
Okul öncesi dönemde beslenme nasıl olmalı?
Okul öncesi çocuklara baktığınızda çoğunun aktif ve neşeli olduklarını görürsünüz. Genellikle sevimli ve eğlenceli olsalar da 3, 4 ve 5 yaşlarındaki çocukların özellikle yemek yeme konusunda inatçı olması tamamen normal ve alışılmış bir davranıştır.
İşte okul öncesi dönemde yemek kavgalarından nasıl kaçınacağınıza dair bazı tavsiyeler…
Menüde ne var?
Pediatrik beslenme uzmanları bir konuda hemfikir. Okul öncesi çocuklar ailenin geri kalanıyla aynı yemekleri yiyebilir. Evde, ailenin diğer üyeleri için pişirilen sebze, et ve karbonhidratın dengede olduğu yemekler, ölçülü tüketildiklerinde okul öncesi döneme de uygundur.
Hatta yaşlarına bağlı olarak, aktif bir okul öncesi çocuğunun enerji ihtiyaçları, bazı yetişkinlerin ihtiyaçlarıyla rekabet edebilir. Okul öncesi dönemde, bir çocuğun beslenme planı çoğunlukla yağsız et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, yumurta ve baklagiller, tam tahıllar, günde en az iki porsiyon süt ürünü ve taze meyve ve sebzeler gibi sağlıklı gıdalardan oluşmalıdır.
Sağlıklı gıdaların tüketilmesini teşvik etmek ve abur cuburların cezbediciliğini azaltmak için bu tür paketlenmiş gıdaları evden uzak tutmalısınız. Fakat bunu yaparken aşırıya kaçmamanızı tavsiye ediyoruz çünkü çocuklar genelde yasak yiyeceklere yoğun bir şekilde ilgi duyarlar.
Yemek zamanını atlamayın
Düzenli aile yemekleri, iyi bir beslenme için fırsattır. Birlikte yemek yemek, sofra adabına uygun davranmak okul öncesi dönemde çocukları sağlıklı besinleri tüketmeye teşvik eder ve hem dil gelişimini hem de konuşma becerilerini geliştirir. Ayrıca televizyonu kapatarak dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirdiğinizde, çocuğunuza yemek zamanının sağlıklı yemeklerin tadını çıkarmak ve aile içi keyifli ilişkiler geliştirmek için ayrıldığını göstermiş olursunuz.
Okul öncesi çocuklarla yemek yemek bazen zorlayıcı ve yorucu olabilir. Çocuğunuz yemek sırasında beslenme becerilerini kendi kendine geliştirirken, yere yemek dökülmesini ve biraz özensiz yemek yemesini göze almalısınız. Yemek zamanında yaşayabileceğiniz stresi en aza indirmek için aşırı titiz biri olmaktan kaçınmalısınız. Yemek masasında çok titiz olmak, küçük çocuğunuzun sütünü devirdiği veya kıyafetlerine yiyecek bulaştırdığı için kendini kötü hissetmesine neden olabilir.
Çocuk duyduğunu değil gördüğünü yapar
Çocuğunuzun patates kızartması yerine fırınlanmış patatesi seçmesini veya şekerli meşrubatlar yerine sütü tercih etmesini mi istiyorsunuz? O zaman siz de aynı şekilde bir tercih yapmalısınız. Araştırmalar, çocukların ebeveynlerinin yeme alışkanlıklarını erken yaşlardan itibaren benimsediğini gösteriyor.
Küçükler yetişkinleri taklit etmeyi severler ve yemek yeme gibi bir alanda gelişmeye ihtiyaç duyduklarında sizin yeme alışkanlıklarınızı taklit ederler.
Yemek masasındaki kızarmış veya bol şeker içeren yiyecekleri daha sağlıklı yiyeceklerle değiştirerek çocuklarınızda bu yemeklerin tadına dair bir merak uyandırabilirsiniz. Çeşitlilik açısından oldukça zengin ve sağlıklı bir beslenme sunan bazı alternatifleri şöyle sıralayabiliriz:
- Beyaz pirinç yerine kuskus
- Beyaz patatesler yerine tatlı patates
- Patates kızartması yerine yağı azaltılmış sütle yapılan patates püresi
- Fazla yağ içeren kurabiyeler yerine incir çubukları
- Dondurma yerine yoğurt
Atıştırmalıklar boşlukları doldurur
Öğünleri ve atıştırmalıkları öncesinde planlamak, okul öncesi çocuklar için sağlıklı bir yaşam oluşturmaya yardımcı olur. Sorun şu ki, küçük çocuklar her zaman katı bir beslenme planını takip edemeyebilirler. Çeşitli enfeksiyonlar, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ve büyüme ataklarında okul öncesi dönemdeki çocuğunuzun öğünlerinin sıklığı ve miktarı geçici olarak değişebilir.
Sağlıklı öğünler arası atıştırmalıklar, küçük yaştaki çocuğunuzun beslenme planındaki boşlukları doldurmaya yardımcı olur. En iyi atıştırmalıklar, açlığı tamamen geçiren değil azaltan miktarlarda yenen sağlıklı ve besleyici yiyeceklerdir. Quoka Rafine Şekersiz Zencefil, Tarçın, Zerdeçallı Kurabiye bu tür atıştırmalıklara iyi bir örnek.
Eğer atıştırmalıkları sağlıklı yiyeceklerden seçerseniz çocuğunuz ihtiyaç duyduğu besini almış olur, bu nedenle akşam yemeğinde çok yememesi sizi üzmemeli. Çocuğunuza yemeği belirli bir alanda, tercihen mutfak veya yemek masasında sunun. Sadece yemek için oturmak ve yemeğe konsantre olmak çocukların tokluk duygularını anlamalarına yardımcı olur.
Çocuklar okul öncesi dönemde seçici olabilirler
Okul öncesi dönemde çocuklar seçici olabilirler. Çok çeşitli yemeklere rağmen, haftalarca aynı yiyecekleri yemeyi tercih edebilirler. Sadece çocuğunuzun kabul edeceğinden emin olduğunuz yiyecekleri hazırlamak bir ebeveyn olarak cezbedici gelse de bu dürtüye direnmelisiniz. Çoğu çocuk sonunda sıkılır ve en azından masada bir güç mücadelesine girmediğiniz sürece sunduğunuz diğer yiyecekleri de seçmeye başlar.
Bir çocuk sürekli aynı şeyleri yemeye devam ettiğinde endişelenmeniz normaldir. Bu sürecin azalarak bitmesini beklerken, doktorunuza danıştıktan sonra çocuğunuzun yaşına uygun günlük bir multivitamin verebilirsiniz. Multivitaminler, özellikle çocuğun beyin gelişimi, bağışıklık sistemi ve enerjisi için kritik olan küçük besin boşluklarını doldurur. Kidmuno’nun Çiğneme Tableti Multivitamini şeker içermeyen yapısıyla bu boşlukları doldurmak için harika bir alternatif olabilir.