ÜST

Parmak Çıtlatmak Zararlı mı? Mitler ve Gerçekler!

Parmakları çıtlatmak kimi zaman stresten kimi zamanda can sıkıntısından yapılan alışkanlıklar arasında yarılır. Genel olarak düşüncelerin aksine eklemlerde kasılmaya sebep olabilecek durumlar yer alır. Parmak boğumlarını kırmak ya da parmaklarını çıtlatmanın ellerde kireçlenme problemlerine sebep olacağı bilimsel açıklamalar ile gösterilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri‘nde 2017 yılında yapılan çalışmalar sonucunda eklem çıtlamasının toplamı %25 ve 40 başında çeşitli derecelerde olduğu gösterilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda parmaklar ile birlikte diğer eklemlerde çıtlama olasılıklarının yüksek olduğu gösterilmiş ve eklemlerin üzerinde parmak çıtlatma problemlerinin zararlı olduğu söylenmiştir. 

Uzmanların verdiği bilgilere göre eklemlerin rahat hareket edebilmesini sağlayan eklem sıvısı oksijen, nitrojen ve karbondioksit gibi gazları içerir ve parmak çıtlatması sonucunda bu gazlar, hızlı bir şekilde eklem yüzeylerinin birbirinden uzaklaşmasını sağlar. Yapılan bu basınç sonrasında ellerde tutma gücünde azalmalar meydana gelir. Parmak eklemlerinde çıtlatma alışkanlıkları varsa eğer, bu durumu durdurmak istiyorsanız tedavi yöntemlerine başvurmak gerekir. Ellerdeki parmak eklemlerini, boynunuza ya da sırtınızı ne zaman ve muhtemelen neden çıtlattığınızın farkına varmak gerekir. Hareket etmenin en basit yöntemlerinden bir tanesi olan eklem çıtlatma yöntemleri, eklemleri sertleştirebilir ve bu durumu gelmek için eklemleri çıtlatmak isteyebilirsiniz.

Bütün gün masa başında oturuyorsanız eğer, en az yarım saatte bir defa kalkmayı hedefleyerek, parmak çıtlatmak alışkanlıklarınıza veda edebilirsiniz. Bazı durumlarda stresi gidermek için eklem çıtlatıldığını kayıtlara geçen uzman doktorlar, stresi gidermek için derin bir şekilde nefes alma ya da stres topu gibi sakinleştirici yöntemlerin denenmesine söylemiştir. Parmak çıtlatması ile birlikte ağrı, şişme ya da hareket kaybı gibi problemler ortaya çıkar. Bu durumların ortaya çıkması sonucunda uzman doktorlara başvurulması gerektiği söylenmiştir. Parmak çıtlatması sonucunda kıkırdak aşınması ve eklem kireçlenmesi gibi hastalıklar meydana gelir. Bu gibi belirtilerin altında yatan sebepler bulunmalı ve tedavi yöntemleri ise bu durumlara göre belirlenmelidir.

Parmak Çıtlatmak Eklemlere Zarar Verir Mi?

Bazı insanlar ses çıkarıncaya kadar tek tek parmaklarını uçlarından çekerek çıtlatma yöntemlerini dener. Bazı insanlar ise ellerini yumruk yaparak ya da parmaklarını geriye doğru ittirerek, parmaklarının hepsini aynı anda çıtlatmak ister. Bazı insanlar ise parmak çıtlatma durumlarının gergin olduğu anlarda başvurulan alışkanlıklardan bir tanesi olduğunu söyleyerek rahatlatmak için bu durumu yapar. Araştırmalar sonucunda genel olarak çıtlatma problemleri erkekler başta olmak üzere kişilerin %25’i ile %54’ü bu yola başvurur. Parmak çıtlatmak için hangi yöntemler kullanılıyor olursa olsun, parmak çıtlatma sesi aynı şekilde çıkar. 

Eklemler arasındaki boşluklar artınca, eklemlerin arasındaki eklem sıvısı içerisinde bulunan gazlar, minik baloncuklar oluşturur ve sonrasında artan boşluğa dolan ekstra sıvı, bunların birleşerek daha büyük baloncuklar oluşturmasına ve sonra da patlamasına sebep olur. Eklemler genellikle bir kez patlatıldıktan sonra yaklaşık olarak 15 dakika boyunca tekrardan patlatılmaz. Bu durumda ise eklem normal haline döner ve sıvının içerisinde daha fazla gazın çözülmesine sebep olur. Parmak eklemlerini çıtlatmanın, eklem etrafındaki kıkırdağa zarar vereceği söylenir. Bu alanda ise yapılan deneyler oldukça azdır. 

En bilinen araştırmalardan bir tanesi ise 2009 yılında nobel ödülü almıştır. Geniş bir şekilde yapılan kapsamlı araştırmalar sonucunda 45 yaş üstü 300 kişinin elleri incelenerek parmak çıtlatan kişilerin %84’ünün ellerinde şişme belirtilerinden ziyade bir şey tutarken daha güçsüz bir şekilde tuttukları görülmüştür. Yapılan araştırmalar sonucunda parmak çıtlatmanın zararlı yanları söylenmiştir. Problemler çıtlatma sebebiyle değil, daha önceden belirtileri var olduğu için ortaya çıkan problemler ile beraber gelişir. Kişilerin eklemlerinde şişme ya da iltihaplanma gibi problemler diğer kişilere göre daha fazla görülmediğini belirtmek gerekir.

Parmak Çıtlatmak Kireçlenmeye Sebep Olur Mu?

Parmak çıtlatma yöntemleri, bazı insanlar tarafından stresten bazı insanlar tarafından ise can sıkıntısından meydana gelir. Genellikle eklemlerde kireçlenme problemleri, parmak çıtlatma sonucunda gelişir. Çarpma ya da vurma gibi yaralanma sonrasında gelişen çıtlatma ile beraber ağrılar olduğu zaman mutlaka uzman hekime danışmak gerekir. Parmakların arasında bulunan boğumları kırmak ya da parmak çıtlatmanın ellerde kireçlenme problemlerine yaygın Bir kanı olduğu söylenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda parmak çıtlatmanın eklemlerde kireçlenme problemleri yaptığı söylenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda kişilerin parmak çıtlatıp çıtlatmamasına değil, bu işi ne kadar sıklıkla yapılması gerektiğine bakılmıştır. İster 15 dakika olsun ister günde bir defa olsun çıtlatma sayısının her zaman eklem hastalıklarına sebep olduğu görülür. 

Parmak çıtlatma ile eklem hastalıkları arasında bir bağlantı kurulur. Eklem ağrıları olan kişilerin kıkırdakları hasarlı olduğundan dolayı parmaklar kendiliğinden çıtlar. Bu problemler ise parmak çıtlatmanın bir sonucudur. Yaşlılık, genetik faktör, elin incelmesi ve ömür boyu ellerde ağır iş yapılması gibi etkenler arka arkaya sıralanır. Çıtlatma esnasında parmaklardaki bağ dokusunun zedelenmesi sonucunda burkulma gibi problemler ortaya çıkar. Parmakları çıtlatmayı seviyorsanız eğer, bu alışkanlıkları sürdürmede bir problem yoktur. Yaşlılar yurdunda yapılan araştırmalar sonucunda parmak çıtlatmanın en büyük problemlerinden bir tanesi iste yan kısımda bulunan kişiye verilen rahatsızlık olmuştur.

Parmak Çıtlatma Sonrasında Oluşabilecek Problemler

Parmak çıtlamaları ile ilgili en büyük ikilem, kişilerin eklemlerini çıtlattıktan sonra ortaya çıkan rahatlama hissine karşılık bu durumu alışkanlık haline gelmiş olmasıdır. Eklemlerin manipüle edildiğinde eklemler arasındaki hareketli algıların reseptörler uyarılır ve eklemlerin çevresindeki bulunan kaslar gevşer. Eklemleri çıtlatmak daha sonra kişileri rahatlama hislerinden bir tanesini sebebi ise budur. Günlük hayatta birçok bilim adamı yapılan bu durumun alışkanlık haline getirildiğini öne sürmüştür. Yapılan eylem sonrasındaki eklemi çevreleyen bağlar hızlı bir şekilde gerilir ve bu durumda harabiyete neden olur. Parmak çıtlatma sonucunda gelişen yumuşak doku zedelenmesinde, parmak kavrama kuvvetinde azalmalar meydana gelir. 

Rahatlama amaçlı yapılan parmak atlatmanın zararları büyük olsa bile bu durumun alışkanlık haline getirilmemesi önemli detaylar arasında yer alır. Parmak eklemlerinin çıtırdatma sesi rahatlama sağlasa bile sağlığa oldukça zararlıdır. Araştırmalar sonucunda parmak çıtlatmanın riskleri oldukça büyüktür. Kişilerin zaman içerisinde yaptıkları eklem çıtlatma durumlarının riskini etkileyip etkilemediği 2011 yılında yapılan araştırmalar sonucunda incelenmiştir. Eklem şişmesi ya da kemik erimesi gibi problemler, eklem çıtlatma yöntemleri sonrasında ortaya çıkmıştır. Genellikle eklemleri kırmak acı verici bir egzersiz durumları arasında olmaması gerekir.

Eklemler üzerinde şişme ya da herhangi bir şekilde şekil değişikliğine sebep olmaması gerekir. Parmaklarda bulunan eklemlerin çıtladığından ve bu belirtilerin herhangi birini yaşıyorsanız eğer, altında başka bir problemin olduğunun göstergesi olur. Çok nadiren bile olsa parmakların eklemlerde çekilmesi görülebilir ya da eklemlerin etrafında bulunan bağların ciddi şekilde büyük hastalıklara sebep olmasına neden olur. Stresi azaltmak için yapılan parmak çıtlamaları sonucunda ortaya belirli hastalıklar meydana gelir. Elleri stres topu gibi kullanmak ya da endişe gibi durumlarda stres giderici işler arasında parmak çıtlatmak, belirli bir zaman sonra alışkanlık haline gelir. Bu durumların belirli bir zaman sonra alışkanlık haline gelmemesi için stres giderici başka işlerle meşgul olunması gerekir.