
Mutlaka Bilmeniz Gereken Sarımsak Faydaları
Araştırmalar gösteriyor ki; dengeli beslenme, egzersiz, stressiz yaşam ve temiz hava gibi olumlu bileşenler, insan yaşamını uzatabiliyor. İnsanın her besini dengeli olarak alması, sağlıklı bir beslenme için ilk koşuldur. Bunun yanında bazı besinler, içerdikleri maddelerle insan vücudu için çok değerlidir. Doğal antibiyotikler, doğal antidepresanlar, doğal ilaçlar için bu besinleri ve içerdikleri maddeleri öğrenmek önemli. Mutfağımızdaki antibiyotiklerden biri de sarımsak. Akademik çalışmalardan yararlanarak sarımsağın özellikleri hakkında çok şey öğrendik. Bakalım sarımsağın faydaları neler?
Sarımsak Hakkında
Sarımsağın özellikleri, onun etki ettiği hastalıklar ve özellikle de hastalıklara karşı kullanım alanları hakkında bilgi vericidir.
Latince adı, Allium sativum olan sarımsak üzerine çok sayıda araştırma var. Bir tıbbi bitki olan sarımsak, geleneksel tedavi araçlarından biridir. Sarımsağın ilaç olarak kullanımına ait en eski veriler Çin tıbbına ait parşömenlerde yer alır. Çin tıbbında bu bitkinin hastalıkları tedavi etmek için kullanıldığı yazar. Günümüzde yapılan araştırmalar sarımsak bitkisinin kalp damar hastalıklarına iyi geldiği, kan basıncını düzenlediği, virüs ve bakterilerden korunmaya yardımcı olduğu, paraziter enfeksiyonlara karşı etkili olduğu, immun sistemi güçlendirici etkiye sahip olduğu bilgilerini verir. Peki, sarımsağın içeriğinde ne var da bu bitki bu kadar faydalı?
Sarımsağın içeriğinde kükürt ihtiva eden uçucu yağlar vardır. Bu yağların içeriği ise sarımsağın faydalarının nedenidir. Çünkü bu yağlar içeriğinde alicin, allicin, ajoene, alinaz, peroksidaz, mirosinaz, selenyum, sistein, glutamin, izolösin, metionin içerir. Bu saydığımız enzim, mineral ve bileşenler sayesinde sarımsak; C, E ve A vitaminleri ile niasin, B1, B2 vitaminleri açısından zengin bir hale gelir. Şimdi, bu mineral ve vitaminlerin sarımsağa ne gibi faydalar yüklediğini öğrenelim.
Sarımsağın Faydaları
Sarımsaktaki yüksek selenyum, insan bedeninde çok sayıda önemli fayda sağlıyor. Sarımsağın faydaları; kan şekerini düzenlemekten, enfeksiyonlardan korunmaya uzanan geniş bir alanda etkili. Sarımsağın yararları için akademik araştırmaların verdiği bilgileri gözden geçirelim.
Sarımsağın Kan Şekerine Etkisi
Sarımsağın alisin bileşiklerinin kan şekerini önemli ölçüde düşürme etkisine sahip olduğu, diyabetli hayvanların ve insanların, sarımsak alırken kan şekerinde bir düşme meydana geldiği bulunmuştur.
Sarımsağın Kanser Tedavisine Etkisi
Bir antikanser ajanı olarak kabul edilen sarımsak, immün sistemi mobilize etmeye yardımcı olur. Bu özelliği onun tümör oluşumunu başlatabilecek olan karsinojenlere karşı immün sistemin kuvvetlenmesinde etkili olmasını sağlıyor.
Sarımsağın Antioksidan Etkisi
Özellikle son yıllarda antioksidan terimini çok duyuyoruz. Hücrelere zarar verme potansiyeline sahip oksidasyon ajanlarına veya serbest radikallere karşı korunmak için bazı vitaminler etkilidir. Bunlar C, E ve A vitaminleri, beta karoten, bioflavonoidler ve selenyum şeklinde özetlenebilir. Bu maddeler, sarımsağın antioksidan etkisini güçlendirmektedir.
Sarımsağın Viral Enfeksiyonlara Etkisi
Sarımsağın antibakteriyel özellikleri ve antiviral özellikleri, kış aylarında hastalıklara karşı korunmada çok etkilidir. Bu nedenle kış sofralarında bol bol sarımsak tüketebilirsiniz.
Sarımsağın Paraziter Enfeksiyonlara ve Mantara Etkisi
Alisin ihtiva eden sarımsağın, candida, aspergillus ve cryptococci gibi mikroorganizmalara karşı etkili olduğu çok uzun zamandır biliniyor.
Kan Sulandırıcı Etkisi
Sarımsağın ihtiva ettiği maddeler, onun kanda pıhtılaşmayı önleyici etkiye sahip olmasını sağlıyor. Bu özellikler önemlidir. Sarımsağın kandaki fibrin ve plakçık oluşumunu azaltarak kalp krizi riskini önemli ölçüde düşürdüğü, hatta bu konuda aspirinden daha ileri olduğu da ileri sürülmektedir.
Sarımsağın bakterileri, mantarları, parazitleri öldürmek, kan basıncını, kan şekerini ve kolesterolü düşürmek, karaciğeri korumak ve antitümör maddeler ihtiva etmek gibi pek çok özelliği var.
Sarımsak Nasıl Tüketilmeli?
Sarımsak çiğ olarak tüketildiğinde oldukça etkili bir doğal ilaç oluyor. Ayrıca sarımsak hapları, kapsülleri ve ekstraktları da var. Unutmamak gerekir ki sarımsak ölçülü miktarlarda alındığında emniyetli olmakla beraber, aşırı miktarlar önerilmez.
En İyi Sarımsak Hangisi?
Sarımsak, hemen hemen dünyanın her yerinde yetişiyor. En büyük üretici ise Çin. Sarımsakların analizleri sonucunda en iyi sarımsak türünün Türkiye’de yetişen Taşköprü sarımsağı olduğu anlaşılmış. Bilindiği üzere sarımsağa acısını veren maddenin adı selenyum. Sarımsağın şifasını, aromasını artıran selenyum ise Tasköprü sarımsağında en yüksek oranda bulunuyor.
Sarımsak Nasıl Saklanır?
Sarımsağı çillenmeden ve küflenmeden saklamak için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.
- Serin ve kuru bir yerde saklayın.
- Güneş görmemesi önemli.
- Mümkünse asın.
- Soyup buzluğa atabilirsiniz. Tane tane çıkarıp donukken rondodan geçirebilirsiniz.
Sarımsak Kokusunu Önlemek İçin Ne Yapmalı?
Sarımsak çok faydalı ama pek çok insan için rahatsız edici bir kokusu olduğu da bir gerçek. Özellikle sarımsak kokarken sosyelleşmek zor. Peki, sarımsak kokusunu önlemek mümkün mü?
- Sarımsak kokusunu azaltmak için yine doğal bir seçenek olan karanfil tercih edilebilir.
- Sarımsak tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamak ve ağız bakım suyu ile gargara yapmak da etkili bir çözüm sunabilir.
- Sarımsak kokusu için hoş kokulu sakızlar da etkili olabilir.
Doğal Antibiyotik Sarımsaktan Faydalanın!
Doğanın insana sunduğu değerli besinlerden biri olan sarımsak, hastalıklardan korunmak ve daha enerjik hissetmek için etkili bir seçenek sunuyor. Doğal antibiyotik olarak tanıtılan ve akademik çalışmaların da bunu desteklediği bu bitkiyi mutfağınızda çok daha fazla tüketebilirsiniz. Sarımsaklı zeytinyağlı sebzeler, sarımsak soslu salatalar, sarımsak ve yoğurtla lezzetlenen mezeler ile hem sofraları keyiflendirebilir hem de sağlıklı beslenebilirsiniz. Özellikle kış aylarında bol bol sarımsak tüketmek, enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmanızı sağlayabilir.