıflandırılıyor. Cep telefonları, radyolar, televizyonlar, bilgisayarlar, mikrodalga fırınlar EMR grubu radyasyon yayan cihazlar arasında yer alıyor. İyonlaştırıcı olarak adlandırılan radyasyon grubu hücrelere zarar verecek seviyede enerji taşıyor. Bu tarz radyasyona uzun süre maruz kalmak ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep oluyor.
Radyasyon, insan üzerindeki zararlı etkilerini zaman içinde gösteriyor. Bu olumsuzluktan tam anlamıyla uzaklaşmak mümkün olmamakla beraber belli korunma yöntemleri ile etkileri azaltılabiliyor. Bilim çevreleri konu üzerinde uzun süredir bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yürütüyor. Özellikle gün içerisinde uzun süre bilgisayar, cep telefonu veya televizyon gibi elektronik eşyaları kullanmak zorunda olanların bu cihazların yaydığı radyasyondan korunmak adına basit fakat etkili olan bu yöntemleri uygulaması tavsiye ediliyor.
Yatak odalarında elektronik alet bulundurmamak, uyurken radyasyona maruz kalmayı engelliyor.
Ev İçinde Alınması Gereken Tedbirler

Kaynak: Medical News Today
Televizyon, bilgisayar veya mutfak eşyası gibi kullanılmayan elektronik eşyaların fişlerinin çekilmesi enerji tasarrufu sağlamasının yanında cihazın radyasyon yaymasını da önlüyor. Yatak odalarında elektrikli saat, radyo, cep telefonu gibi elektronik alet bulundurmamak gerekiyor. Yatakların elektromanyetik alanlardan uzakta olması, bebek odaları için kullanılan bebek telsizlerinin bebeğin hemen başucunda olmaması veya belirli bir mesafede tutulması da önemli tavsiyeler arasında yer alıyor. Cep telefonları ile uzun süreli konuşmaların kulaklık kullanılarak yapılması, baş bölgesinin uzun süreli radyasyon etkisinde kalmasını önlüyor. Cep telefonu alımı sırasında radyasyon yayma seviyesini kontrol ederek ürün tercih etmek gerekiyor. Belli bir yaşın altındaki çocukların cep telefonu, bilgisayar veya tablet ile uzun süre oynamasına ve konuşmasına izin verilmemesi; hamilelerin ve yaşlıların da cep telefonu kullanma konusunda dikkatli olması, aşırı kullanımdan kaçınması tavsiye ediliyor. Mutfakta veya banyoda kullanılan küçük ev aletlerinin şarjlı olanlarını kullanırken prizden çıkararak kullanmak gerekiyor çünkü bu tür cihazlar prize takılı olduklarında daha fazla oranda radyasyon yayıyor. Uygulamak her zaman mümkün olmasa da televizyonu belirli bir mesafeden izlemek gerekiyor. Saç kurutma makinelerini uzun süreli çalıştırmak yerine birden fazla kez kısa süreli çalıştırma yöntemini kullanmak da bu cihazdan alınacak radyasyon seviyesinin minimuma indirilmesine yardımcı oluyor. Mutfaklarda sık sık kullanılan mikrodalga fırınlar çalıştırıldığında belli bir mesafede durmak gerekiyor.
Çalışma Ortamında Alınması Gereken Tedbirler

Kaynak: New York Post
İşleri dolayısıyla bilgisayar başında uzun süreler harcayanların düşük radyasyonlu bilgisayar ekranlarını tercih etmeleri gerekiyor. Uzun süre telefon ile konuşması gerekenlerin cep telefonu yerine sabit telefonu kullanmaları, bu mümkün değilse cep telefonunu kulaklık ile kullanmaları baş bölgesinin radyasyona direkt olarak maruz kalmasını engelliyor. Ofislerde kullanılan bazı cihazlar da radyasyon yönünden zararlı olabilecek etkiler içeriyor. Özellikle fotokopi makineleri bu cihazların başında geliyor. Yüksek manyetik alana sahip bu cihazlardan belirli bir mesafede durarak işlem yapmak gerekiyor. İş yerlerinin veya alışveriş merkezlerinin girişlerinde yer alan x-ray cihazları belirli oranda radyasyon yayan cihazlar arasında yer alıyor. Özellikle hamilelik dönemlerinde bu cihazları olabildiğince az kullanmak daha az radyasyona maruz kalmak açısından önem arz ediyor.
Daha az radyasyona maruz kalmak için güneşlenmenin doğru zamanda ve koruyucu krem kullanılarak yapılması tavsiye ediliyor.
Dış Mekânlarda Alınması Gereken Tedbirler

Kaynak: Gizmodo
Güneş, doğal bir radyasyon kaynağı olarak hayatın her aşamasında yer alıyor. Özellikle bahar ve yaz ayları insanların güneşten daha fazla yararlandığı mevsimlerin başında geliyor. Güneşten alınan radyasyon seviyesinin de doğru olarak ayarlanması gerekiyor. Güneşlenmenin günün belirli saatlerinde yapılması, gerekiyorsa cildi koruyucu kremler kullanılması öneriliyor. Cildi yetişkinlere göre daha hassas olan çocukların güneşte uzun süreler bırakılmaması öneriliyor. Hastane veya sağlık kuruluşlarına gidildiğinde, radyoloji bölümleri çevresinde uzun süre beklemek de sakıncalı sonuçlar doğuracak davranışlardan sayılıyor. Uyarı levhaları ile belirlenen bulunan bu bölgelerden mümkün olduğunca uzak durmak, özellikle küçük çocuklar, yaşlılar ve hamileler için önem arz ediyor.
Radyasyonun Zararlı Etkilerini Azaltacak Önlemler

Kaynak: Radiation | Environmental Site Services
Radyasyonun zararlı etkilerinden tam anlamıyla soyutlanmak mümkün olmamakla beraber etkilerini azaltacak birtakım tedbirlere başvurmak gerekiyor. Bu konuda yapılmış bilimsel pek çok çalışma bulunuyor. Örneğin kaktüsler bulundukları mekânlardaki elektrik alanlarını soğurarak temizliyor. Bu özellikten dolayı elektronik cihazların kullanıldığı ev veya ofis gibi ortamlarda kaktüs bulundurmanın olumlu etkileri olduğu biliniyor. Benzer şekilde vücut içerisinde birikmiş olan zararlı maddelerin doğal yollarla atılmasını sağlamak için belirli yiyecekler öneriliyor. Bu yiyecek önerilerinin başında yoğurt geliyor. Her gün yoğurt tüketmek vücuda giren radyasyonun bertaraf edilmesine yardımcı oluyor. Bunun yanında bol bol su içmek, doğal sebze ve meyveler ile beslenmek de uygulanacak etkili yöntemler arasında yer alıyor. Mümkünse her gün duş almak, toprakta çıplak ayakla dolaşmak vücutta biriken negatif elektriği ve radyasyonu atmak için faydalı tavsiyeler arasında bulunuyor.