ÜST

Orta Zorlukta Bir Tatlı: Jalebi Nasıl Yapılır?

Son dönemlerde Türkiye’de giderek popülerliği artan ve kökeni Hindistan’a dayanan Jalebi, özellikle şerbetli tatlara karşı koyamayan tatlı sevenler için muhteşem tarifiyle karşınızda. Tadıyla, aromasıyla ve sizleri mest edecek gül kokusuyla bu tatlı kesinlikle favorilerinizden biri olacak. 

İlk bakışta lokma ve tulumba tatlısına benzetilen Jalebi, Hindistan mutfağının imzası olan çeşitli baharatlarla lezzetlendiriliyor. Jalebi tarifi genel hatlarıyla belli olsa da her şef kendi dokunuşunu yapıyor diyebiliriz. Zerdeçal, Jalebi tarifinin olmazsa olmaz baharatı olarak ön plana çıkıyor. Bazı Jalebi tariflerinde tarçın, kakule ve safran gibi baharatların eklendiğini görebilirsiniz. Şerbetine eklenen gül suyu hem tadını hem de kokusunu zenginleştiriyor.

Jalebi Nedir?

Şerbetli tatlılar, Türk mutfağının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz. Özellikle Ramazan ayında, bayramlarda, kandillerde ve neredeyse özel günlerin tümünde baklavadan kadayıfa, kalburabastıdan şekerpareye kadar pek çok şerbetli tatlı sofralarımızda yerini alır. Jalebi ise, özellikle Orta Doğu ve Güney Asya’da popüler olan bir Hint tatlısıdır. Türk mutfağındaki tulumba tatlısı, halka tatlısı ve lokma gibi şerbetli tatlılarımızda benzerlik göstermesi ve kolay yapılabilir oluşu ile ülkemizde de oldukça sevilmiş bir tatlıdır. Sizlerde Jalebi’yi mutfaklarınızda deneyerek kendinizi ödüllendirebilir ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Jalebi tatlısı yapılırken farklı yöntemlere başvurulur. Baharat değişikliğinin yanı sıra bazıları Jalebi tatlısının renginin daha vurucu ve albenisi yüksek şekilde görülmesi için içerisine gıda boyası eklemeyi uygun görüyor. Siz de daha çekici bir Jalebi tatlısı elde etmek için az miktarda kırmızı gıda boyası kullanabilirsiniz. 

Jalebi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Hamuru için: 

  • 2 su bardağı un 
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı yoğurt

Şerbeti için:

  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı gül suyu

Kızartmak için:

Yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ

Jalebi Yapmanın Önemli Püf Noktaları?

Jalebi tatlısı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yağın iyice kızmış olmasıdır. Cos sesini mutlaka duymalı ve ardından kızarmış olan jalebilerinizi ılık şerbete batırarak kısa bir süre şerbetin içerisinde bekletmelisiniz. Bu esnada ise şerbetin ılık jalebilerin ise mutlaka sıcak olmasına dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde tatlımız şerbetini çekmeyecektir. 

Jalebi Nasıl Yapılır?

Jalebi tatlısı yapımına öncelikle hamuruyla başlıyoruz. 

2 su bardağı un, 2 yemek kaşığı pirinç unu, 1 su bardağı ılık su, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 2 yemek kaşığı yoğurdu derin bir kap içerisine alarak güzelce karıştırıyoruz. 

Malzemelerimizi güzelce karıştırdıktan sonra akışkan bir hamur elde etmeliyiz. Bu aşamada eğer koyu kıvamlı bir hamur elde ettiyseniz biraz su ekleyerek hamurunuzu akışkan hale getirebilirsiniz. Ardından ise üzerini kapatarak hamurumuzu dinlenmeye bırakalım.

Ardından şerbetimizi hazırlamaya başlayalım. Derin bir tencere içerisine almış olduğunuz 1 su bardağı su ve 2 su bardağı şekeri şeker eriyene kadar kaynatıyoruz. Şeker eridikten sonra içerisine 1 yemek kaşığı limon suyunu ve aroma seviyorsanız 2 yemek kaşığı gül suyunu ekleyerek biraz daha kaynatıp ocaktan alıyor ve ılıması için kenara alıyoruz.

Bu esnada dinlenen hamurunuzun üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlamış ise hamurunuz olmuş demektir ve şimdi ise bir diğer aşamaya geçebiliriz. Bu aşamada herhangi bir ketçap kabı veya ucuna delik açtığımız bir pet şişe içerisine hamurumuzu dolduralım. 

Jalebi tatlısı yuvarlak ve ince bir şekle sahiptir. Sizlerde önceden kızdırmış olduğunuz yağa hamurunuzu dökerken içten dışa doğru giderek büyüyen bir spiral çizerek veya istediğiniz farklı bir şekilde hamurunuzu dökebilirsiniz.

Arkalı önlü kızartmış olduğumuz jalebilerimizi yağdan aldıktan sonra şerbete batırıyoruz ve bu işlemi her kızaran jalebilerimiz için tekrarlıyoruz. 

Ve tatlılarımız hazır. Şimdiden afiyet olsun.

Pirinç Unsuz Jalebi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Hamuru için: 

  • 2 su bardağı un 
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı ılık su + ¼ su
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tutam tuz

Şerbeti için:

  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 tatlı kaşığı tel safran
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • Havanda dövülmüş 3-4 kakule çekirdeği

Kızartmak için:

Yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ

Pirinç Unsuz Jalebi Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir kap içerisine aldığımız hamur için gerekli tüm malzemeleri aynı anda ekleyerek karıştırıyoruz. Karıştırdıktan sonra akışkan kıvamlı bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Eğer hamurunuz hafif kıvamlı oldu ise biraz su ekleyebilirsiniz. Ardından kapağını kapatarak hamurumuzu 2 saat dinlenmeye alalım. 

Ardından şerbetimizin ılık olması gerektiği için önceden hazırlamaya başlıyoruz. Öncelikle şeker ve suyu tenceremize alıyoruz ve şeker eriyene kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Şeker eridikten sonra ise içerisine limon suyunu da ekleyerek kabarcıklar çıkmaya başladığında altını kapatıyoruz. Ardından aroma seviyorsanız gül suyu, safran, tarçın ve kakuleyi de ekleyerek şerbetimizi soğumaya bırakıyoruz.

Bu esnada dinlenmiş ve üzerinde kabarcıklar oluşmuş hamurumuzu bir ketçap kutusu veya bir sıkma torbasına alıyoruz. Ancak sıkma torbasının ucunu ince kesmeye özen göstermeliyiz yoksa jalebilerimiz çok kalın olacaktır. 

Ardından geniş bir tencereye sıvı yağımızı alıyoruz. Sıvıyağ ne kadar fazla olur ve ne kadar fazla kızarsa o kadar çıtır bir tatlı elde edeceğiz. Yağ kızdıktan sonra ise içten dışa doğru bir spiral çizerek kızgın yağa atıyoruz ve rengi altın sarısı olduğunda arkasını çeviriyoruz. Kızartma işleminde eğer ki az kızarırsa istediğimiz çıtırlıkta olmuyor ancak kızartırken renginin de kahverengi olmamasına dikkat etmeliyiz.  Ardından ise kızaran jalebilerimizi ılımış olan şerbetimize batırıyoruz. Her kızarma işleminden sonra bunu tekrarlıyoruz ve jalebilerimiz hazır hale gelmiş oluyor. Şimdiden afiyet olsun.

Jalebi Tatlısı Kaç Kalori?

Kokusuyla cezbeden Jalebi tatlısı özellikle diyet yapanların uzak durmak istediği tatlıların başında yer alıyor. Bol yağda kızartılan şerbetli bir tatlının kalorisi de tahmin edebileceğiniz gibi yüksek oluyor. Kendinizi şımartmak istediğinizde 1-2 taneyi geçmemek üzere Jalebi tatlısı yiyebilirsiniz. O gün mutlaka ekstra bir saat daha yürüyüş yaparak aldığınız kaloriyi yakmalısınız. Bu sayede yağ ve şekerden gelebilecek potansiyel kiloyu önleyebilirsiniz. Tüketeceğimiz bir porsiyon jalebi tatlısında yaklaşık olarak 310 kalori bulunur. 

Jalebi Tatlısı Nasıl Kokar?

Hint baharatlarının kötü koktuğunu yönünde bazı söylemler vardır. Bu tarifte ortaya çıkan koku eminim ki karnınızı acıktıracak. Özellikle kakuleyi döverken aldığınız koku gerçekten çok hoş. Her baharat elbette ki dozunda kullanıldığında güzeldir.