
Podye Nedir? Podye Hasarları ve Önlemleri
Araçlar, günümüzde herkesin istek dışı artık tamamen bir ihtiyacı haline gelmiş durumdadır. Şehirleşmenin vermiş olduğu zamanın yetersizliği insanları özel araçlarla daha hızlı bir yerlere gitmeye yönlendirir. Bunun yanı sıra trafikte güzergahlar dışında farklı yolların kullanılabilmesi olanakları da insanları toplu taşımadan uzaklaştıran bir diğer etkendir. Gençler özellikle reşit olur olmaz ehliyet alır ve araba sürme hevesi içerisinde ilk edindikleri şeyin araba olmasını sağlarlar.
Araçlar yalnızca kullanım amaçlı da satın alınmaz. Günümüzde birçok insan araçları bir yatırım aracı olarak görür. Giderek değer kazanan piyasadan ileride payını almak isteyen birçok insanın ikinci el arabaları aldıkları görülür. İkinci el arabalar söz konusu olduğunda da satın alımların çok daha dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Alınması planlanan aracın eski sahibinden hasar kayıt raporları istenir. Araç muayeneye götürülür, ekspertizden geçirilir. Bu işlemlerin yapılmasının nedeni aracın yeni sahibinin sorunsuz bir şekilde arabayı kullanmaya devam edebilmesidir. Fazla fiyat ödemekten de kaçınmak isterler. Taklalı olan ya da ağır hasarı bulunan araçlar pek tercih edilmez. Aynı şekilde yılına göre kilometresi fazla olan araçlara olan ilgi de azdır. Buna karşın birtakım hasarlar aracın genel durumunu etkilemeyecek hasarlardır. Bu hasarlara sahip olunan araçların satın alınmasında genellikle problem görülmez. Önden ya da arkadan çarpma sonucu kaporta çizikleri, güneşten kaynaklı renk atması gibi nedenler bunlar arasında sayılabilir. Aracın dışarıdan görüntüsünden de ziyade motor ve aracın iskelet parçaları daha çok dikkat çeker. Bu parçalar arasında az bilinen ama en çok dikkat edilmesi gereken parçalardan biri de araçların omurgası sayılan podye parçasıdır.
Podye Nedir? Ne İşe Yarar?
Podye, aracın ana iskeleti olan şasinin temel parçalarından bir tanesidir. Podye parçasının görevleri ve işlevlerinin öncesinde araç sahiplerinin şasi hakkında detaylı bilgi edinmeleri gerekir. Şasi, aracın bir bütün olarak, dengeli bir şekilde durmasını sağlar. Tıpkı vücudumuzdaki iskelet sistemi gibidir. Herhangi bir zarar görmesi durumunda da dolayısı ile ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda şasi, aracın olası bir kazada aracın bir arada durmasını sağlaması nedeni ile hem sürücünün can sağlığını korur hem de araçta oluşabilecek maddi zararları en aza indirir. Podye, bu iskelet sisteminin koruyucu işleve sahip en önemli parçasıdır. Aracın yol sürüşü sırasında dengede durmasını sağlar, ön ve arka takımların nizami olmasını destekler. Darbelere karşı koruyucu olması da tamamen dengeleme sistemi ile ilgilidir. Araç muayenelerinde de sıklıkla ilk olarak podye kontrol edilir. Aynı şekilde herhangi bir kaza oluştuğunda da öncelikli olarak şasi ve podyeye bakılır. Aracın sağlamlığı bu iskelet sayesinde belirlenebilir.
- Podyenin en temel işlevi, aracı ve dolayısı ile de içerisinde bulunan kişileri yanlardan, önden ve alttan gelen darbelere karşı korumaktır.
- Ağır darbe sonucunda aracın dağılmasının önüne geçer. Can ve mal güvenliğini artırır.
- Aracın sağa ya da sola çekmesini engeller ve yol tutuşunu üst düzeyde sağlar.
- Podye aynı zamanda yalnızca aracı bir arada tutmaz, herhangi bir kaza sonucunda aracın içerisinde bulunan diğer parçaları da korur.
Podye, Araçlarda Nerede Bulunur?
Terimsel olarak podye ismi ile bilinse de halk arasında daha çok şase ucu, podya veya tüfek sacı olarak bilinir. Gerek sanayilerde gerekse de muayene istasyonlarında öncelikli kontrol alanı olan podyenin aracın tam olarak hangi bölgesinde yer aldığı merak konusudur. Podye, araçların yan çamurlukları ile amortisörün takozlarına bağlıdır. Dikkatle incelendiğinde herhangi bir sökme işlemi yapılmadan podye parçası gözle görülebilir. Bu parça çoğu zaman aracın ön farlarına kadar uzanır. Motor kulağı da podyeye bağlanır. Bu parçayı görebilmek için aracın ön lastiklerinin üst kısmına dikkatlice bakılması yeterli olur.
Podye Hasarları ve Önlemleri
Podyenin ne kadar önemli bir parça olduğunun bilincinde olan kişiler, araçların hasar kayıtlarında podye hasarı olup olmadığına dikkat ederler. Araç alım satımlarında bu konu herkesin önemsediği bir konu haline gelmiştir. Herhangi bir kaza sonucunda podye hasarı almış bir aracın en kısa sürede tamir edilmesi gerekir. Parça sert metalden üretilmiştir ve hasar alması durumunda aracın kullanılamaz hale gelmesine kadar büyük olumsuz sonuçlara yol açabilir. Araç satın almak isteyen kişiler, ikinci araçlarda podye değişimi ya da tamiri olan araçlardan uzak durmayı düşünürler. Önemli bir parça olması nedeni ile bu yaklaşım gerçekleştirilse de podyesi sağlam bir şekilde tamir edilen araçların kullanılmasında olumsuz herhangi bir durum söz konusu olmaz. Önemli olan güvenilir bir yerde sağlam bir şekilde hasarın giderildiğinden emin olmaktır. Podye tamirinin nasıl yapıldığı da araç sahipleri tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Çoğu zaman podye değişimi yerine tamiri tercih edilir. Parçanın oldukça maliyetli olması nedeni ile eğer kişi masrafları kendi karşılayacak ise değişimi kabul etmez. İyi bir sigorta şirketi ise daha çok garantilemek adına parçanın onarımını değil tamamen değişimini destekler. Sizlerin bu konuda oldukça hassas ve bilinçli davranması gerekir. Arabalarda en önemli parça podyedir. Risk almak, büyük can ve mal kayıplarına yol açar. Değişimin tercih edilmesi sizin için her zaman en sağlıklısıdır. Podye hasarı için alınabilecek önlemler kesin önlemler olamaz. Kaza aniden gelebilir ya da siz ne kadar dikkat ederseniz edin dış etkenlerden kaynaklı olarak aracınızın podyesi hasar görebilir. Önemli olan burada araç bakımlarınızı düzenli yaptırmak ve podyede hasar tespit edilir edilmez değişimini, mümkün değilse de en azından onarımını sağlamaktır. Her şeyden önce bu sizin ve sevdiklerinizin güvenliği için önemlidir. alabileceğiniz en güzel önlem trafikte kurallara uyarak, dikkatli bir biçimde araç kullanmanız olacaktır. Unutmayın ki kazaların neredeyse bir çoğu sürücüden kaynaklı kazalardır. Bunların önlenmesi için sürücülerin dikkat etmesi gerekir. Sürücü dikkatli olduğunda aracın hasar görme olasılığı da düşer.
Podye Hasarını Nasıl Anlarız?
Araçta herhangi bir podye hasarı varsa bunun ekspertiz raporunda mutlaka belirtilmiş olması gerekir. Buna karşın raporda belirtilmemiş ise ve emin olmak istiyorsanız podyenin daha önce hasar alıp almadığını öğrenmenizin yolları vardır.
- İncelemek ya da satın almak istediğiniz araçta ön tampon değişimi, kaput değişimi varsa ya da ön çamurluklar işlem görmüşse bu durumda podyede hasar olmasından şüphelenebilirsiniz.
- Buna ek olarak kaputu açıp sağ ve solda yer alan şase uçlarını kontrol ederek podyede daha önce hasar oluşup oluşmadığını anlayabilir ya da şüpheniz sonucu böyle bir değişim olup olmadığını araç sahibine sorabilirsiniz.
- Eski araçlarda bunu anlamak yeni araçlara göre çok daha kolaydır. Yeni araçların kaput içi fazla dolu ve sıkışık olduğundan podye değişimini gözlemlemek kolay olmayabilir. Bu tip araçların kaldırılarak alttan kontrol edilmesi daha sağlıklı ve kesin sonucu verir.
- Podyeyi bulduğunuzda işlem görüp görmediğini anlamanız da oldukça kolaydır. Aracın podyesinde çekiç ya da darbe izleri görüyorsanız, çizik, boya işlemi ya da macun çatlağı varsa podyenin daha önce hasar aldığını ve tamir gördüğünü rahatlıkla anlayabilirsiniz.