ÜST

Piercing yerleri ve isimleri nelerdir?

Tarzınızı tamamlamak için kullanabileceğiniz pek çok aksesuar çeşidinden biri de piercing. Kolye, küpe ve yüzük gibi aksesuarların yanı sıra piercingler de günümüzde oldukça yaygın kullanılmaya başladı. İnsanların kendini ifade etme yöntemlerinden biri olarak adlandırabileceğimiz piercing vücudun burun, kulak, dudak, dil, kaş gibi çeşitli yerlerine iğne yardımıyla açılan deliğe takılan takıları ifade ediyor. 

Daha çok kulakta tercih edilen piercingler, farklı şekillerde takılabiliyor. Kulak kısmında pek çok kıkırdak bulunması, bu bölgeyi piercinge oldukça elverişli bir hale getiriyor. İngilizce “pierce” kelimesi “deriyi delmek” anlamına geliyor. 

Peki, piercing yerleri ve isimleri nelerdir? Sağlık açısından bir zararı var mıdır? Bakımı nasıl olmalıdır? Tüm bu soruların yanıtını sizler için araştırdık. 

Piercing için en çok tercih edilen bölge kulak

piercing

Kulak piercingleri en popüler ve en çok tercih edilen piercing türlerinden. Tragus piercingi en şık görünen piercingler arasında yer alıyor. Kulak kanalınızın hemen dışında kalan küçük ve kalın kıkırdak parçası üzerine yapılıyor. İyileşmesi 6-8 ay sürebiliyor. Anti tragus isminden de anlaşılabileceği gibi tragus piercinginin yan komşusu olan anti tragus, iyileşme dönemi olarak tragus piercingiyle benzerlik gösteriyor. İğnenin kulak kıkırdağından geçmesi gerektiği için biraz acılı bir işlem olabiliyor. 

Helix (kıkırdak) piercingi, en çok bilinen modellerden bir diğeri. Kulağın üst dış kıkırdağına yapılıyor. İyileşme süresi 6-9 ay sürebiliyor. Eğer snug piercingi yaptırmak isterseniz bu bölge estetik açıdan çok güzel görünse de kıkırdak yapısı kalın olduğu için yoğun bir baskı ve acı hissedebilirsiniz. İyileşme süresi 8-12 ay arasında değişiklik gösteriyor. Kulak içi kıkırdaklarında bulunan daith piercingi özellikle halka formlu küpelerle estetik bir duruş yakalıyor. Migren hafifletici olduğu söylenen bu model en çok tercih edilen kulak piercinglerinden. İyileşmesi ise her kıkırdak yapıda olduğu gibi en az 6 ay sürüyor. 

piercing

Standart lobe piercingi klasik kulak memesi piercinginin asıl adıdır. Ufak ve ani bir delim acısından sonra herhangi bir acı hissedilmiyor. İyileşme süreci ise diğer tüm kulak piercingleri arasında en dertsiz olanı. Genelde yaklaşık 6 hafta sonra tamamen iyileşiyor.  Sizde kulağınıza piercing takmaya karar verdiyseniz “Argentum Concept Yıldız Motifli Gümüş Zincirli Kıkırdak Küpe”yi tercih edebilirsiniz. 

Piercing bakımı son derece önemli

Dudak da piercing taktırmak için sıkça kullanılan bir bölgedir.  Hem ağız hem de yüz piercingi olarak değerlendirilen dudak piercinginin bakımı son derece önemlidir. Taşıdığı en büyük risk, dudağa takılan takının diş ve dişetine temas etmesi sonucu oluşabilecek enfeksiyonlar. 

Ağız içi ve dil piercingi daha çabuk iyileşiyor

Oral, yani diş eti ve dil piercingleri de popülerdir. Ağız içine açılan delikler, diş etlerinde bolca kan bulunması nedeniyle çabuk iyileşir. Ancak yine ağız içinin bakteri bakımından oldukça zengin olması, enfeksiyon oluşması için ideal bir ortam sağlayacağından, oral piercing konusunda dikkatli olmayı gerektiriyor. 

Dil piercingi ağız içinde tükürük üretiminin artmasına neden olabiliyor. Bu yüzden piercingten kaynaklı enfeksiyonlara büyük önem verilmesi ve bir sorun olduğunda derhal hekime başvurulması çok önemli…

Burun ve yüz piercinglerinde kalıcı izlere dikkat!

piercing

Piercing takmak için burun ve yüze açılan delikler yüz bölgesindeki yoğun kan akışı nedeniyle çabuk iyileşir, ancak yüze takılan piercinglere gereken özen gösterilmezse kalıcı izler meydana gelebilir. 

Burun piercing modelleri hızma ve halka piercing modelleri olarak ikiye ayrılır. Tabii ki başka piercing modellerini de burnunuza takabilirsiniz. En yaygın burun piercing modelleri halka, yarım halka ve hızma şeklindedir. Burun bölgesine yerleştirilen piercingin iyileşmesi 2-3 ayı bulabilmektedir. 

Vücut piercinglerinde bölge iyileşmeden havuza girmeyin

piercing

Göbek deliği, göğüs ucu, göğüs, sırt, ense gibi bölgelere takılan piercingler genelde 6 ila 10 hafta içinde iyileşiyor. Vücudun bu farklı yerlerine takılan piercinglerin enfeksiyon kapmaması için piercinglerle gereksiz yere oynamamalı, günde iki kere sabunla yıkamalı ve havluyla kurulamalı, fazla temizlikten de kaçınmalısınız. 

Bölge tamamen iyileşmeden umumi yüzme havuzlarına girmemeli ve temizliğinden emin olmadığınız sulara temas etmemelisiniz. 

piercing

Göbek piercing modellerinde, bu bölgenin hassasiyetinden dolayı daha hafif ve tene uyumlu madde olan titanyum piercing tercih edilmeli. Maliyeti biraz fazla olsa da titanyum modelleri zaman içerisinde derinin aşınma riskini minimuma indirger. Titanyum piercinglerine ihtiyaç duyuyorsanız “VipBT 5 Renk Titanyum Tragus Helix Labret Kıkırdak Piercing Hızma”yı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.  

Piercing yaptırmak sağlığı tehdit eder mi? 

Piercing taktırmayı düşündüğünüz kişiler bu konuda uzman değilse birçok risk ve tehlikeyle karşılaşabilirsiniz.  Sterilizasyon koşullarına dikkat edilmezse enfeksiyon riski artabilmektedir.

Piercing yapılan bölgeyi baskı ve darbeden korumalı, iyileşene kadar takıyı çıkarmamalı, piercinginizin giysilerinize takılmamasına özen göstermelisiniz. Takılan bölgede kızarıklık, şişlik ve akıntı olabilir. Uygula sırasında ayrıca hepatit B, hepatit C, tetanoz ve HIV virüsü geçişleri olabilir. 

Aksesuar kullanmadan dışarı çıkmayanlardansanız takı trendlerini inceleyebileceğinizYeni Yılın Yeni Takı Trendleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.