ÜST
biyografi kitapları

Mutlaka Okumanız Gereken En Etkileyici Biyografi Kitapları

Yüzyıllar boyunca kitaplar, okuyucularının büyülü topraklara, romantik kumsallara ve tarihi olaylara sürüklenmesine izin verdi. Biyografi kitapları ise okuyucuları zaman içinde sürükleyici, dramatik veya duygusal hikâyelerle anılan tek ve olağanüstü bir hayata götürüyor. Bize kahramanlarımızı anlamak için nadir bir fırsat veriyorlar. Ve belki başka türlü asla tanıyamayacağımız birini bile…

Biz de sizler için mükemmel romanlar kadar büyüleyici olan, mutlaka okumanız gereken en etkileyici biyografi kitapları listesini oluşturduk. Hemen başlayalım…

Akıl Oyunları – Sylvıa Nasar

biyografi kitapları

Saygın matematikçi John Nash’in bu biyografisi, hem 1998 Pulitzer Ödülü’nün finalisti, hem de aynı adı taşıyan ödüllü filmin temeli oldu. Nasar, MIT’deki başlangıcından RAND Corporation’daki çalışmasına kadar Nash’in prestijli kariyerini ve hayatını neredeyse rayından çıkaran bir hastalık olan şizofreniye karşı verdiği iç savaşı derinlemesine araştırıyor. Akıl Oyunları kitabına hemen ulaşabilirsiniz.

Alan Turıng: The Enıgma – Andrew Hodges

Hodges’in 1983 tarihli Alan Turing biyografisi, bu parlak matematikçi, kriptolog ve bilgisayar öncüsünün iç işleyişine ışık tutuyor. Bu kitapta Turing’in büyük bir kısmı esrarengiz olarak ortaya konuyor.

Kitap, Turing’in savaş sırasındaki kahramanca şifre kırma çabalarını, bilgisayar tasarımlarını ve sonraki yıllarda matematiksel biyolojiye katkılarını ve tabii ki 1950’lerde, eşcinsel eylemlerin hala İngiliz yasaları tarafından cezalandırılabilir bir suç olduğu zamanlarda, başına gelen şiddetli zulmü de kapsıyor.

Steve Jobs – Walter Isaacson

Apple’ın kurucu ortağı ve CEO’su Steve Jobs, Isaacson’ın ustaca biyografisinde tam anlamıyla ölümsüzleştirildi. Jobs’ın az bilinen çocukluğunun ayrıntılarını da bulabileceğiniz bu kitap Jobs’ın garajdan başlayıp dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birinin liderine dönüşmesine kadar olan yolunu izliyor. Pixar gibi diğer efsanevi şirketlerdeki ve Silikon Vadisi’ndeki biçimlendirici rolü de buna dâhil.

Frıda – Hayden Herrera

Modern sanatın en tanınmış isimlerinden biri olan ünlü ressam Frida Kahlo’nun 1983 tarihinde yayınlanan biyografisi dikkat çeken bir diğer eser. Frida Kahlo’nun zengin yaşam deneyimleriyle dolu bu biyografisi, onun zekâsını, gücünü ve sanatını uyumlu bir zaman çizelgesinde aktarıyor. Kitap, Meksika Devrimi sırasındaki çocukluğunu, hayatını değiştiren korkunç kazayı ve tutkulu ilişkilerini anlatırken, resimlerini ve geçmişini, hikayesiyle iç içe geçiriyor.

Frida büyüleyici ve dramatik bir biyografi.

Leonardo Da Vıncı – Walter Isaacson

biyografi kitapları

Walter Isaacson, sadece Da Vinci’nin en büyük sanatsal eserlerini aydınlatmakla kalmıyor, aynı zamanda bu kendi kendini yetiştirmiş, kendine güvenen girişimcinin arkasındaki dehayı da ortaya koyuyor.

Leonardo, sanatsal yeteneklerini varlıklı hayırseverlere sürekli olarak tanıtıyordu ve anatomi, fosiller, kuşlar, kalp, uçan makineler, botanik, jeoloji ve silahlar üzerinde çalışıp birçok yeni icadı ortaya çıkaracak yaratıcılığa da sahipti. Leonardo Da Vinci biyografi tarzında oldukça etkileyici bir kitap.

Anne Frank’in Hatıra Defteri – Anne Frank

1942’de Naziler Hollanda’yı işgal ederken, on üç yaşında bir Yahudi kız ve ailesi Amsterdam’daki evlerinden kaçtı ve saklandı. Sonraki iki yıl boyunca, nerede oldukları Gestapo’ya söylenene kadar, Frank ailesi dış dünyadan kopuk, açlık, kapalı alanlarda yaşamanın sürekli acımasızlığı ve her zaman var olan ölüm tehdidiyle karşı karşıya kaldılar. Günlüğünde Anne Frank, bu dönemdeki deneyimlerinin canlı izlenimlerini kaydetti. Anne Frank 15 yaşında hayata veda etti.

Frank ailesinden hayatta kalan baba Otto Frank kızının günlüğünü yayınladı. Anne Frank’in Hatıra Defteri 60’dan fazla dilde basıldı.