ÜST

Otomobil Markalarının Logoları Ne Anlama Geliyor?

Otomobil markalarının logoları, araçlar için büyük bir önem taşıyor. Fiziksel olarak araç görülmese de logosuna rastlayan insanların zihninde o markaya ait olan tüm özellikler canlanıyor. Aracın modeli, renkleri, kullanım konforu, iç dizaynı gibi pek çok ayrıntıya dair olumlu veya olumsuz her şey düşünülebiliyor. Yani logolar, otomobillerin hakkında birçok mesaj veriyor. 

İlk bakışta fark edilmese de satın alınan logoların altında son derece ilgi çeken hikayeler yatıyor. Peki, araçlarla bütünleşen amblemler bize ne anlatıyor. Bir logo görüldüğünde zihinde başka nelerin canlanması gerekiyor. Gelin birlikte, otomobil markaların ne anlama geldiği hakkında fikir sahibi olalım!

Araç Logoları Nedir?

Her araç logosunun taşıdığı bir hikaye bulunuyor. Bu logolar, üretici firmalar tarafından rastgele seçilmiyor. Aksine uzun düşünceler, fikirler ve kreatif tasarımlar neticesinde ortaya çıkıyor. Araç logoları, şirketlerin güçlenmelerine katkıda bulundukları gibi üreticiler arasında bulunan rekabeti artırmayı da başarıyorlar. Kimi insanlar tarafından logoların rastgele veya derinsiz bir anlam taşıyarak tasarlandıkları düşünülse de aslında öyle değildir. Aksine logoların altında köklü bir kültür, gizem ve gelenek yer alabiliyor. O nedenle güçlü bir araç logosu, ilgili firmaya prestij başta olmak birçok şey katıyor. Peki, ünlü araç firmalarının logoları ne anlama geliyor. Gelin birlikte bakalım!

Alfa Romeo Logosu

Logosu ile dikkat çeken araçların başında Alfa Romeo geliyor. İtalya’nın Milano şehrinde kurulan şirket, üst segment araçları ile dikkat çekiyor. Alfa Romeo’nun logosu yıllar boyunca minimal değişimleri görerek bugünkü görünümüne ulaşmış. Özgün logonun hikayesi ise,  tasarımcı Romano Cattaneo’un tramvay beklerken aklında söz konusu logonun canlanması görülüyor. Cattaneo, Milano’nun simgesi olan Biscione Visconteo’nun Filarete Kulesi ile Orta Çağ döneminde kendi yöneten Visconte familyasının, Milano için önemini göz önünde bulunduruyor. Alfa Romeo’nun logosu ise bu durumun neticesinde tasarlanıyor. 

Alfa Romeo ambleminin sol tarafında yer alan haç, söylentiye göre Haçlı Seferlerine katılan Milanolu askerler ile bağdaştırılıyor. Alfa Romeo’nun sağında bulunan yılan da ise, visconti ailesinin bir arması olan ve Biscione olarak anılan Visconti yılanına yer veriliyor. Söz konusu yılanı yutan adamın ise, genelde Haçlı seferleri sırasında mağlup olan bir insan olduğu söyleniyor. 

Audi Logosu

Audi, 1909 senesinde August Horch tarafından kurulan lüks bir Alman şirketi olarak dikkat çekiyor. Dünyanın dört bir yanında büyük bir zevkle kullanılan Audi’nin logosunun ne anlama geldiği de aşırı merak ediliyor. Audi, adını Alman dilinde “dinle” sözcüğünden gelen Horch sözcüğünün Latince’ye Audi olarak çevrilmesi ile alıyor. 1932 senesinde her biri farklı bir odak noktasını içeren 3 farklı otomobil üreticisi olan şirketler birleşiyor. Daha sonra Audi logosu, söz konusu beraberlikten yola çıkılarak tasarlanıyor. Sonucunda iç içe geçen dört halka meydana geliyor. 

BMW Logosu

Dünyanın en bilinen otomobillerinden bir diğeri olan BMW logosunun kökeni ise, Bavyera Motor Şirketi ile beraber 1912’lere kadar dayanıyor. Öte yandan, BMW markasının yıllar öncesindeki havacılıkla bağları da yer alıyor. BMW’nin hedef işaretini içeren logonun mavi gökyüzünde beyaz pervaneleri simgelediği da söyleniyor. Mavi ve beyaz BMW logosu, aynı zaman Bavyera’nın renklerini içeriyor. Renklerin söz konusu bölgeyi onurlandırmak amacıyla da tasarlandığı da düşünülüyor. 

Ferrari Logosu

Dünyanın en lüks araçlarından biri olan Ferrari’nin logosunda şahlanan bir at sembolü bulunuyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında popüler İtalyan pilotu Kont Francesso, Baracca’dan buraya geliyor. İtalyan halkı tarafından bir kahraman olarak simgelenen Baracca’nın uçağının yanında ise, söz konusu tasarımın baskısı bulunuyor. Anlatılanlara göre at sembolü, Baracca’nın ölümünün ardından anne ve babası tarafından Ferrari’nin kurucusu olarak bilinen Enzo Ferrari’ye şans getirmesi için kullanılması öneriliyor. Söz konusu logonun sarı arka planı, Enzo’nun doğduğu İtalyan kentinin rengini de ifade ediyor. Logonun üzerinde bulunan yeşil, beyaz, kırmızı ise, ülkenin ulusal renklerini içeriyor.

Ford Logosu

Sade ve şık bir tasarıma sahip olan Ford logosunun hikayesi de sıklıkla araştırılıyor. Yıllar içerisinde minimal değişimlere uğrayan Ford logosu, 1972 senesinden bugünlere kadar ulaştı. 1972 senesinden bu yana duran logonun hikayesi ise ilginç. Ford Başmühendisi Childe Harold Wills tarafından tasarlanan bu logo, firmanın kurucusu olan Henry Ford’un imzasını içeriyor. Logoda bulunan yazıda kullanılan beyaz renk ise hem netliği hem de saflığı ifade ediyor. 

Hyundai Logosu

Hyundai logosu devasa ve italik bir H harfi gibi görünüyor olsa da temelde öyle değil! Söz konusu işaret el sıkışan 2 kişiyi sembolize ediyor. Söz konusu iki kişi ise, şirketin temsilcisi ile müşterilerinin olduğu söyleniyor. Bu durum ise, otomobil üreticisi ile müşterinin arasında bulunan güçlü ilişkiyi ifade ediyor. Anlamlı bir logo olan Hyundai logosu, oldukça ilgi topluyor. 

Mercedes-Benz Logosu

Logosunun ne anlama geldiği merak edilen bir markada Mercedes Benz oluyor. Yıllardır üç köşeli yıldız sembolü ile ön plana çıkan marka, bu amblemi ile şirketin hem karada hem denizde hem de havada hakim olacak güçlü motorlarının yansımasını temsil ediyor. 

Peugeot Logosu

Peugeot logosunda bulunan aslan, ilk başta 1847 senesinde demir çelik üretimi gerçekleştirilen evrede meydana çıkıyor. Hem görüntüsü hem de yırtıcı dişleriyle güçlü keskinliği ifade eden bu logo, 1848’den bu yana varlığını sürdürüyor. Önceleri kafadan ibaret olan bu aslana, firmanın hem kurumsallığını hem de prestijini vurgulaması adına pati de ekleniyor. Yıllar boyunca geliştirilen aslan logosu, 2010 senesinde yeni bir hareket duygusu kazanmış. Günümüzde daha dinamik ve sade yapısı ile dikkat çekiyor.

Porsche Logosu

Alman bayrağının renklerini vurgulayan Porsche ambleminin orta bölümünde yer alan at hem hızı hem de firmanın yer aldığı Stuttgart kentinin gücünü belirtiyor. At yetiştirme faaliyeti gösterilen Stuttgart’ın ismi ise, damızlık çiftliği anlamını taşıyor. 

Toyota Logosu

Toyota logosunda birbiriyle kesişen elipsler, şirketin müşterileri ile arasında bulunan güçlü güveni ifade ediyor. Aynı zamanda logoda bulunan elipsler Toyota’nın baş harfini de ifade ediyor ve firmanın adında bulunan bütün harfleri de bünyesinde içeriyor. Elipslerin arasında yer alan beyaz kısım ise, markanın geleceğe yönelik sınırsız potansiyelinin ifadesi olarak da ifade ediliyor. 

TOGG Logosu

Ülkemizin ilk yerli ve elektronik aracı olan Togg, 2021 senesinin aralık ayında logosunun anlamını açıkladı. Buna göre logonun anlamı, ortada doğuda bileşen 2 oktan hareketle belirlenmiş olup, “Doğu ile Batı’nın buluşması, bugün ile geleceğin kesişme noktası” olarak belirtiliyor. Sade ve dikkat çekici bir görünüme sahip olan Togg logosu, her insanın aklında kalabilecek etkiyi içeriyor. 

Volkswagen Logosu

Dünyaca sevilen Alman otomobil markası olan Volkswagen’ın sade ve akılda kalıcı logosunun ne anlama geldiği de sıklıkla merak ediliyor. Logo, Almanca’da insanlar anlamını taşıyan Volks ve arabalar anlamını ifade eden Wagen sözcüklerinin baş harflerinin birleşiminden meydana geliyor. Söz konusu iki harfin bir daire içerisine alınması ise, söz konusu markanın topluluk ve kapsayıcılık değerini vurguluyor.