
Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir? & Narsistliğin Tanımı ve Belirtileri
Karmaşık ve yaygın bir kişilik bozukluğu olan narsistik kişilik bozukluğuna bugün pek çok insanda rastlanıyor. Narsist kişilik bozukluğu, kişinin kendini aşırı bir şekilde önemsediği, başkalarının ihtiyaçlarını, duygusal deneyimlerini göz ardı ettiği ve sürekli hayranlık aradığı bir durumu olarak dikkat çekiyor. Bu kişilik bozukluğu, çoğunlukla bireyin hayatında ve ilişkilerinde büyük bir etkiye sahip oluyor. O nedenle de narsistlik hakkında tüm detaylar sıklıkla araştırılıyor. Biz de sizin için narsistik kişilik bozukluğunun belirtilerini, ortaya çıkmasını sağlayan faktörleri ve ilişkiler üzerindeki potansiyel etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Hazırsanız, narsistik kişilik bozukluğunun gizemli dünyasına doğru bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Öyleyse, gelin başlayalım!
Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?
Narsistik kişilik bozukluğu bireyin aşırı bir benmerkezcilik, grandiyözite, empati eksikliği ve diğer insanların duygusal ihtiyaçlarını göz ardı etme eğilimi sergilemesi gibi çeşitli psikolojik durumları içeriyor. Narsist kişilik bozukluğu olan insanlar, kendilerini olağanüstü özel ve önemli hissediyor. Bununla beraber başarılarını abartıyorlar ve sürekli olarak başkalarının takdirini arıyorlar. Bu bozukluk, genç yetişkinlik döneminde başlayarak bir kişinin sosyal ve ilişkisel işlevselliğini olumsuz yönde etkiliyor. Narsistik bireyler, özellikle diğer insanları manipüle etme, kendilerini överek özgüvenlerini sağlama, sürekli hayranlık arayışı gibi davranışlar sergiliyor. İlişkilerdeki etkileri ise karmaşık olabilir; çünkü narsist bireyler, başkalarını istismar etme ve duygusal olarak sömürme eğiliminde oluyor. Bu durum ise yakın ilişkilerde problemlere, iletişim güçlüklerine ve duygusal zorluklara yol açıyor.
Narsist Kişilik Bozukluğu Türleri
İnsanların aşırı bir özbenlik duygusu, benmerkezcilik, başkalarının ihtiyaçlarına ilgisizlik ve empati eksikliği gibi belirtiler narsistik kişilik bozukluğunu ortaya çıkarıyor. Narsistik kişilik bozukluğu ise farklı türlere ayrılarak herkeste kendini farklı gösteriyor. Bunlar:
Sağlıklı Narsisizm
Sağlıklı narsisizm, bireyin kendine güveni, benlik saygısı ve özgüveni yüksek olduğu durumu ifade ediyor. Sağlıklı narsisizm, bireyin kendi gereksinimlerine önem verirken başkalarının ihtiyaçlarına da saygı duyabilmesini, sağlıklı sınırlar çizebilmesini ve ilişkiler kurabilmesini de belirtiyor. Bu kişileri liderlik pozisyonlarında başarılı olarak başkalarıyla işbirliği yapma yeteneğine sahip oluyorlar.
Büyüklenmeci Narsizm
Büyüklenmeci narsizm, kişinin kendini aşırı önemsediği, sürekli hayranlık arayışında olduğu ve başkalarını küçümseyebildiği bir tür. Bu insanlar, kendi üstünlüklerini vurgulamaya ve başkalarını aşağılamaya eğilimli olurlar. Kendi yeteneklerini abartıp, diğer insanları kıskanabiliyorlar. Başkalarının ihtiyaçlarına ve duygusal deneyimlerine önem verme konusunda zayıf oluyorlar.
Somatik Narsizm
Somatik narsizm, bireyin fiziksel görünüşüne ve bedenine aşırı bir önem atfettiği bir çeşit oluyor. Söz konusu insanlar ise daha çok dış görünüşlerine aşırı derecede odaklanıyor. Güzellik, gençlik ve fiziksel cazibe gibi özellikleri abartıyorlar. Kendi vücutlarını sürekli olarak sergileme ve başkalarından dikkat ve hayranlık alma ihtiyacı duyabiliyorlar.
Manevi Narsizm
Manevi narsizm bireyin kendini üstün, kutsal veya özel bir varlık olarak görmesine neden oluyor. Bu insanlar, kendilerini bir misyonun veya özel bir amacın taşıyıcısı olarak görüyorlar. Bu nedenle kendilerini diğer insanlardan üstün hissediyorlar.
Narsist Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Narsistik kişilik bozukluğu bireyin aşırı benmerkezcilik ve başkalarını manipüle etme eğilimleriyle dikkat çekiyor. Bazı insanlarda daha farklı belirtilerle de kendini gösteriyor. Bu belirtiler ise şöyle:
- Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler kendilerini olağanüstü, üstün ve diğer insanlardan üstün olarak görüyor. Büyüklenmeye ve kendini aşırı beğenmeye eğilim gösteriyorla.
- Başkalarının duygularını veya ihtiyaçlarını anlamakta zorluk çekiyorlar. Empati kurma yetenekleri sınırlı olduğu için başkalarının hislerini görmezden geliyorlar.
- Sürekli olarak başkalarından övgü, hayranlık ve ilgi bekliyorlar. Kendilerine özel ayrıcalıklar sağlanmasını ve öncelikli davranılmasını bekliyorlar.
- Başkalarını manipüle etmek ve kendi isteklerini elde etmek için kullanıyorlar Başkalarını kullanarak kendi çıkarlarını gözetme eğilimi de gösteriyorlar.
- Narsistik kişilik bozukluğu olan insanlar başkalarını küçümseme, aşağılama ve kibirli bir tavır sergileme özelliği de gösteriyor. Başkalarını aşağı görmek, kendilerini daha üstün hissetmelerine yardımcı oluyor.
- Sağlıklı ve karşılıklı ilişkiler kurmakta zorluk çekiyorlar. İlişkilerinde sürekli olarak çatışma, güç savaşı veya manipülasyon yaşanıyor.
- Narsistik kişilik bozukluğu olan bireyler eleştirilere veya geri çevrilmelere aşırı duyarlı oluyor. Kırgınlık, öfke nöbetleri ve saldırganlık tepkileri veriyorlar.
Söz konusu olan belirtiler narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişilerde yaygın olarak görülüyor.
Narsist Kişilik Bozukluğu Nasıl Ortaya Çıkar?
Bireyin kendini aşırı derecede önemsemesi, başarıya ve hayranlık kazanmaya aşırı bir ihtiyaç duyması narsistlik olarak ortaya çıkıyor. Bu bozukluk, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başlayarak yetişkinlikte daha belirgin hale geliyor. NKB’nin ortaya çıkmasında çeşitli faktörler rol oynuyor. Bunlar arasında ise şunlar yer alıyor:
Çocukluk deneyimleri
Çocuklukta sürekli övgü ve takdir edilme beklentisi narsist kişilik bozukluğunu meydana getiriyor. Aşırı ödüllendirme veya tam tersi gibi durumlarının olmasının yanı sıra, sürekli eleştiri ve aşağılama gibi deneyimler narsistlik gelişimini etkiliyor. Ebeveynlerin çocuğa sürekli olarak özgüven yerine aşırı övgüler vermesi veya çocuğun duygusal ihtiyaçlarına yeterli yanıtı vermemesi, narsistik özelliklerin ortaya çıkmasına katkıda bulunuyor.
Kişilik Yapısı
Bireyin kişilik yapısı, narsistik eğilimlerin ortaya çıkmasında etkili oluyor. Mesela, düşük özgüvene sahip bir insan kendini aşırı derecede değerli hissetme ihtiyacını karşılamak için narsistik davranışlar sergiliyor.
Genetik faktörler
Araştırmalar, NKB’nin genetik yatkınlığı olduğunu gösteriyor. Ailesinde NKB olan kişilerin, bu bozukluğun gelişme riski daha yüksek oluyor.
Narsist Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Psikolojik bir rahatsızlık durumu olan narsistik kişilik bozukluğu karmaşık bir durum olduğundan tedavisi zorlu olabiliyor. Tedavi uzun vadeli ve çok disiplinli bir yaklaşım gerektiriyor. İşbirliği yapabilen ve tedaviye istekli olan bireylerde daha etkili sonuçlar elde etmek mümkün. Narsist kişilik bozukluğu rahatsızlığı olan insanlar aşağıdaki tedavi yöntemleri ile sağlıklı bir birey olabilir. Bunlar:
Psikoterapi
Bireyin düşünce, duygu ve davranışlarını anlama ve değiştirmesi için terapi önemli bir rol oynuyor. Kognitif davranışçı terapi, psikanalitik terapi veya diyalektik davranışçı terapi gibi farklı terapi yöntemleri kullanılıyor. Terapi sürecinde ise bireyin narsistik özelliklerini anlaması, kişilik yapısını keşfetmesi ve empati yeteneğini geliştirmesi hedefleniyor.
Grup Terapisi
Narsistik kişilik bozukluğu olan bireyler için grup terapisi faydalı sağlıyor. Bu terapi, bireylerin birlikte çalışmasını, birbirleriyle etkileşimde bulunmasını ve empati geliştirmesi mümkün kılıyor. Yani diğer insanlarla ilişki kurarken sosyal becerilerin geliştirilmesi hedefleniyor.
İlaç Tedavisi
Narsistlik rahatsızlığı için spesifik bir ilaç tedavisi bulunmuyor. Eşlik eden depresyon, anksiyete veya diğer zihinsel sağlık sorunları varsa, bu semptomları tedavi etmek için ilaçlar kullanılıyor. İlaç tedavisi, semptomların hafifletilmesine ve tedavi sürecini desteklemeye yardım ediyor.
Özgüven ve Empatiyi Geliştirmek
Narsistik rahatsızlığı olan bireylerin kendilerine güvenlerini artırmak ve empati yeteneklerini geliştirmek için desteklenmeleri son derece önemli. Bu, bireyin başkalarının perspektifini anlamasını, duygusal olarak başkalarına daha fazla odaklanmasını ve ilişkilerini daha sağlıklı bir şekilde yönetmesini sağlıyor.
Narsistik bozukluk için tedavi süreci uzun vadeli bir çaba gerektiriyor. Sonuçları ise bireyden bireye göre değişiyor. Tedavi sürecinde, bireyin kendi davranışlarını sorgulaması, motivasyonunu koruması ve düzenli olarak terapiye devam etmesi gerekiyor. Öte yandan destekleyici bir sosyal çevre ve yakın ilişkiler de tedavi sürecinde yardımcı oluyor.