
Öksürüğe İyi Gelen Bitkisel Çözümler ve Çaylar
Vücut yabancı maddelere karşı birbirinden farklı tepkiler verir. Bu tepkilerden biri de öksürük olup, vücudun yabancı madde ya da balgamı dışarı atmak adına verdiği bir tepkidir. Her öksürük geldiğinde akciğerlerde bulunan havanın hızlı bir biçimde dışarıya atılmasını sağlayan refleks olduğu anlaşılabilir. Söz konusu refleks sayesinde vücut kendini tüm zararlı maddelerden korumayı başarır.
Kirlilik, toz, alerjik maddeler, duman gibi çeşitli etkenler akciğerlere büyük bir oranda hasar verir. Bu maddelerden bir tanesi vücuda girdiği zaman alt solunum ve üst solunum yollarına bir zarar vermeye başlar. Bu durumda vücut ise, zararlı maddeleri fark ederek beyne sinyaller göndermeye başlar. Beynin gönderdiği bütün sinyaller ise sinir sistemine gider. Merkezi sinir sistemi, ilgili maddeleri fark ederek akciğer, beyin ve karın kaslarına zararlı maddelerin vücuttan atılması adına bir refleks verir. refleksin ardından vücut, zararlı maddeleri uzaklaştırmak üzere öksürük refleksini ortaya çıkarır.
Öksürük Nedir?
Öksürük, insan vücudunun yabancı maddeleri içerdiğini vurgulayan oldukça normal bir tepkidir. Bu reaksiyon herhangi bir durumdan dolayı da oluşabilir. Öksürük eğer üç haftadan daha uzun sürüyorsa, bu durum başka hastalığın habercisi de olabilir. O nedenle uzun süren öksürüklerde bir uzmana danışılması tavsiye edilir.
Öksürük Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
Vücudun zararlı ve yabancı maddelere karşı gösterdiği tepkiye öksürük ismi verilir. Ara sıra meydana gelen öksürük türünün dışında kronik bir duruma gelen öksürükte vardır. Kronik duruma gelen öksürük ise, genelde altta yatan bir rahatsızlığın habercisi olarak bilinir. O nedenle bir doktora danışılması önerilir. Öksürük nedenleri son derece çeşitlidir. Bunlar arasında Soğuk algınlığı, grip, farenjit, zatürre, KOAH, astım, bronşit, alerjiler, boğmaca hastalığı, akut sinüzit, tüberküloz, tahriş edici maddeleri solumak, akciğer kanseri, akciğer embolisi, parkinsonizm gibi üst solunum yolu hastalığı, akciğerde oluşan mantar enfeksiyonları ve kasların koordinasyonunu zayıflatan hastalıkları yer alır.
Öksürüğe İyi Gelen Bitki ve Çaylar
Grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan öksürüğü, kontrol altına almak gerekir. Aksi durumda gündüzler konforsuz, geceler ise uykusuz bir biçimde geçmeye başlar. Bu bağlamda uzmanlar tarafından önerilen bazı çaylar ve bitkisel çözümler neticesinde öksürüğe çözüm bulunabilir. Peki, nedir öksürüğe iyi gelen içecekler? Gelin birlikte bakalım.
Bal, Zencefil ve Karanfil Karışımı
Bal, zencefil, karanfil dendiğinde herkesin aklına öksürük için hazırlanan mucizevi bir karışım gelir. Son derece etkili olan bu karışım sayesinde öksürükten kısa zamanda kurtulmak mümkün olur. Karanfil içinde yer alan uçucu bileşenler sayesinde ağız ve boğaz yolu iltihaplarında oldukça etkili olur. Bakteri ve virüslerin yol açtığı enfeksiyonlarda da ağrı ve antiseptik hissi azaltmaya yardımcı olur. Zencefil ise, içeriğinde yer alan özel bileşenler sayesinde iltihabı giderme konusunda büyük bir etki gösterir. Bal ise balgamı ve iltihabı söktürme hususunda oldukça başarılıdır. Bu mucizevi karışımı hazırlamak için 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı karanfilin karıştırılarak kür şeklinde tüketilmesi önerilir. Dileyenler söz konusu karışımın içerisine limon da katabilir. Daha sonra günde 1-2 tatlı kaşığı ile içilmesi önerilir.
Bal ve Toz Karabiber
Yapılan araştırmalara göre bağışıklık sistemini güçlendirme, kanseri önleme, spazm ve yangı gibi problemlerde toz biberin rolu yüksektir. Öksürüğe karşı da yüksek direnç gösteren karabiberin meyvesini demleyerek gargara yapmak gerekir. Aynı zamanda tane karabiberi ılık suda demleyerek içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Ballı toz karabiber karışımını içmeden önce sindirim rahatsızlığınızın olmadığından emin olmalısınız. Örneğin, gastrit, ülser, reflü gibi hastalıkları bulunan bu insanların ilgili karışımdan sınırlı tüketmesi önerilir. Herhangi bir sağlık problemi olmayan insanlara ise, günde 2-3 tatlı kadar tüketmeleri önerilir.
Kakule ve Yeşil Çay
Öksürüğe iyi gelen ikili olan kakule ve yeşil çay, lezzetiyle de çok sevilerek tercih edilir. Yeşil çayın yüksek antioksidan içermesi, zaten herkes tarafından bilinir. Bir de kakule ile birleştiğinde hem bağışıklık sistemini destekleme hem de boğaz yolu enfeksiyonları azaltma konusunda oldukça etkili olur.
Yoğun derişimli olan çayı gargara yaparak kullanabilirsiniz. Kakule ilaveli olan yeşil çayı gün içerisinde 2-3 fincan kadar tüketmeniz normaldir. Hipertansiyon ya da taşikardi problemlerinde doktor önerisi ile tüketilmesi tavsiye edilir. Bu sayede daha faydalı ve sağlıklı bir tüketim olabilir.
Ihlamur Çayı
öksürük dendiği zaman akla gelen ıhlamur çayı, düzenli ve doğru tüketildiğinde rahatsızlığı minimize eder. İçeriğinde yer alan flavonoidler, ağrı kesici ve iltihapları giderici bir etki gösterir. Ihlamur tahrişi önleyerek boğazı büyük ölçüde yumuşatıcı bir etki gösterir.
Ihlamurun öksürüğe karşı günde 2-3 bardak kadar tüketilmesi tavsiye edilir. Tedaviye yönelik olarak tercih edilen ıhlamur çayına şeker atılması tavsiye edilmez. Şeker, çayda bulunan etkili bileşenler ile tepkimeye girebilir. Çay içerisine bal ilavesini 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmak önerilir. Öksürüğe iyi gelen ıhlamur çayının günde 2 fincan kadar tüketilmesi önerilir.
Ada Çayı
Ada çayı, öksürüğe iyi gelen çaylardan biri olarak bilinir. Boğazı yumuşatma ve yatıştırma özelliği gösteren adaçayının düzenli içilmesi tavsiye edilir. 1 çay kaşığı adaçayının üzerine 1 fincan su eklenir. 5-10 dakika kadar demlenen adaçayını tüketebilirsiniz. Bitki çayları genelde hafif etkili olduğu için yemeklerden yarım saat önce ya da 2 saat sonra mide boşken tüketilmelidir. Bu sayede çayın olumlu özelliği görülebilir.
Taze veya Kuru Ayva Yaprağı
Ayva ve yaprakları uzun yıllardır öksürük tedavisinde sıklıkla tercih edilir. içeriğinde yer alan bileşenlerin boğaz yolu enfeksiyonlarına karşı hem etkili hem de yumuşatıcı bir etkisi bulunur. Bitkilerin hem çiçek hem de yaprak bölümlerini demleyerek içmeniz tavsiye edilir.
Tedavi amacıyla kuru ayva yaprağını tüketecek olan insanların şeker ilave etmemesi önerilir. Kuru ayva yapraklarını 10-15 dakika kadar demlemek yeterli olurken, taze ayva yapraklarını 3-5 dakika demlemek yeterlidir. Her iki türünü günde 2-3 fincan tüketmek öksürüğe iyi gelir.
Karabiber, Zencefil, Limon, Bal ve Tarçın
Öksürüğe iyi gelen karışımlar dendiğinde akla, söz konusu malzemeler gelir. 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, yarım limon, 1 çay kaşığı toz tarçın ve 1 çay kaşığı toz karabiber karıştırılarak tüketilmelidir. Gün içerisinde veya öğün aralarında mide boşken 3 tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Bu sayede öksürüğün seviyesi büyük ölçüde azaltılabilir.
Ekinezya Çayı
Ekinezya bitkisi de nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların geçirilmesi konusunda üstün rol oynar. Yapılan araştırmalara göre ekinezya bitkisinin boğaz ve akciğerlerdeki iltihaba yol açan hasarı önlediğini gösterir. Demlenerek veya içerisine 1 tatlı kaşığı bal eklenerek hazırlanan ekinezya çayı günde 2 fincan kadar tüketilebilir.
Ihlamur, Bal ve Ayva
Ihlamur, bal ve ayva karışımından elde edilen çay, öksürüğü giderme konusunda oldukça başarılıdır. Bal, ıhlamur ve ayva çayı boğazları yumuşatma, iyileştirme ve balgamı atma konusunda etkilidir. Bu çayı günde 2 veya 3 fincan kadar tüketerek hastalıktan kurtulabilirsiniz.