ÜST

Polyester Kumaş & Polyester Kumaşın Özellikleri Nelerdir?

Kimyasal ismi sentetik polimer olan polyester kumaşın üretimine 1940 yılında başlanmıştır. Üretiminin kolaylığı, şıklığı ve uygun fiyatlı olması sebebiyle günümüzde en çok kullanılan kumaşların arasına giren polyester markalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Temel üretim malzemesi plastik olduğu için polyester kumaş çok sık bir dokuma tekniği ile yapılır ve giyen kişiyi sıcak tutar bu nedenden dolayı da genellikle kışın tercih edilir. Pürüzsüz yüzeyleri ve parlak renkleri ise çoğunlukla tercih sebebidir.

Polimerimsi bir yapıya sahip olan polyester kumaşlar oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Dış görünümden parlak ve kırışmaz bir yapıya sahip olmaları genelde kadınlar tarafından tercih edilmesini sağlar. Kumaş yaz aylarında da kullanılırken genelde kış aylarında tercih edilen bir kumaştır, bunun nedeni sık dokuma tekniğinden dolayı kumaşın hava geçirmemesi ve sıcak tutma özelliği olmasındandır, bu özellikleri nedeniyle polyester kumaş genelde mont, ceket, kaban ve pardesü gibi giyim ürünlerinin yapımında kullanılır. 

Polyester kumaş günlük ürünlerin yanı sıra sıcak tutma özelliği yüzünden özellikle dağcılık ürünlerinde kullanılır. Giyim ürünlerinin yanı sıra çanta, ayakkabı, uyku tulumu ve iplik üretiminde de polyester kumaşa rastlamak mümkündür ancak unutulmaması gereken şey polyester kumaşların yapısı gereği esnek bir yapıya sahip olmadığıdır, gelişen tekstil sektörü sayesinde polyester kumaşı likralı kumaşlarla karıştırmak mümkün olduğundan kumaşa bir esneme payı katmak mümkün olmakla birlikte yüzde yüz polyester kumaş kullanılarak üretilen bir ürünün maalesef herhangi bir esnekliğe sahip olması mümkün değildir.

 

Polyester Kumaş Nedir?

 

Polyester kumaş temelde sentetik polimer kategorisine girer. Kimyasal alanda polyester bitki ve böcek gibi doğada bulunan canlıların, kimyasalların ve polibütitrat içeren sentetik polyesterlerin kategorisinde bulunur. Polyester lifleri harmanlanmış bir çeşit kumaş üretmek için bazen doğal lifler ile eğrilir. Pamuk polyester karışımları çoğunlukla kırışmaya ve yırtılmaya dayanıklı olmakla birlikte çekmeye karşı da dayanıklıdır. Polyester sentetik elyaflar ile karıştırıldığında ise suya, rüzgâra ve çevreye dirençli hale gelir, yangına karşı dayanıklı olup ateşle karşılaştığında eriyebilir bu da yangın çıkartma riskini azaltır.

 

Polyesterin tek kullanım alanı giysiler değildir, sıvı kristal polyesterler aslında sanayide kullanılan ilk sıvı kristal polimerler arasındadır, ısıya dayanıklılığı ve mekanik özellikleri sanayide tercih edilmesinin önemli nedenleri arasındadır. Bu özellikler jet motorlarında ve aşındırılabilir conta uygulamalarında karşımıza çıkar. İlk sentetik polyester olan gliserin ftalat su geçirmediği için 1. Dünya Savaşında kullanılmıştır buradan yola çıkarak polyester malzemesinin kumaş olmadan önce bilindiği söylenebilir. Günümüzde polyester kumaş uygulamalarının yanı sıra şişeler, film şeritleri, fotoğraf filmleri, hologram ve filtreler gibi alanlarda da kullanılmaktadır.

Polyester kumaş ise 1940’lı yıllardan İngiltere’de “68 gün ütü istemeyen kumaş” olarak ortaya çıkmıştır. Kırışmaz yapısı ve parlak renkleri sayesinde dönemin İngiltere’sinde şıklığa önem veren kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilir hale gelince polyester kumaş popüler hale gelmiştir. Polyester kumaşın üretiminde kullanılan sentetik polimer malzemesinin petrol ürünlerinin plastik hale dönüşmesinden elde edilen bir malzeme olduğunu düşünürsek polyester kumaşa yüzde yüz doğal demek imkansızdır.

Sentetik polimer denilen malzeme ise oldukça yaygın bir malzemedir, bir pet şişe mesela sentetik polimerden yapılır sonra geri dönüşüme gönderilip sentetik polimer ipliğe dönüştürülür, bu iplikten kumaş yapımında kullanılıp polyester kumaş haline gelir ve yolculuğuna günlük giyim ürünleri olarak devam eder. Kısaca açıklamak gerekirse polyester kumaşın geri dönüştürülmüş ürünlerden elde edilen bir tür kumaş olduğu söylenebilir. 

 

Polyester Kumaş Özellikleri

 

Polyester kumaş sıkı dokuma tekniğiyle üretildiği için temel olarak sıcak tutma özelliğine sahiptir bu nedenle çoğunlukla kışlık giyim ürünlerde kullanılır. Parlak renklere sahip olan kumaş kırışmaya karşı dayanıklılığı olduğu için genelde kadınlar tarafından tercih edilen bir kumaştır, iz yapma özelliği olmadığı için her giyim tarzında tercih edilebilen bir kumaştır. Yazlık veya kışlık eşofman, pantolon veya tayt gibi alt giyim ürünlerinde, tişört, bluz ve gömlek gibi üst giyim ürünlerinde kullanılan polyester kumaş iz yapmadığı için ince kıyafetlerin altında kullanılmak üzere iç giyimde de kullanılır.

 

Doğal bir kumaş olmayan polyester kumaşın çeşitli özelliklerinin yanı sıra bazı olumsuz özellikleri de vardır. Kumaş kullanışlı ve pratik olsa da çeşitli sorunlar yaratabilir, özellikle cildi hassas veya alerjik olan kişilerde giyim ürünleri döküntüler ve kızarıklıklar oluşturabilir, kumaşın sıcak tutma özelliği yaz aylarında fazla maruz kalındığında isilik gibi sorunlara yol açabilir. Terlemeyi engellemediğinde ciltteki nemi hapseder ve zamanla daha fazla terletmeye başlatır, birkaç saat giyildiğinde vücuda statik elektrik yüklemesi yapabilir bu yüzden bazı yüzeylerle temasa geçildiğinde hafif bir çarpılma hissi oluşturur, özellikle kamp alanlarında veya ateşe yakın yerlerde dikkatli hareket edilmelidir çünkü polyester kumaş ateşe çok yakınlaştığında diğer kumaşlara nazaran daha hızlı tutuşma riskine sahiptir.

 

Polyester kumaşın temizliği de zor değildir, kuru temizlemeyle uğraşmak istemeyenler polyester ürünlerini eğer ürünün özel bir yıkama talimatı yoksa kolayca çamaşır makinesinde düşük derecede ve standart bir çamaşır deterjanlarıyla yıkayabilirler. Polyester kumaştan yapılan iç giyim parçalarının ise hassas ürün kategorisine girmesi sebebiyle 30 derecede yıkanması önerilmektedir. Polyester ürünlerin elde yıkanmasında ise muhakkak ılık su kullanılmalıdır, kurutma için özel bir asma şekline ihtiyaç yoktur, polyester kumaşın iz tutmama özelliğinden dolayı askı teli veya çamaşır ipi fark etmeksizin kurutma işlemi yapılabilir. Klasik ürünler dışında polyester ürünler kumaşın kendi kırışmaz özelliği sayesinde herhangi bir ütülemeye ihtiyaç duymamaktadır ürün genelde kuruduktan sonra direk giyilebilir durumda olur.

 

Polyester Kumaş Ne Demek?

 

Polyester kumaş, sentetik polimer denilen ve günümüzde pet şişeler ve petrol atıklarının geri dönüştürülüp iplik haline getirilmesinden sonra sık dokuma tekniği ile ortaya çıkan bir kumaş türüdür. Kimyasal sembolü PES olan polyester en kısa açıklamasıyla plastik olarak tanımlanabilir bu durumda polyester kumaş da bir çeşit plastik kumaş olarak düşünülebilir. 

Fransızca kökenli olan Polyester kelimesinin Türkçe karşılığı ise “bir tür plastik, ester polimeri” olarak geçmektedir. Giysi dışında sanayi ve bazı gıda ambalajlarında da kullanılan polyester özellikle pet şişeler, fiberglas ürünler, jet motorları ve aşındırılabilir conta uygulamaları, şişe yapımı, film şeritleri, fotoğraf filmleri, filtreler ve hologramlarda karşımıza çıkmaktadır.

 

Polyester Kumaş Terletir Mi?

 

Polyester kumaş sık dokuma tekniğinden dolayı genelde kışlık ürünlerde kullanılmaktadır bu sebepten dolayı da polyester kumaşın terlettiği söylenebilir. Polyester ve sentetik kumaşların genel sorunu kumaşın nefes almamasıdır nemin vücuttan kaçmasını engellediği için uzun süreli kullanım sonrası ciltte giyen kişiyi daraltan bir hava oluşturabilir ve zamanla kişiyi terletmeye başlar, nefes almayan kumaş özelliğinden dolayı da ter giysi üzerinden vücuttan atılamayıp giyen kişide yoğun bir rahatsızlık hissi oluşturur özellikle spor giyimde kullanılan karışımlı polyester kumaşlar bu alanda terletmesi sebebiyle tercih edilir.

 

Polyester kumaşlar aynı zamanda ciddi alerjik reaksiyonlara da sebep olabilmektedirler, özellikle kullanan kişinin cildi hassas ve alerjiye yatkın bir bünyeye sahipse polyester kumaşı kullanmaktan kaçınılmalıdır, nemi hapseden ve terlemeyi arttıran kumaşların bu tür bünyelerde kullanılması ciltte döküntülere, kızarıklıklara hatta yaralara sebep olabilmektedir özellikle yaz ayları polyester kumaşın fazla güneş ışığına maruz kalması ciltte isiliğe sebep olabilir, polyester kumaş daha fazla hava alan kumaşlarla karıştırıldığında çok daha rahat kullanılabilir ancak yüzde yüz polyester kumaş olan bir ürünün özellikle yaz aylarında kullanılması önerilmemektedir.