
Parfümün Kalıcılığını Artıracak Öneriler
Parfüm seçerken her kullanıcı kalıcılık arar. Adeta tenin kendi kokusuymuş gibi saatlerce sürecek bir esinti bekler. Elbette parfümlerin kalıcılığı da bazı kıstaslara bağlıdır. Bu kıstasların bir kısmı da kullanımla ilgilidir. Daha kalıcı parfüm seçme ve parfümü daha kalıcı hale getirme yollarını öğrenmek için yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
Kalıcı Parfüm Mümkün mü?
Ömür boyu teninizde kalacak bir koku maalesef yok, ancak kokuların daha kalıcı olmasını sağlayan özellikler mevcut. Kalıcı parfüm seçebilmek için önce koku türlerini bilmelisiniz. Her ne kadar, tüm kokular dilimize parfüm olarak yerleşmiş olsa da, aslında her koku parfüm değildir. Kokular EDC, EDT, EDP ve Extrait olarak ayrılır. EDC Eau De Cologne, EDT Eau de Toilette, EDP Eau de Parfum, Extrait ise Extrait De Parfum anlamına gelir. Alacağınız kokunun üzerinde bu ibarelerden biri muhakkak yer alır. En yoğun kokular Extrait de Parfum’dür, ancak fiyatları nedeniyle piyasada sıkça bulunmaz.
Kalıcılığın İşareti Bu İfadelerde Saklı: EDC, EDT, EDP
Eau De Cologne kokular, %2 ile %5 oranı arasında parfüm özü içerir.
Eau De Cologne kokular, %2 ile %5 oranı arasında parfüm özü içerir. Bu oran Eau de Toilette ürünlerde %5 ile %15 arasında, Eau de Parfum kokularda %15 ile %20 aralığında, Extrait De Parfum olanlarda ise %20 ile %30 civarındadır. Parfüm özü kalıcılığı belirler. Elbette en kalıcı koku en iyi demek değildir. Örneğin; yaz sıcağında çok yoğun bir koku kullanımı zor ve rahatsız edicidir. Bu nedenle yazlık edisyonlar daha çok EDT formunda yapılır, EDP kompozisyon mevcutsa bile parfümün içindeki notalar ferah özlerden oluşur. Parfümün kalıcılığı kullanıcının bulunacağı ortama, zamana, imaja uygun olmalıdır. Spor yaparken EDT’ler daha çok kullanılır. Gece davetlerinde EDP seçilirken, anlık ferahlatıcı kokular istendiğinde EDC’lerden yararlanılır. EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT’ler 3 – 5 saat aralığında, EDP’ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir.
Parfümün Kalıcılığı Kişiden Kişiye Değişir
Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz. Cildin yağ seviyesi, kişinin kullanım alışkanlıkları, giydiği kıyafetin kumaşı, yemek tüketimi, sigara kullanımı gibi birçok detay kokuyu ve salınımını etkiler. Herkesin ten kokusu farklıdır. Bu, kokunun tendeki duruşunu da değiştirir. Çok baharatlı yemekler tüketen biriyseniz ten kokunuz buna bağlı olarak değişecek ve hiç baharat tüketmeyen birinden farklılaşacaktır. Haliyle aynı kokuyu sürseniz dahi aynı sonucu alamazsınız. Cildi yağlı olan kişilerde koku daha kalıcı olur. Kuru cilde sahip kullanıcılar, aynı parfümü kullansa dahi kokunun uçup gittiğinden şikayet edebilir. Parfümün doğru saklama koşullarının sağlanmaması da kokunun kalıcılığının azalmasına neden olur.
Parfümü kullanım süresince oda sıcaklığında ve kutusunda saklamak kokunun bozulmasını önler.
Parfümü Doğru Kullanımla Daha Kalıcı Hale Getirmek Mümkün
Parfümü daha kalıcı hale getirmek için farklı püf noktalarına dikkat edilebilir. İşte onlardan bazıları:
- Parfümle aynı kokudaki deodorant, losyon ve duş jeli gibi yan ürünler kullanılabilir.
- Kıyafetlerin arasına, dolap ve çekmecelere parfüm ile kokulandırılmış pamuklu veya yün kumaşlar konulabilir.
- Cilt çok kuruysa parfüm öncesi kokusuz bir losyon ile nemlendirilebilir. Ardından o alana parfüm sıkıldığında daha kalıcı etki vadeder.
- Nabız noktalarına sıkılan koku daha kalıcı olur. Diz arkası, dirsek içi, bilekler, boyun gibi alanlarda vücut ısısı arttığında koku hızla yükselir.
- Kadınlar; göğüs arası, kulak arkası gibi kısmen vücudun yağlı noktalarına parfüm sürdüğünde kalıcı koku alabilir. Vücut aşırı yağlıysa bu bölgeler tercih edilmemelidir. Çok fazla yağ, parfümün kokusunu bozar.
- Kokunun karışmaması da net duyum için önemlidir. Parfüm temiz cilde sürülmeli, üst üste farklı kokular sıkılmamalıdır. Terliyken parfüm sürülmemelidir. Teri parfüm ile bastırmaya çalışma sadece daha kötü bir kokunun yayılmasını sağlar.
Parfüm Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Parfüm sürmek ile ilgili birçok yanlış bilgi halk arasında yayılmıştır. Parfümü havaya sıkarak, oluşan bulutun içinden geçmek parfümü daha kalıcı hale getirmez. Bu, sadece moleküllerin havayla temasına neden olur. Diğer bir deyişle parfüm ziyan olur. Kokuyu ortalama 10 cm uzaktan direkt teninize püskürtmeniz doğru sürme yoludur. Parfüm, içindeki bileşenler nedeniyle kıyafetlere leke yapabilir veya kıyafetlerdeki deterjan kokusu ile birleşerek beklediğiniz kokuyu vermeyebilir. Kıyafetlere veya saça parfüm sıkmak yerine teninizde parfüm kullanmalısınız. Koku ısı ile yükseleceğinden, teniniz ısındıkça zaten koku kıyafetin üzerine de yayılacaktır. Saçlarda da parfüm kullanımı tavsiye edilmez. Parfüm yağlı ve alkollü olduğundan, saç diplerinin bu içerikle teması saçların ağırlaşmasına neden olabilir. Saça yayılacak bir koku istiyorsanız kulak arkanıza, boynunuza parfüm sıkmakla yetinebilirsiniz. Parfümler asla buzdolabında saklanmamalıdır. Buzdolabında saklanan kokuların daha kalıcı oldukları inancı, yeni oluşturulan ve alkolle henüz buluşan parfüm özlerinin karışması için taze parfümlerin bir süre soğukta bekletilmesi gereğidir. Oysa, hazır satılan, şişelenen parfümler bu aşamayı çoktan laboratuvar ortamında geçirmiştir. Onları yeniden soğutmak sadece koku moleküllerinin parçalanmasına ve kokunun daha da az kalıcı olmasına neden olur. Koku orijinal esintisini de kaybederek farklılaşabilir. Parfümü daha kalıcı yapan ne kadar sıktığınız değildir. Üst, orta ve alt notalar sırasıyla parfüm kokusunda belirginleşir. Parfüm kokusu zaman içinde, içindeki özlerin sırayla ön plana çıkması ile değişir ve sizleri bir yolculuğa çıkarır. Saatler sonunda tende ağırlıklı olarak alt notalar hissedilir. Sizin defalarca parfüm tazelemeniz, üst ve alt notaların tekrar tekrar karışmasına neden olur ve parfümün vadettiği sihirli yolculuk gerçekleşmeden ilk duyulan koku hissedilerek gün boyu üstte taşınır. Siz de yüzlerce marka ve binlerce parfüm ürünü arasından dilediğinizi seçerek Hepsiburada’dan satın alabilirsiniz.