ÜST

Postür Nedir? Duruş Bozukluğu Nasıl Düzeltilir

Postür bir diğer adıyla duruş ayakta ve otururken bedeninin durumuna verilen isim. İyi bir postüre sahip olmak estetik açıdan güzel bir görünüm sunar. Bundan daha önemlisi ise postürün yorgunluğu önlemesi ya da neden olmasıdır. Postür yani duruşun bozulmasına neden olan birçok etmen bulunur. Kas ve kemik sisteminin gelişiminden itibaren yanlış pozisyonlarda oturmak, dikilmek ve yatmak postürün bozulmasına neden olur. Postür nedir sorusu bedenin hareketli pozisyonu olarak özetlenebilir. Bu durum çeşitli etkenlere bağlı olarak oluşur. Duruş bozukluğu yaş ve cinsiyet fark etmeksizin oluşabilecek bir durum. Görünüşü etkileyen postür bozukluğu aynı zamanda iskelet sistemine de olumsuz etkilerde bulunabilir. Önlenebilir bir durum olan duruş bozukluğu aynı zamanda iyileştirilebilir. 

Postür Çeşitleri Nelerdir?

Kas ve iskeletin hareket sırasında değişen yapısı ve dizilimi postür olarak isimlendirilir. Bedenin hareket sırasında aldığı şekil olarak da adlandırılabilir. İki farklı postür çeşidi bulunur. Aktif postür bu çeşitler içerisinde yer alır. Bu vücudun hareket halindeki postürünü ifade eder. Aktif postür de kendi içerisinde ikiye ayrılır. Bedenin hareket etmek için geçtiği pozisyonlara dinamik postür ismi verilir. Aktif postürün içerisinde yer alan statik postür ise kas ve iskelet sisteminin yerçekimine karşı olan direncini ifade eder. Postür çeşitleri içerisinde yer alan inaktif postür bedenin uyku ve dinlenme sırasındaki duruşunu niteleyen çeşit olarak karşımıza çıkar. Postür incelemesi gerçekleştirmek için tüm bu postür çeşitlerinin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekir. Duruş bozukluğu tespiti yapmak amacıyla tüm duruş çeşitlerinin bu alanda uzman olan kişiler tarafından tetkik edilmesi gerekir. 

Duruş Bozukluğunun Nedenleri

Birçok farklı etken duruş bozukluğuna neden olabilir. Genetik yapı ve gelişim sürecindeki etkenler duruş bozukluklarının oluşumuna neden olur. Duruş bozukluğunun nedenleri aşağıdaki gibidir. 

  • Genetik faktörlerden kaynaklanan kas ve kemik hastalıkları duruş bozukluğuna neden olabilir. 
  • Çeşitli nedenlerle gelişen kas, kemik ve sinir hastalıkları duruş bozukluğuna neden olabilecek durumlardandır. 
  • Kemiklerin gelişim süreçlerinden itibaren yanlış oturma ve dikilme pozisyonları postür bozukluğuna neden olur. 
  • Sürekli oturmak ve masa başında çalışmak da bu durumun nedenleri arasında yer alır. 
  • Genetik olarak zayıf kas ve iskelet sistemine sahip olmak duruş bozukluğu olasılığını artırır. 
  • Birçok sebeple kasların gergin yapıda olması da postürün bozulmasına neden olur. 
  • Postür bozukluğuna neden olan durumlar arasında kondisyon düşüklüğü de yer alır. 
  • Travma sonrasında gelişen sakatlıklar da duruş bozukluğuna neden olabilecek durumlar arasında. 
  • Ağır yük taşımak, uzun yıllar boyunca beden gücünü kullanarak ağır işler yapmak duruş bozukluğuna sebep olur. 

Bu nedenlerle oluşan postür bozuklukları önlenebilir. Tedavi edilebilir seviyede duruş bozuklukları bulunur. Doğru egzersizler ve tedavi yöntemleri ile ideal duruşa sahip olmak mümkün. Bu durumların neden olduğu postür bozuklukları da çeşitlenir. Bedenin durumuna göre farklı tanılar konulabilir. Her tanının kendine özgü tedavi biçimi bulunur. Postür bozukluklarının doğru tespit edilmesi bu sebeple önemlidir. Duruş bozukluğu çeşitleri ve tanısı bu alanda uzman kişiler tarafından belirlenebilir. 

Duruş Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitli nedenlerle oluşan duruş bozuklukları farklı çeşitlerde gözlenir. Bedenin pozisyonuna göre postür bozukluğu da çeşitlenir. Tüm duruş bozukluğu çeşitlerinin nedenleri birbirinden farklılaşır. Kişinin genetik anatomisi boy kilo ve kemik yapısı da bu postür bozukluklarının oluşumunda etkilidir. Vücutta kilolu bölgesel kilo fazlası bulunuyorsa buna göre duruş bozukluğu oluşabilir. Vücut, genetik açıdan kas ve iskelet sistemi, gelişim sürecinde yaşananlar, hareket ve dinlenme alışkanlıkları postür bozukluğu çeşitliliğinin nedenleri arasındadır. 

Şimdi duruş bozukluğu çeşitleri nelerdir birlikte inceleyelim. 

  • Kifoz

Kamburluk olarak da adlandırılan bu duruş bozukluğu yaygın olarak görülenler arasında. İskelet sistemi içerisinde yer alan omurganın insan anatomisine aykırı bir şekilde öne doğru eğilmesi anlamına gelir. Kifoz duruş bozukluğunda sırt normalden daha kavisli bir görünüme sahip olur. 

  • Lordoz

Sırtın alt, kalçanın da üst kısmı olarak bilinen bel boşluğunda çukur oluşumu olarak açıklanabilir. Lordoz duruş bozukluğuna sahip olanların bel ve boyun çukurları belirginleşir. Bu postür bozukluğu olan kişilerin sırtı dışa doğru çıkık yapıdadır. 

  • Skolyoz

İskelet sisteminde yer alan omurganın deformasyona uğramasıyla birlikte oluşan duruş bozukluğu. Vücudun kalça kısmı ile omuz kısımlarının asimetrik duruşu olarak da adlandırılabilir. Skolyoz duruş bozukluğuna sahip olan kişilerin sırt bölgesinde kabarık bir duruş gözlenir. 

  • Bel Düzleşmesi

Omurga anatomisi itibarıyla normal seviyede bel kavisine sahip. Bel düzleşmesi duruş bozukluğu bu kavisin düzleşmesi anlamına gelir. Bu duruş bozukluğu belin hareket sisteminin işlevini yerine getirememesine neden olabilir. 

  • Posterior Pelvik Tilt

Posterior pelvik tilt duruş bozukluğu belden kalçaya doğru olan çıkıntının düzleşmesi anlamına gelir. Bu postür bozukluğu olan kişilerde kalça içeri doğru yönelme gösterir. Bel çukuru ve kalça kavisi yok olmaya başlar. 

  • Hiperlordoz

Lordoz duruş bozukluğunun ileri düzey hale gelmesiyle oluşur. Bel çukurunda aşırı eğrilik gözlenir. Karın bölgesinde kilo fazlası olanlarda ve hamilelerde gözlenen bu duruş bozukluğu omurganın normal duruşuna oldukça aykırı bir durumdur. 

Duruş Bozukluğunun Neden Olduğu Olumsuz Durumlar

Duruş bozukluğu olan kişilerde yaygın olarak boyun ve omuz ağrıları görülebilir. Eklem yerleri ve kemik ağrıları postür bozukluklarının neden olduğu ağrılar olarak karşımıza çıkar. Sürekli yorgunluk hissine neden olan duruş bozuklukları estetik açıdan da olumsuz görünüm yaratır. Uzun süre ayakta durmayı zahmetli hale getirir. Duruş bozukluğunun neden olduğu olumsuz durumlar arasında güçsüzlük bulunur. Başı dik tutamamaktan kaynaklanan baş ağrıları oluşabilir. Yürümekte zorlanma ve hareket kısıtlamasına neden olan duruş bozukluklarının önlenmesi ve tedavi edilmesi önem arz eder. 

Duruş Bozukluğu Nasıl Düzeltilir?

Belirtileri fark edenlerin bu alanda uzman bir sağlık çalışanına başvurması gerekir. Ortopedi bölümü bu durum için tetkik, tanı ve tedavi sağlayan tıbbi bölümdür. Doktor kontrolü sonrasında tanıya göre belirlenen tedavilerin uygulanması gerekir. Fizik tedavi uygulaması çözüm olabilir. Uzman görüşü sonucunda fizyoterapiste yönlendirilebilirsiniz. Tanısı konulan duruş bozukluğu için uygu egzersizleri yapmak gerekir. Tedavi süreci boyunca dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur. Duruş bozukluğu nasıl düzeltilir sorusunun yanıtı ve tedavi sürecinde yapılması gerekenler şu şekilde belirtilir;

  • Tedavi sürecinde düzenli beslenmek, düzenli uyku ve verilen egzersizleri eksiksiz yapmak. 
  • Ayakkabı seçimi duruş bozukluğu tedavisinde ve önlenmesinde oldukça önemli. 
  • Oturma ve yatma esnasındaki pozisyonları ve destekleyici unsurları uygulamak. Bel ve boyun yastığı kullanımına özel gösterilmeli. 
  • Ağır kaldırmaktan kaçınılır. 
  • Masa başı işte çalışanlar için yürüyüş molaları oldukça önemli. 
  • Sürekli aynı pozisyonun korunmaması gerekir. 
  • Tedavi sürecinde doktor tavsiyesi olan korse ve bandajların kullanımı önem arz eder. 

Tedavi sürecinde yapılması gerekenleri eksiksiz yerine getirmek ve hekimin sunduğu tedavi planına uymak duruş bozukluğundan kurtulmayı sağlar. Bu süreçte sabırlı olmak oldukça önemli. Postür bozukluğunun neden olduğu yorgunluk hissine bağlı stres tedavi sürecinde zorlayıcı olabilir. Bununla birlikte postür bozukluğunun neden olduğu özgüven eksikliğini de sırtınıza binen yükler arasında olabilir. Çözüm odaklı olmak ve sağlığa kavuşmayı ön plana koyarak bu sorundan kurtulmak mümkün. Daha zinde, genç ve dinamik hissetmek için postür bozukluğunun tedavi edilmesi buna bağlı ruhsal bunalımında bertaraf edilmesini sağlar.