
Otomatik Vites Arabalarda Vites Geçişindeki Sarsıntılar Neden Olur?
Günlük yaşantımız boyunca birçok kişi ulaşım türü bakımından bir yerden başka bir yere gitmek için, uygun birçok araç bulunmaktadır. Ulaşım konusu tüm zamanların en çok düşünülen sorunlarından bir tanesi olmaktadır. İşe gitmek için veya herhangi bir yere gitmek için kullanılmış olan bu ulaşım araçları, daha rahat bir şekilde ulaşım sağlanabilmesi için tercih edilmektedir. Tüm zamanların en rahat ve en konforlu ulaşım araçlarından bir tanesi, Araba olmaktadır.
Araba kullanımı ilk üretildiği yıllardan itibaren yaygın bir şekilde tüm dünya genelinde kullanımı sağlanabilmektedir. Farklı türlerde ve farklı çeşitlerde üretilmiş olan bu taşıt türü, işleri kolaylaştırmak için en çok tercih edilen araçlar arasında yer almaktadır. Araba kullanımı tüm dünya genelinde artmış olduğundan dolayı her yıl milyonlarca araç üretilmektedir. Bu araçlar rahat ve konforlu bir kullanım için birçok farklı ülkeye ithal edilerek, trafiğe çıkmaktadır.
Araba kullanımının yaygın bir şekilde kullanılması için birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Kapısı, modeli, yakıt türü ve en önemlisi aracın vitesi olmaktadır. Genellikle birçok kişi modeli, yakıt türü ve kapı modeline nazaran, vitesine çok daha fazla önem vermektedir. Vites aracın yeterli bir şekilde hızlanabilmesi ve düzenli bir şekilde dişlileri sayesinde daha yüksek hızlarda kullanılabilmesi için üretilmiştir. Motorun üretmiş olduğu gücü direkt olarak tekerlere aktararak, aracın hareket etmesini sağlamış olan bu parça, arabanın en önemli parçalarından bir tanesi olmaktadır.
Ulaşım aracı olarak kullanmış olduğunuz aracınızı rahat bir şekilde kullanabilmeniz için vites çeşitleri arasında tercih yapmanız gerekmektedir. Vites türleri toplam 3 olmak üzere, arabanın boyutuna ve motoruna göre değişkenlik göstermektedir. arabalar için kullanılan vites türleri; otomatik, yarı otomatik ve manuel vites olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Cites türleri aracınızın durumuna uygun bir şekilde kullanılabilmektedir. Genellikle kullanım bakımından en çok araçlarda kullanılan vites çeşidi, manuel vites olmaktadır. Gücü daha rahat bir şekilde aktarmış olduğunuz ve alışıldığı zaman kolay bir kullanımı sayesinde tercih edilmektedir.
Arabaların kullanımı bakımından eski zamanlardan bu zamana kadar üretilmiş olan birçok araçta manuel vites tercih edilmiş olsada, özellikle son dönemlerde en çok tercih edilen vites modeli, otomatik vites olmaktadır. Kullanım bakımından daha rahat bir şekilde kullanılarak, herhangi bir şekilde vites ile uğraşmadan, sadece fren ve gaza basarak rahat bir şekilde kullanım için tercih edilmektedir. Bayanların kullanım bakımından kolaylıkla kullanmış olduğu bu vites çeşidi, en rahat vites modeli olarak kullanılmaktadır.
Kullanım bakımından birçok koşulda rahatlıkla kullanmış olduğunuz otomatik vites arabaları, bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Otomatik vites bir araç kullanımı sırasında düzgün bir şekilde kullanılmayan şanzımanlarda, bazı problemler çıkmaktadır. Herhangi bir şekilde araç kullanımı sırasında şanzımanda titreme tarzında durumlar yaşanıyorsa, kolay bir çözümü olmayabilir. Bu durumdan dolayı otomatik vites arabalarda vites geçişindeki sarsıntıların sebeplerini daha yakından inceleyebilirsiniz.
Otomatik Vites Araçların Düzenli Şanzıman Bakımları
Günlük hayatta rutin bir şekilde kullanmış olduğunuz aracınızda en çok dikkat etmeniz gereken durumlardan bir tanesi, araç bakımları olmaktadır. Araçların bakımlarının önemli olmasının sebebi, şanzıman yağı kaçağı, su eksiltmesi gibi kronik sorunları var ise, bunları daha yakından görebilmektedir. Şanzımanla alakalı birçok farklı problem yaşanılmış olsada, otomatik vites araçlarda sarsıntı olayının olmasının sebeplerinden bir tanesi, düzenli bakım olmaktadır.
Arabanızı düzenli olarak periyodik bakımlarına götürmenizde fayda vardır. Genellikle araç bakımları sırasında, aracınız life kalktığı için alt kısımda oluşan herhangi bir negatif durum var ise daha net bir şekilde görülebilmektedir. Araba bakımları sırasında bazı zamanlarda otomatik vites araçların kalkış anında titrediği görülmektedir. Bunun en temel sebeplerinden bir tanesi, şanzıman yağının eksik olmasıdır. Yağ eksik olduğunda veya eski bir yağ olduğunda, dişliler rahat bir şekilde hareket etmediği için, sarsıntı ve titreme yaptığı bilinmektedir. Bu tarz durumlarda genellikle yapmanız gereken en önemli şeylerden bir tanesi, mümkün olduğunca, zamanında ve vaktinde aracınızın bakımlarını yaptırmanızdır.
Şehir İçi Trafiğinde Uygun Kullanımı
Otomatik vites araçlarda genellikle yoğun bir kullanım şehir içi trafiğinde uygundur. Genellikle birçok kişinin tercih etmiş olduğu ve son dönemlerin en popüler vites sistemlerinden bir tanesi olan otomatik vites, bakımı konusunda olduğu gibi, bazı sorunlarda nedenini bilmekte fayda vardır. Otomatik vites şanzımanlarda en çok bilinen durumlardan bir tanesi, sarsıntılı bir şekilde çalışmasıdır. Aracın kalkışında veya vites değiştirmesi esnasında sarsıntılı bir şekilde çalışmasından dolayı, uzun süreli kullanımlarda, pahalı bir masraf çıkabilmektedir.
Kullanım bakımından şehir için kullanımlarda otomatik vites araç kullanırken, mümkün olduğunca ani bir şekilde gaza birden yüklenmemeniz gerekmektedir. Ani bir şekilde kalkışın ardından sürekli olarak vitesin düşmesi ve çoğaltılması, bir zamandan sonra şanzımanda bulunan dişlilerin aşırı ısınmasına sebep olacaktır. Bu tarz durumlarda dişlilerin hasar görmesi ve sarsıntı olması mümkündür.
Şehir içi trafiğine uygun bir şekilde kullanmanız gereken arabalarda, özellikle büyük şehirlerde dur-kalk trafikte özenli bir şekilde kullanmanızda fayda vardır. Şehirlerin yapısına uygun bir şekilde dizayn edilmiş yollar, bazı dönemlerde kalabalık olmaktadır. Hal böyle olunca trafiğin çoğalması ile birlikte, birçok yolda sürekli olarak durup kalkmak zorunda kalabilirsiniz. Uzun bir süre ve düzenli olarak dur-kalk yaptıktan sonra, aynı şekilde şanzıman dişlilerinde ısınmalar mevcut olabilmektedir. Bu tarz durumlarda, sürekli olarak ısınan şanzıman dişlileri, bir zamandan sonra sarsıntılı bir şekilde geçerek, rahatsızlık vermektedir.
Genellikle şehir içi kullanımlarda çok fazla tercih edilen ve birçok kişinin tercih etmiş olduğu bu yapılarda, birçok kişi bu bilgileri bilmediğinden dolayı, otomatik viteste sorun yaşamaktadır. Bazı araçlarda bu tarz durumlarda şanzımanın çok zorlanmaması için önlem konulmuştur. Şanzıman türleri bakımından tam otomatik olarak kullanılanlar değil de, yarı otomatik bir aracınız var ise, vitesleri kendi eliniz ile düşürüp yükseltebilirsiniz. Bu sayede hem şanzımanı çok yormamış hem de daha konforlu bir kullanıma sahip olabilirsiniz.
Kullanım Esnasında Darbeler ve Vites Geçişleri
Arabaların kullanımı her ne kadar iyi bir şekilde kullanmış olsanızda, bazı zamanlarda görünmez kazalar olabilir. Şanzıman, bölüm bakımından motorun alt kısmında kaldığı için herhangi bir şekilde fark etmeden derin bir çukura girdiğiniz de, darbe alması sonucunda çatlamalar meydana gelebilmektedir. Sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahip olmuş olsada, yüksek hızda veya çok derin bir yere girdiğinizde, şanzımanla alakalı problem yaşayabilirsiniz. Sarsıntı olmasında ki en temel sebeplerinden bir tanesi, darbeye bağlı olabilmektedir. Bu tarz durumlarda teşhisin konulması için yapılması gereken şeylerden bir tanesi, aracı yukarıya kaldırarak, detaylı bir şekilde bakılmalıdır. Herhangi bir şekilde çatlak veya kırık bir durum var ise, yenisi ile değişmesi gerekmektedir.
Otomatik vites şanzımanı uzun bir süre kullanmak için ve herhangi bir şekilde sarsıntı yaşamamak için, vites geçişlerine dikkat etmenizde fayda vardır. Vites kolu üzerinde bulunan P, R, D,N harfleri üzerine sakin ve yavaş bir şekilde getirmenizde fayda vardır. Uzun bir süre boyunca sert geçişler yapmanız , bir zamandan sonra sarsıntıların yaşanmasına sebep olabilmektedir.