Mutlaka uymanız gereken havaalanı ve uçuş kuralları
Havaalanı ve uçuş kuralları dendiğinde aklınıza sadece ulaşım için ya da bilet almak için ödediğiniz para geliyorsa, size bir sır verelim. Hani bir yerden bir yere giderken ulaşım için ödediğiniz para var ya, iste o para aslında ulaşım için ödenen bir para değil. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyiz. Haklısınız ulaşım için ödenen para ulaşım içindir diyorsunuz; ama ya zaman faktörü?
Atlar, atlı arabalar, bir şehirden diğerine günlerce süren yolculuklar geride kaldı. Yaşadığımız çağ bir hız çağı ve hız demek zaman demek. Siz bir şehirden bir şehre giderken aslında ulaşıma değil; kazandığınız zamana para harcarsınız. Bunu aklınızın bir köşesine not edin. Ulaşımda bize en çok zaman kazandıran araç tartışmasız uçaklar. Dünyanın bir ucundan diğer ucuna saatler içinde ulaşabilmemizi sağlayan uçakları kullanırken uymamız gereken birtakım kurallar var.
Sizin için mutlaka uymanız gereken havaalanı ve uçuş kurallarını sıraladık. Bu kuralları okumadan önce yanınıza, tüm dağınıklığınızı toplayacak My Valice Diamond büyük boy valizi almayı unutmayın!
Havaalanında uymanız gereken kurallar
- Havaalanı güvenlik noktasından geçmek için acele etmeyin. Bunun için uçuşunuzdan en az iki saat öncesinde havaalanında olun.
- Havaalanı güvenlik noktasında görevlilerin uyarına dikkat edin.
- Kapı detektöründen geçmeden önce metal eşyalarınızı, havaalanı girişinde hazır bulunan plastik kutulara koyun. Buna kemerenizde dahil.
- Eğer yanınızda bilgisayarı, kamera vb. elektronik cihazlarınız varsa mutlaka çantasından çıkararak plastik kutulara koyun.
- Havaalanı girişinde herhangi bir sıvı kısıtlaması yok; fakat uçağa binmek için ikinci güvenlik noktasında yanınızdaki parfüm, su vb. sıvılar sorun olabilir.
- Uçuş kartınızı online ya da basılı olarak hazır bulundurun.
- Diğer yoluculara ve size yardımcı olmak için hazır bulunan havaalanı personeline saygılı olun.
Uçuş sırasında uymanız gereken kurallar
Uçağa bindiğiniz anda kurallara uymanız oldukça önemli; çünkü bu kuralları ihlal etmeniz uçaktan atılmanıza neden olabilir. Sivil havacılıkta kurallar oldukça katı ve ciddi yaptırımlar içeriyor. Sizin ya da bir başka yolcunun ihlal ettiği kural ya da kurallar nedeniyle uçak rota değiştirebilir, zorunlu inişe geçebilir ve güvenlik güçleriyle başınız belaya girebilir. Uçak içinde suç olabilecek davranışları şöyle sıralayabiliriz;
- Hakaret, fiziksel saldırı, cinsel taciz.
- Uçak içinde sigara içmek.
- Hırsızlık.
- Uçağa ya da ekipmana zarar vermek.
- Duman detektörlerini kurcalamak.
Bunlar uçak içinde bulunan herkesi ilgilendiren kurallar. Peki ya görgü kuralları? Yazılı olmasa da uçuşlarda görgü kurallarına uymak en az sivil havacılık kuralları kadar önemli.
Uçuş sırasında uyulması gereken görgü kuralları
- Kabine büyük bir valizle girmeyin. Kabin boyundan daha büyük bir valizle girmenizi zaten görevliler engelleyecektir ama hasbelkader uçağa girebilirseniz valizinizle başka bir yolcunun dolap hakkını gasp etmiş olacaksınız.
- Baş üstü dolapları kullanırken koridorda sıkışmaya neden olmayın. Arkanızdaki birçok yolcuyu bekletme hakkınız yok.
- Hangi koltuğu aldıysanız o koltuğa oturun. Kafanıza göre ben cam kenarında oturmak istiyorum diyemezsiniz. Her yolcunun kafasına göre koltuk seçmesi uçak içinde bir kaosa neden olacaktır.
- İki koltuk yanınızdaki arkadaşınızla sohbet etmeyin. Bütün uçak sizi dinlemek zorunda değil.
- Kısa veya orta mesafeli uçuşlarda koltuğunuz yatırmayın. Zaten giderek daralan diz mesafesi yüzünden oldukça sıkıntılı olan uçak koltukları bir de sizin koltuğu yatırmanızla arka koltuğunuzdaki yolcu için daha da çekilmez olacaktır.
- Kısa mesafe uçuşlarda ayakkabınızı çıkarmayın. Orta ve uzun süreli uçuşlarda çoraplarınız ayağınızda olmak şartıyla ve ayak kokusu probleminiz yoksa çıkarabilirsiniz.
- Horlamak sizin elinizde değil; ama diğer yolculara horultunuzla işkence etmeyin. Uykuya yenik düşerseniz yan koltuğunuzdan horlamanız durumunda sizi uyandırmasını isteyebilir ya da kabin görevlisinden sizi ücra bir koltuğa geçirmesini isteyebilirsiniz.
- Eğer bebeğinizle yolculuk ediyorsanız, bebek bezini koltukta değil tuvalette değiştirin.
- Kabin görevlileri sizin kişisel hizmetçiniz değildir. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Kabin görevlileri sadece yolcularla ilgilenmez aynı zamanda uçak içi bütün koordinasyonu sağlar. Zaten iş yükü fazla olan kabin görevlilerinin işini zorlaştırmayın.
Uçuşunuza konfor katmak için Viscofoam seyahat yastığı birebir. Eğer yastığınız hazırsa Hepsifly‘dan bir tıkla uçak bileti bakmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca “Ucuz uçak bileti bulmanın püf noktaları” yazımıza bakmadan uçak bileti alırsanız biraz zarar edebilirsiniz. Bizden söylemesi…