Neufert Kurallarına Uygun Ergonomik Ev Dekorasyonu
Evinizin potansiyellerini en iyi şekilde değerlendirmeye hazır mısınız? İnsan ergonomisine en uygun yerleşimler için uzman önerilerine kulak verin! 1900 doğumlu ünlü Alman mimar Ernst Neufert’in dahiyane zekasıyla hazırlanmış yapı tasarım rehberinden alınan bilgilerle evinizi daha kullanışlı hale getirin!
Daha Konforlu Geçiş Alanları için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her mimarın/ iç mimarın başucu kitabı sayılan “Neufert Yapı Tasarımı” isimli eser; mutfaktan banyoya, koridorlardan kütüphaneye ve çalışma alanlarına hemen her yerde ideal ölçülerle fiziksel konforunuzu en üst seviyede tutmayı hedefliyor. Mobilya tasarımında ve iç mekan dekorasyonunda her ölçekte kullanabileceğiniz bu bilgiler, evinizi ve iş yerinizi düzenlerken büyük bir kolaylık sağlıyor. İlk olarak geçiş alanlarını ele aldığınızda, standart bir insanın vücut ölçülerine göre bir kişinin omuz genişliğini 60 cm olarak kabul etmeniz gerekiyor. Bu kişinin kollarını ve vücudunu rahat bir şekilde hareket ettirerek tek başına koridorda yürüyebilmesi için minimum 80 cm’lik bir alan gerekiyor. Eğer aynı geçiş alanında iki kişinin yan yana rahat bir şekilde hareket edebilmesi isteniyorsa bu boşluk minimum 160 cm genişliğinde olmalı. Bu bilgileri pratiğe döktüğünüzde evinizin veya iş yerinizin koridorlarını daha konforlu hale getirebilirsiniz. 120 cm’den dar koridorlarda bulunan mobilyaları kaldırmakla işe başlayabilir, 180 cm genişliğe sahip koridorlarda kitaplık benzeri dar mobilyalara yer verebilirsiniz. Dolap içi ve duvar raflarının yerleşiminde yatay ölçüler kadar dikey ölçüler de önem taşıyor.
Neufert Kuralları ile Raf Yüksekliklerini Fizyolojinize Göre Ayarlayın

Dolap içi ve duvar raflarının yerleşiminde yatay ölçüler kadar dikey ölçüler de önem taşıyor. Zira uzanamayacağınız yükseklikteki dolap rafları, günlük kullanımda işinizi kolaylaştırmak yerine aksine zorlaştırıyor. Bu nedenle raf dizilimlerini doğru bir şekilde yapmak ve dolap yüksekliklerini Neufert kurallarına uygun şekilde ayarlamak daha kullanışlı depolama alanları elde etmenize olanak sağlıyor. Neufert’e göre standart bir insanın boyu 175 cm. Bu boydaki birinin eşya almak için uzanabileceği maksimum yükseklik ise 220 cm. Boyunuz 175 cm’in altındaysa 2 metrenin üzerindeki raflara ulaşmak fiziksel açıdan sizi oldukça zorlayabilir. Bu nedenle gerek dolap içinde gerekse duvara asılan raflarda maksimum yükseklik sınırınızın 2 metreyi geçmemesinde fayda var. Bir nesneye uzanırken vücudunuzun kapladığı alan ise yataydaki ölçü gereksinimlerinizi belirliyor. Bu anlamda 220 cm yüksekliğindeki bir eşyaya uzandığınızda vücudunuzun rahat hareket edebilmesi için en az 60 cm’lik bir hareket alanı gerekiyor. Alt raflara uzanmak istediğinizde ise vücudunuz otomatik olarak pozisyon değiştiriyor. Yaklaşık 130 cm yüksekliğindeki bir rafta bulunan kitaplara göz atmak istediğinizde vücudunuz yarı çömelme pozisyonuna geçtiği için 90 cm’lik bir hareket alanı gerekiyor. Raf yüksekliği 100-110 cm seviyelerine geldiğinde ise tam çömelme pozisyonuna geçtiğiniz için 55 cm’lik bir alan yeterli oluyor. Neufert’e göre engelli araçlarını 160 cm çapındaki bir daire olarak düşündüğünüzde bu bireyler için kullanışlı ve konforlu geçiş alanları oluşturmanız mümkün.
Engelliler İçin Neufert Ölçüleri

Tekerlekli sandalye kullananlara uygun mekan tasarımında, sandalyenin sadece genişliğini veya derinliğini ele aldığınızda yanılgıya düşersiniz. Neufert kurallarına göre engelli araçlarını 160 cm çapındaki bir daire olarak düşündüğünüzde bu bireyler için kullanışlı ve konforlu geçiş alanları oluşturmanız mümkün. Bu çerçevede mekanlar arası geçiş kapılarının ve boşlukların en az 160 cm genişliğinde olmasına özen göstererek işe başlayabilirsiniz. Ardından engelli aracının rahat bir şekilde dönüş yapabileceği giriş alanları oluşturmak oda içlerindeki mekan çözümlemelerinde işinizi kolaylaştırabilir. Özellikle tuvaletlerde kullanılan engelli aksesuarlarını ve özel lavabo, tuvalet gibi elemanları hesaba kattığınızda engelli arabasının hareketine uygun bir yerleşim yapmanın ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Yine tekerlekli sandalye kullanan bireyleri baz aldığınızda göz hizasını 120 cm olarak belirleyebilir, bu kişilerin çalışma ve dinlenme alanlarını bu bilgiye dayanarak daha konforlu bir hale getirebilirsiniz.
Eğer mutfağınızın kullanışlılığını artırmak istiyorsanız depolama alanının çokluğundan önce gerekli hareket alanlarını oluşturmaya özen gösterin.
Mutfağınızı Daha Kullanışlı Hale Getirmek İstiyorsanız Neufert’e Göz Atın

Gün içinde en çok kullanılan ve en çok dağılan alanlardan birisi mutfak. Bazen bir kişi bazen de birkaç kişinin aynı anda çalıştığı mutfaklarda ölçülerse genellikle standart. 90 cm yüksekliğinde, 60 cm derinliğindeki tezgahlar, 45 cm’lik boşluktan sonra gelen maksimum 35 cm derinliğindeki üst dolaplar… Hemen her evde aynı olan bu ölçülerde Neufert kuralları gizli. Bu bilgiler mutfağını yenilemek isteyenlerin işine yarayabilir. Benzer şekilde mevcut tezgahınızın karşı duvarında yeni bir kullanım alanı oluşturmak istiyorsanız Neufert’in mutfaktaki çalışma alanına dair yaptığı ideal ölçü çalışmalarından faydalanabilirsiniz. Örneğin, tezgah altı dolaplarına tencere, tava yerleştirmek için eğilen bir kadının rahat hareket edebileceği alanda minimum genişliği Neufert 120 cm olarak belirtiyor. Dolap altlarını temizlemek için eğilen bir kadının ise en az 140 cm’lik bir alana ihtiyacı oluyor. Ayrıca Neufert, iki kadının mutfak içinde sırt sırta rahat bir şekilde çalışabilmesi için 110-120 cm’lik bir alanın yeterli olduğundan söz ediyor. Mutfağınızda bu tip bir boşluk kalmıyorsa iki taraflı tezgah sizin için uygun değil demektir. Dolap ve tezgah alanını artırmak isterken hareket alanından yiyorsanız bilin ki mutfaktaki konforunuzdan oluyorsunuz! Eğer mutfağınızın kullanışlılığını artırmak istiyorsanız depolama alanının çokluğundan önce gerekli hareket alanlarını oluşturmaya özen gösterin.