ÜST
postpartum

Postpartum Depresyonu Nedir? Belirtileri nelerdir?

Bir bebeğin doğumu, heyecan, mutluluktan ve korkudan endişeye kadar birçok güçlü duyguyu tetikleyebilir. Bazen tüm bunlar hiç beklemediğiniz bir şekilde de sonuçlanabilir: Depresyon.

Çoğu yeni anne, doğumdan sonra, ruh hallerinde birtakım değişimler, ağlama nöbetleri, kaygı ve uyku problemlerini de içeren “doğum hüznünü” yaşar. Doğum hüznü genellikle doğumdan sonraki ilk iki ila üç gün içinde başlar ve iki haftaya kadar sürebilir.

Ancak bazı yeni anneler, postpartum depresyonu olarak bilinen daha şiddetli, uzun süreli bir depresyon yaşarlar. Nadir de olsa “doğum sonrası psikoz” adı verilen ve aşırıya kaçan bir duygu durum bozukluğu da gelişebilir. Doğum sonrası depresyonu bir karakter sorunu ya da zayıflık değildir. Eğer doğum sonrası depresyonunuz olduğundan endişe ediyorsanız, hızlı tedavi belirtileri yönetmenize ve bebeğinizle daha sağlam bir bağ kurmanıza yardımcı olabilir.

Postpartum depresyonun belirtileri nelerdir?

postpartum

Doğumdan sonra gelişen doğum hüznü belirtileri, semptomları ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu semptomların arasında endişe, üzüntü, sinirlilik hali, bunalmış hissetmek, ağlama krizleri, düşük konsantrasyon, iştah sorunları ve uyku problemi yer alabilir.

Doğum sonrası depresyonu ilk başta doğum hüznü ile karıştırılabilir ancak postpartum depresyonunda semptomlar çok daha yoğundur ve daha uzun sürer. Bu da sonunda bebeğinize bakma ve diğer günlük işlerin üstesinden gelme yeteneğinizi etkileyebilir. Semptomlar genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde gelişir, ancak daha erken – hamilelik sırasında – veya daha sonra – doğumdan bir yıl sonra başlayabilir. Postpartum depresyonu belirtileri şunları içerebilir:

  • Depresif ruh hali veya şiddetli ruh hali değişimleri
  • Aşırı ağlama
  • Bebeğinizle bağ kurmada zorluk çekme
  • Aileden ve arkadaşlardan uzaklaşma
  • İştahsızlık veya normalden çok daha fazla yemek yeme
  • Uykusuzluk veya çok fazla uyuma
  • Yorgunluk hissi veya enerji kaybı
  • Eskiden zevk aldığınız aktivitelere karşı ilginin azalması
  • Yoğun sinirlilik hali ve öfke
  • İyi bir anne olmadığınız korkusu
  • Umutsuzluk
  • Değersizlik, utanç, suçluluk veya yetersizlik duyguları
  • Düşünme, konsantre olma veya karar verme yeteneğinde azalma
  • Huzursuzluk
  • Şiddetli anksiyete ve panik atak
  • Kendinize veya bebeğinize zarar verme düşünceleri
  • Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri

Tedavi edilmeyen postpartum depresyonu aylarca sürebilir. Bu belirtilerden birkaçını bile yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer sezaryen doğum yapmış bir anneyseniz “Sezaryen ile Doğum Yapmış Kadınlara Yönelik Postpartum Evde Bakım Rehberi” adlı kitabı okuyabilir ve bu konuda bilinçlenerek hislerinizi ve vücudunuzdaki değişiklikleri daha sağlıklı yönetebilirsiniz.

Yeni babalarda doğum sonrası depresyon

Yeni babalar da postpartum depresyonu yaşayabilir. Yeni doğum yapmış anneler gibi üzgün ​​veya yorgun hissedebilirler, bunalmış olabilirler, endişe yaşayabilirler veya yeme ve uyku düzenlerinde değişiklikler olabilir.

Genç, depresyon öyküsü olan veya maddi sıkıntı yaşayan babalar, doğum sonrası depresyon açısından en fazla risk altında olan kişilerdir. Yeni bir babaysanız ve eşinizin hamileliği sırasında veya çocuğunuzun doğumundan sonraki ilk yıl içinde depresyon veya anksiyete belirtileri yaşıyorsanız bir sağlık uzmanıyla görüşmenizde fayda var. Postpartum depresyonu olan annelere sağlanan benzer tedaviler ve destekler, babaların tedavisinde de faydalı olabilir.

Ne zaman doktora gitmelisiniz?

Bebeğinizin doğumundan sonra kendinizi depresif hissediyor olabilir fakat bunu kabul etmekte zorlanıyor veya utanıyor olabilirsiniz. Depresyonu olan kişiler depresyonda olduklarını fark etmeyebilir veya kabul etmeyebilirler. Depresyonun belirti ve semptomlarının farkında olmayabilirler. Bir arkadaşınızın veya sevdiğiniz birinin postpartum depresyonu geçirdiğinden veya doğum sonrası psikoz geliştirdiğinden şüpheleniyorsanız, tıbbi yardım almasına yardımcı olabilirsiniz.

Doğum sonrası depresyonun tek bir nedeni yoktur, ancak bazı fiziksel ve duygusal sorunlar neden olabilir. Doğumdan sonra vücudunuzdaki hormonlarda (östrojen ve progesteron) dramatik bir düşüş yaşamanız doğum sonrası depresyona katkıda bulunabilir. Tiroid beziniz tarafından üretilen diğer hormonlar da ciddi bir şekilde düşebilir. Bu da yorgun, halsiz ve depresif hissetmenize neden olabilir.

Ayrıca uykusuz kaldığınızda ve bunaldığınızda, küçük problemlerle bile başa çıkmakta zorlanabilirsiniz. Yeni doğmuş bir bebeğe bakma konusunda endişeli olabilirsiniz. Daha az çekici hissedebilir, kimlik duygunuzla mücadele edebilir veya hayatınızın kontrolünü kaybettiğinizi hissedebilirsiniz.

Bu sorunlardan herhangi biri de postpartum depresyonuna katkıda bulunabilir fakat bu tür durumlarda kendinizi iyi hissettirecek şeyler yapmanız ruh halinizi olumlu etkileyecektir. L’rouge doğum sonrası bakım kremi, Shea butter, badem yağı, allantoin, olive glycerides, d-panthenol, glycerine, ve vitamin e ile zenginleştirilmiş içeriğiyle keyifli bir banyo sonrası rahatça uykuya dalmanıza yardımcı olacak.

Unutmayın, yukarıda bahsettiğimiz belirtiler varsa bunların farkına varmanız, sevdiklerinize kulak vermeniz ve en kısa sürede bir uzmandan yardım almanız çocuğunuzla sağlıklı bir bağ kurabilmek ve kendinizi bu dönemde daha iyi hissetmek için oldukça önemli.