ÜST
probiyotiğin

Probiyotiğin Bedenen ve Ruhen Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler, fermente gıdalar veya takviyeler yoluyla tüketilebilen canlı mikroorganizmalardır. Gittikçe daha fazla araştırma, sindirim sisteminizdeki bakteri dengesinin veya dengesizliğinin genel sağlık ve hastalıkla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Probiyotikler, bağırsak bakterilerinin sağlıklı bir şekilde dengelenmesini destekler ve çeşitli faydalarla bağlantılıdır. Bunlar sindirim sağlığı, bağışıklık fonksiyonu, kilo verme gibi birçok faydayı içeriyor.

O zaman gelin sizler için hazırladığımız yazımızda probiyotiğin faydalarını birlikte inceleyelim.

Sindirim Sisteminizdeki Dost Bakterileri Dengelemeye Yardımcı Olur

probiyotiğin

Probiyotikler “iyi” bakterileri içerir. Bunlar tüketildiğinde vücuda yarar sağlayabilen canlı mikroorganizmalardır. Bu faydaların, probiyotiğin, bağırsak bakterilerinin doğal dengesini yeniden sağlama yeteneğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Dengesizlik, çok fazla kötü bakteri olduğu ve yeterince iyi bakteri olmadığı anlamına gelir. Hastalıklar, antibiyotik gibi ilaçlar, kötü beslenme ve daha fazlası nedeniyle olabilir. Bunlar ise sindirim sorunları, alerjiler, zihinsel sağlık sorunları, obezite ve çok daha fazlası şeklinde sonuçlanabilir.

İshalin Önlenmesine ve Tedavisine Yardımcı Olabilir

Probiyotikler, ishali önleme veya şiddetini azaltma özelliğiyle bilinir. İshal, antibiyotik almanın yaygın bir yan etkisidir. Antibiyotiklerin bağırsaktaki iyi ve kötü bakteri dengesini olumsuz etkileyebilmesi nedeniyle oluşur. Birkaç çalışma, probiyotiğin kullanımının, antibiyotiğe bağlı diyare riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu öne sürmektedir.

Probiyotikler ayrıca antibiyotiklerle ilişkili olmayan diğer diyare durumlarında da yardımcı olabilir.

Probiyotik Takviyeleri Ruh Sağlığınızı İyileştirebilir

Bağırsak sağlığı aynı zamanda ruh hali ve zihinsel sağlıkla da ilişkilendiriyor. Hem hayvanlar hem de insanlar üzerinde yapılan çalışmalar, probiyotik takviyelerin bazı zihinsel sağlık bozukluklarını iyileştirebileceğini bulmuştur.

Bazı Probiyotik Türleri Kalp Sağlığınıza Faydalı Olabilir

Probiyotikler, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini ve kan basıncını düşürerek kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Yapılan 5 çalışmada, 2-8 hafta boyunca probiyotik yoğurt yemenin toplam kolesterolü %4 ve LDL kolesterolü %5 azalttığı bulunmuştur.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmeye Yardımcı Olabilir

Probiyotikler, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir ve zararlı bağırsak bakterilerinin büyümesini engelleyebilir. Ayrıca, bazı probiyotiklerin vücutta doğal antikorların üretimini teşvik ettiği gözlemlenmiştir.

Başka bir incelemede ise probiyotik almanın solunum yolu enfeksiyonları olasılığını ve süresini azalttığını bulunmuştur ve ayrıca probiyotik Lactobacilluscripatus’un kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu riskini %50 oranında azalttığı gözlemlenmiştir.

Probiyotikler Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir

Probiyotikler, bir dizi farklı mekanizma yoluyla kilo vermeye yardımcı olabilir. Örneğin, bazı probiyotikler, bağırsakta, vücudun beslenme yoluyla aldığı gıda yağının emilimini engeller. Yağ daha sonra vücutta depolanmak yerine dışkı yoluyla atılır.

Probiyotikler ayrıca daha uzun süre tok hissetmenize, daha fazla kalori yakmanıza ve daha az yağ depolamanıza yardımcı olabilir. Buna kısmen GLP-1 gibi belirli hormonların artan seviyeleri neden olur. Doğrudan kilo vermeye dahi yardımcı olabilirler.

Probiyotiklerden Yararlanmanın En İyi Yolu

probiyotiğin

Probiyotikleri çeşitli gıdalardan veya takviyelerden alabilirsiniz. Canlı probiyotik kültürler genellikle yoğurt ve sütlü içecekler gibi fermente süt ürünlerinde bulunur. Probiyotikleri ayrıca kuru halde bakterileri içeren tabletler, kapsüller ve tozlar olarak da alabilirsiniz. Nature’s Supreme Probiotic 5B 30 Kapsül bunlardan bir tanesi.

Nbl Probiotic Gold 20 Saşe içeriğinde probiyotik mikroorganizma, lif ve bazı vitaminleri içeren gıda takviyelerinden bir diğeri.

Bununla birlikte, bazı probiyotiklerin mide asidi tarafından daha bağırsağa ulaşmadan yok edilebileceğini unutmayın. Bu, amaçlanan faydalardan hiçbirini alamadığınız anlamına gelir. Yukarıda bahsettiğimiz faydalardan herhangi birine ulaşmak istiyorsanız, yeterli miktarda tüketmeniz önemlidir. Tüketeceğiniz ölçüye doktorunuzla birlikte karar verebilirsiniz.