
Paintball Nasıl Oynanır? Paintball’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Spor yapmayı seviyor ve heyecanlı oyunlardan da keyif alıyorsanız paintball tam da size göre bir oyun. Organize olma noktasında arkadaşlarınızla sıkıntı yaşamıyorsanız hemen paintball ekibinizi kurabilir ve bu keyifli oyunun tadını çıkarabilirsiniz. Kelime anlamı itibariyle “boya topu” demek olan paintball oyununu, oyuna göre hazırlanmış ve gerekli malzemeleri içeren tesislerde oynayabilirsiniz.
Bu oyunu oynayabilmek için herhangi bir mevsimi beklemek zorunda değilsiniz. İster iş çıkışında isterseniz de hafta sonlarında bu zevkli aktiviteyi arkadaşlarınızla birlikte yapabilirsiniz. Kısıtlı anlarınıza dahi sığdırabileceğiniz bu heyecanlı ve zevkli oyunun elbette ki kendine göre kuralları var. Peki paintball nasıl oynanır? Paintball’a gitmeden önce bilmeniz gerekenler nelerdir? İşte karşınızda paintball’a dair merak ettiğiniz tüm detaylar.
Paintball Nasıl Oynanır?
Arkadaşlarınızla heyecanlı ve zevkli bir gün geçirmek istiyorsanız paintball tercih edeceğiniz güzel aktivitelerden biri arasında yerini alıyor. Birçok duyguyu bir arada yaşayabileceğiniz bu oyunla deyim yerindeyse savaşmaya hazır olun. Peki paintball nasıl oynanır diye düşünüyorsanız aslında oldukça kolay bir oyun. Oyun içerisinde çeşitli senaryolar yer alıyor. Bu senaryolara göre de oyunu oynuyorsunuz. Paintball oynamak için öncelikle takımların kurulması gerekiyor. Karşılıklı oynayacağınız iki takımda en az 3 ya da 4 kişi yer almalı. Tabi bu sayı artabiliyor da. Hatta kişi sayısının artması oyunun daha da zevkli olmasını sağlıyor. Çok büyük sahalara sahip olan bazı yerlerde ikiden fazla takımın da olduğu görülüyor ancak oyunun temelinde iki takımın olması gerekiyor. Her iki takımdaki oyuncuların ellerine paintball silahı veriliyor. Bu silahın içerisine konulan paintball mermisi de takım oyuncularına dağıtılıyor. Paintball silahı boya tabancası olarak da biliniyor. Takımlarda bulunan kişiler ellerindeki paintball silahı ile paintball mermisini kullanarak karşı takımın oyuncularını vuruyor. Oyunun amacı takımlardaki oyuncuların karşı takımın oyuncularını çeşitli taktiklerden faydalanarak elindeki paintball silahı ile işaretlemeye çalışmasından oluşuyor. Paintball oyunun kuralı ise oyun bitene kadar işaretlenmeden oyun içerisinde kalabilmek. Kalabalık bir takımla oynuyorsanız ve karşı takımın oyuncularından biri tarafından işaretlendiyseniz oyundan çıkmanız gerekiyor ancak az sayıdaki kişilerle oynuyorsanız oyun içinde kalmaya devam edebiliyorsunuz.
Paintball oyununa bakıldığında iki ayrı takımın birbirleriyle olan mücadelesinin esas alındığı görülüyor. Oyunun heyecanını artırmak için de oyun içerisinde çeşitli senaryolar oluşturuluyor. Bu senaryolar paintball oynanılan saha yapısına, özelliklerine ve takımlardaki kişilerin kaç kişi olduğuna göre değişebiliyor. Az kişiyle pek fazla senaryo oluşturulamayacağı ve bu durumda pek de heyecanlı olamadığı için bayraklı olarak bilinen paintball senaryolarından bazıları oynanamıyor. Bu nedenle takımlardaki kişiler ne kadar çok olursa oyunun senaryoları da daha çok olabiliyor. Daha önce paintball deneyimi bulunan kişilerin olması da paintball senaryolarını belirlemede etkili oluyor. Tecrübesi olmayan kişiler için daha basit düzeydeki senaryoları oynaması daha avantajlı oluyor. Bu sayede hem deneyim kazanabiliyor hem de oyunu öğrenebiliyorlar çünkü oyun içerisinde bulunan ekipmanları doğru kullanabilmek, oyunun taktiklerini kazanmak ve tekniklerini öğrenmek amatör oyuncular için daha iyi oluyor. Paintball oyununda edinilen tecrübeler, zamanla zor senaryolu oyunların oynanabilmesine zemin hazırlıyor.
Paintball oyununda kendinizi korumanın yanında ekipteki diğer arkadaşlarınızı da korumanız gerekiyor. Bu sayede oyun sizlere takım ruhu kazandırıyor. Paintball oyununun bu yönü sosyal mesajları da içerdiği için takım ruhuna önem veren ve bir takımla çalışan çeşitli şirketler tarafından da önemseniyor ve paintball oyun turnuvaları düzenleniyor. Hem takım arkadaşlarının eğlenmesini hem de birlikte çalışabilmeyi öğrenmesini esas alan bu turnuvalar, kişilerin birbirlerini tanımasına da olanak sağlıyor.
Paintball’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Arkadaşlarınızla bir araya geldiniz ve paintball oynamaya karar verdiyseniz bu oyunu oynamadan önce bilmeniz gereken bazı noktalar ve tavsiyeler bulunuyor. İşte sizler için hazırladığımız paintball’a gitmeden önce bilmeniz gerekenler listesi:
- Öncelikle dikkat etmeniz gereken ilk konu grup sayınız. Grup sayınız 8 kişiye ulaştıysa paintball oynamak için yola çıkabilirsiniz. Daha az kişi sayısına sahipseniz oyunu oynayamayabilirsiniz.
- Paintball oyununda kısa mesafeden yapılan atışlara karşı kalın giyinmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca teninizin herhangi bir yerinin de açık olmaması gerekiyor. Paintball oynadığınız alanda size verilmiş olan yeleği de kullanmalısınız. Yine dikkat etmeniz gereken bir başka konu gözlük meselesi. Eğer gözlük kullanıyorsanız oyun içerisinde gözlük camlarınız buğu yapabilir. Bu durum da oyunda zorlanmanıza neden olabilir. Buğu önleyici spreylerle bunun önüne geçmeye çalışabilirsiniz. Oyun alanında bulunan hakemler bu konuda size yardımcı olabilirler.
- Oyunun heyecanını ve zevkini artırmak için olabildiğince kalabalık gruplar oluşturmaya çalışın. Kişi sayısı arttıkça oyundaki adrenalin de artmaya başlıyor.
- Paintball oyununa başladıktan sonra oyun içerisinde maskenizi ya da kaskınızı çıkarmamanız gerekiyor. Bu aslında sağlığınız için oldukça önemli bir konu. Maskenizi çıkarttığınıza paintball mermisi gözünüze gelebilir, daha da kötüsü istenmeyen durumların oluşmasına neden olabilir.
- Oyunda paintball silahınızı rastgele bir şekilde kullanmamaya dikkat etmeli, paintball mermilerinizi boşa harcamamalısınız.
- Paintball’da 5 m kuralı ya da diğer tabirle yakın mesafeden atış yapmak oyundan diskalifiye edilmenize neden olur çünkü paintball oyununda belirtilen mesafeden ya da daha da yakından atış yapmak hem tehlikeli hem de yasaktır. Bu nedenle atış yaptığınız mesafeye de dikkat etmelisiniz.
- Paintball oynarken diğer oyuncularla fizikî bir temasta bulunamazsınız.
- Oyun içerisinde hakeme atış yapmak yasaktır. Şaka niyetiyle bile olsa böyle bir davranışta bulunmamalısınız.
- Oyunculardan biri paintball silahını iki elini kullanarak yukarı kaldırıyor ve üstünde tutuyorsa o kişiye atış yapamazsınız. Bu hareket oyuncunun ya elendiğini ya da acil bir durumun olduğunu ifade eder.
- Paintball’da vurulan kişi oyundan çıkar. Vücudunuzun neresi vurulmuş olursa olsun işaretlendiğiniz ya da boyandığınız anda elenmiş olursunuz ancak üzerinizdeki boyanın boyutu yuvarlak madeni bir paradan daha küçükse oyuna kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Sıyrık olarak isimlendirilen bu durum, oyundan elenmenizi gerektirmez ancak sıçrama yoluyla üzerinize bulaşan bir boya varsa oyunda kalmanız hakemin kararına bağlıdır. Bu durum da sprey etkisi adıyla adlandırılıyor. Diyelim ki oyunda iki kişi karşı karşıya geldiniz ve aynı anda birbirinize atış yaparak birbirinizi boyadınız. Bu noktada da ya ikiniz de elenirsiniz ya da oyuna devam edersiniz.
- Paintball oynarken takım ruhu kadar dürüstlük de önemli. Eğer vurulursanız bunu mutlaka söylemelisiniz. Oyunda vurulduğunuzu belirtmek için “Vuruldum!” diye bağırmanız gerekir. Elendikten sonra da kesinlikle oyunla ilgili herhangi bir bilgiyi vermemelisiniz. Ki bu da oyun içerisindeki yasaklardan biridir.
- Oyunda paintball merminiz bittiyse silahınızı yukarıya kaldırmalı ve hakeme giderek temin etmelisiniz.
- Paintball içerisinde iki takımın da birer kaptanı olur. Oyunun hakemi de kaptanları dikkate alarak oyunu takip eder.
- Oyun içerisinde yukarıda da belirtildiği üzere belirli kurallar vardır. Eğer kuralları çiğner ve onlara uymazsanız hakem takımınıza uyarıda bulunur. Takımınız iki uyarı alırsa bu durum 50 puanlık bir ceza aldığınız anlamına gelir. Bu nedenle oyunda dikkatli olmalı ve uyarı almamaya çalışmalısınız.
- Tesislerde paintball oyunu için belirlenmiş bir alan hazırlanır. Oyunda kesinlikle bu alanın dışına çıkamazsınız.
Kuralları, heyecanı, zevki, adrenali ve tabi ki takım ruhuyla birlikte keyifli bir paintball macerasına katılabilir, güzel deneyimler elde edebilirsiniz.