ÜST

Paten, Kaykay, Scooter Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hem spor hem de eğlenceli bir hobi olan paten, kaykay ve scooter, hızlı aktiviteler oldukları için öğrenme süreci vakit alabilir. Ancak bir kere öğrendiğinizde tüm sporlarda olduğu gibi kendini geliştirme azmi ve keyif alma dürtüsü harekete geçer ve spor zamanla tutkuya dönüşür. Üç sporu da ayrı ayrı tanıyıp size en uygun olanını seçebilirsiniz ancak üçünde de güvenlik önlemlerinin ve koruyucu ekipmanların aynı olması atlamamanız gereken en önemli detay. Kaykay, paten veya scooter alırken ve bu sporlara başlarken birçok sporda olduğu gibi öncelikle nasıl düşeceğinizi bilmeniz gerekir. Doğru şekilde düşebilmek, birçok kazadan veya teknik aksaklıktan daha kolay kurtulmanızı sağlar. Üç sporda da düşmek olağan bir durumdur ve profesyonel isimler bile gösterileri sırasında düşebilirler. Doğru şekilde düşmeyi bilmek, tek başına çözüm olmayacağı için kask, dirseklik ve dizlikleri vücuda en uygun modellerden seçmek, bütçede mümkün olan en yüksek payı üç ana güvenlik ekipmanına ayırmak, adrenalin dozu yüksek bu sporlar için olmazsa olmazdır. Güvenliğiniz için gerekli önlemleri almadan asla piste ve yola çıkmayın.

“Dört tekerlek ve bir tahtanın ne kadar keyif verebileceğine siz de şaşıracaksınız.”

Denge ve hızın uyumu: Kaykay

Board adı verilen bir tahtanın altında yer alan tekerleklerden oluşan kaykay, öğrenme sürecinde denge kurma ve hızlanmayı başarma konusunda biraz sabır gerektiriyor. Kaykay tahtaları, öğrenme sürecine ve uzmanlaşılmak istenen tekniğe göre farklı numaralara sahip. Tahtalar, 7.5, 7.75, 7.8, 8.0 gibi en ölçülerine göre sınıflandırılır ve öğrenme aşamasında 7.75 ile 7.9 arasındaki boylar tercih edilir. Kaykaya başladığınızda öğrenmeniz gereken ilk şey kesinlikle denge olmalı. Dengeli bir şekilde düz yolda ilerleyebildiğinizden emin olmadan hızlanma ve dönüş denemelerine adım atmamalısınız. Dengeli bir şekilde ilerledikten sonra kademeli olarak hızlanırsanız kaykayın kontrolünü daha iyi sağlarsınız. Hızlanmayı ve dengede kalmayı öğrendikten sonra ise sıra dönüşlere geliyor. Ayaklarınızı tahtadan kaldırmadan vücudunuzla güç uygulayarak sağa ve sola dönüşleri doğru şekilde uygulayabilmeniz gerekir.

Eğer kaykaya başladığınızda amacınız sadece eğlenmek ve dengeli şekilde ilerlemekse 8.0 ve üzeri ölçülerdeki kaykayları da seçebilirsiniz. Tahta ölçüsünün 8.0 ve üzerine çıkması, sıçrama ve çevirme (flip) hareketlerini yapmayı zorlaştırır. 8.0 üzerinde tahtalarla kaykaya başladıysanız bu tip hareketlerden kaçınıp sadece düzgün bir şekilde sürüşe odaklanmalısınız. Kaykay üzerinde en iyi sürüş becerisi 7.7 ve altındaki dar ölçülerde sağlanır. Dar ölçülerde flip, sıçrama gibi hareketleri diğer kaykaylara göre çok daha kolay yaparsınız ancak dengede durmak ve kontrol sağlamak daha zordur. Bu yüzden kaykayda uzmanlaştığınıza emin olmadan 7.7 ve altındaki boyları tercih etmemelisiniz. Flip hareketlerine ağırlık verip kaykay keyfinizi görsel şovla birleştirmek ve sokak stilini en iyi şekilde yansıtmak istiyorsanız düşük, orta ve yüksek olarak adlandırılan tekerlek boylarından düşük veya ortayı seçmeniz gerekiyor. Yüksek model, daha çok rampa odaklı sürüşlere uygundur ve estetik hareketler yapmak diğerlerine göre daha zordur. Tekerleklerle ilgili bir diğer detay da tekerlek numaralarıdır. Sayı ve harften oluşan sertlik dereceleri arttıkça kaykayınız daha kaygan ve hızlı hale gelir. Kaykay için ihtiyacınız olan ana ekipman ise tahtadan kaymayan ve ayağınızı sıkmayan bir kaykay ayakkabısı.

“Patenlerle dengede durmak korktuğunuz kadar zor değil.”

Tekerleklerle gelen özgürlük ve adrenalin: Paten

Basit şekilde tabanında tekerlekler bulunan ayakkabılar olarak tanımlayabileceğimiz paten, kaykaya oranla hareket özgürlüğünün ve sürüş kontrolün daha rahat olduğu bir spor. Paten yaparken kaykayda olduğu gibi tahtaya güç vererek dönüş yapmak yerine tamamen ayaklarınızın ve bacaklarınızın gücünden faydalanırsınız. Paten öğrenmeye başlarken de yapmanız gereken ilk şey, düz bir zeminde veya parkurda denge kurmayı öğrenmektir. Ayakkabı tabanında sıralanan tekerlekler üzerinde rahat şekilde dengede durmak ilk etapta zor gibi gözükür ancak ayakları ileri doğru attıkça vücut kendisini dengede tutmayı başarır. Patende bilek ve ayak hareketleri temel olduğu için dönüş yapmak, durmak ve sıçramak çok daha kolaydır. Patende daha kolay denge sağlamak isterseniz dört tekerlekli paten ayakkabılarını seçebilirsiniz ancak bu patenler hız ve teknik hareketler konusunda yeterli değildir. Dört tekerlekli patenler çocukların da paten öğrenmesi için en etkili yöntemdir.

Paten yaparken mutlaka öncesinde bacaklarınıza ısınma hareketleri yapmalısınız. Yürüyüşe oranla 3-4 kata kadar daha fazla efor harcayacak olan bacaklarda harekete bağlı sakatlıklar yaşamaması için özellikle yeni başladığınız dönemde ısınma hareketleri hayati önem taşır. Bir egzersiz öncesinde ya da futbol, voleybol, basketbol gibi sporlardan önce yapılan esneme hareketlerini uygulamanız yeterlidir. Patene başlangıç için çevrenizde en sık rastladığınız model olan fitness modelleri tavsiye edilir. Üzerinde fren olduğu için ani duruşlarda daha iyi performans verir ve öğrenme aşamasını hızlandırıp tüm temel hareketleri kavratır. Slalom paten ise frensizdir ve durmayı tamamen bilek hareketleriyle sağlarsınız.

Patende parkur üzerinde estetik hareketler yapıp patenin ekstrem spor yönünü keşfetmek istiyorsanız ihtiyacınız olan modeller hız pateni veya agresif paten. Patene tam olarak hakim olmadan fitness dışındaki modellere geçilmesi önerilmez. Aldığınız patenin hareket anında ayaklarınızı içeride serbest olarak hareket ettirmemesi gerekir. Tüm kontrolü ayaklar sağlayacağı için patenin ayakları tamamen sarması, maksimum kontrol sağlamak için oldukça büyük önem taşır.

“Scooter ile hem ulaşımı sağlamak hem de spor yapmak mümkün.”

Tekerlekler üzerinde yepyeni bir dünya: Scooter

Kaykay ve patenle birlikte birçok ortak noktaya sahip olan scooter, ülkemizde bu isimle bilinse de sporda kulanılan modeli dünya çapında “kick scooter” olarak geçer. Adındaki “kick” kelimesi Türkçede tekmelemek/tepmek anlamına gelir. Kick hareketi sayesinde scooter hızlandırılır. Kaykaydan çok daha ince bir metal ya da tahta plakanın iki ucundaki tekerlekten ve ön tekerleğin üstündeki gidondan oluşan scooter, öğrenme aşamasıyla kaykaya benzer. Dört tekerlekli olan kaykaya göre dengede durmak daha zor gibi gözükse de tekerleklerden doğan açığı gidonla kapatırsınız. Gidon, ön tekerleğe bağlı olduğu için scooter üzerinde dönüş hareketi oldukça kolaydır. Scooter’ı ekstrem spor olarak yapmak isterseniz paten ve kaykay pistlerini kullanabilirsiniz. Denge isteyen tüm sporlarda olduğu gibi scooter yaparken de ilk olarak dengenizi kurup düz yolda en iyi şekilde hareket etmeyi başarmalısınız. Sonrasında ise hızlandıkça teknik veya hız odaklı scooter modellerine geçiş yapabilirsiniz. Sadece kısa mesafede ulaşım amacıyla kullanıyorsanız katlanabilen ve üç ya da dört tekerlekli, daha kolay denge kurulan modeller tercih edebilirsiniz.

Kaykay, paten ve scooter üçlüsünden birine başlarken mutlaka güvenlik ekipmanlarınızı alarak yola çıkın. Güvenliğinizi artırmak için Hepsiburada’nın Kask ve Korumalık kategorisine buraya tıklayarak gidebilirsiniz. Tekerlekler üzerindeki hıza ve adrenaline bir kez alıştığınızda bağımlısı olmaya hazır olun ve harekete geçmekten asla çekinmeyin.