ÜST

Muay Thai Hakkında Merak Edilenler

“Tayland Boksu” olarak da bilinen Muay Thai, kökleri tarihteki Siyam bölgesine uzanan bir dövüş sporu ve sistemidir. Myanmar, Kamboçya, Laos ve Tayland gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde yaygın olarak yapılan Muay Thai’de yumruk, diz, dirsek ve tekme kullanılır. Vücudun en sert bölgelerinin kullanılması nedeniyle dövüş sporları arasındaki en sert sanatlardan biridir. Siyam bölgesinin günümüzde birçok ülkeden oluşması nedeniyle özellikle Tayland, Myanmar ve Kamboçya arasında Muay Thai konusunda ciddi bir sahiplenme mücadelesi yaşanıyor. Her ülke, Muay Thai’nin kendilerine ait olduğunu iddia etse de spor günümüzde dünyanın dört bir yanına yayıldığı için Muay Thai tutkunları için aslolan tekniği öğrenmek ve üst seviyeye çıkmak. Muay Thai’nin Türkiye’ye gelişi 1980’lerde başlasa da resmi olarak faaliyete geçmesi 2002’yi buldu. Karate Federasyonu’na bağlı olarak amatör Muay Thai spor dalı oluşturularak federasyona bağlı hale gelen güç ve sertlik odaklı spor, 2007’de ise kendi federasyonuna sahip olarak en büyük atılımı sağladı. 700 yılın üzerindeki köklü tarihiyle geleneksel yapısını korumaktan asla çekinmeyen Muay Thai’nin vücuda etkisini ve nasıl yapıldığını öğrendiğinizde siz de bu etkileyici dövüş sporuna bir şans vermeyi düşüneceksiniz.

“Muay Thai ile vücudunuzu aynı anda birçok yönden geliştirebilirsiniz.”

Vücuda faydaları saymakla bitmiyor

Muay Thai’ye başlama fikrine sahip olmanız için önce teknikleri değil size neler kazandıracağını öğrenmeniz gerekir. Antrenmanlardan neler kazanacağınızı bilerek başlamanız demek, daha iyi ve istikrarlı bir gelişim sağlayacağından öncelikle spordan ne beklediğinizin farkında olmalısınız. Tüm dövüş sporlarının temelleri savunmaya dayandığı için Muay Thai ile de vücudunuzu savunmayı öğrenirsiniz. Vücudunuzu savunmak zorunda olduğunuz anlarda Muay Thai teknikleriyle başarıya ulaşabilirsiniz. Kolları ve bacakları seri ve sert şekilde çalıştırdığı için vücut koordinasyonunuz da üst seviyeye çıkar. Ayakta kalmak zorunda olmanız nedeniyle hızlı hareket ederken denge ve karşınızdaki sporcunun kritik bölgelerine vuruş yapmak için de esneklik kazanırsınız. Her antrenmanında en az 500 kalori yakacağınız Muay Thai ile zayıflamak ve yağ yakmak da mümkün. Antrenman yoğunluğuna göre yaktığınız kalori 900-1000’e kadar çıkabilir. Etkili olduğu kadar yorucu bir spor olan Muay Thai öncesinde ve sonrasında mutlaka yoğun egzersizlere göre planlanan beslenme programlarını dikkate almalısınız. Hangi sporu yaparsanız yapın, doğru beslenme ile bir arada götürmediğiniz sürece kilo vermeyi ve fit bir vücuda sahip olmayı unutun. Bir rakibe karşı çalışacağınız için darbe almamayı ve kendinizi koruyup doğru şekilde atağa geçmeyi başardıkça özgüveniniz de önemli ölçüde yükselir.

Dövüş sporlarının temelinde rakibe, kendinize ve çevrenize saygı esas olduğu için antrenmanın veya maçın sonucu ne olursa olsun kazanana da kaybetmeye de aynı şekilde saygı göstermek sizin için hayatın vazgeçilmez kurallarından biri haline gelecek. Planlı ve düzenli bir hayata geçmek de Muay Thai ile mümkün. Spor yaparken belirli bir haftalık veya aylık plana sahip olup antrenman düzenini tutturmak, Muay Thai’nin de en önemli parçalarından biridir. Düzensiz aralıklarla keyfi olarak antrenman yapmak yerine her zaman elinizin altındaki plana göre hareket etmelisiniz. İster cansız bir hedefe ister bir rakibe karşı çalışın, efor sarf edip tamamen savunma ve saldırı öğelerine odaklanmak sizi günlük hayatın stresinden de oldukça uzaklaştırır. Yorucu bir spor gibi gözükse de Muay Thai sonrasında sakin ve huzurlu hissedeceğiniz için antrenman anındaki yorgunluk size enerji ve dinamizm olarak dönecek.

“Daha önce düzenli spor yapıyorsanız Muay Thai’deki öğrenme, alışma ve gelişme süreciniz hızlanır.”

Sert ve zorlayıcı tekniklere hazırlık

Muay Thai’de yumruk, dirsek, diz ve tekme kullanılsa da tüm hareketler kalçadan alınan gücü esas alır. Kalçanın bedeni nasıl hareket ettirdiği, vuruşların etkisini ve kalitesini belirler. Teknikleri öğrenmeye başlamadan önce stretching, karın kası, sağlık topu çalışmaları ve vücudu güçlendirmeye dayalı temel egzersizlerden destek alınması önerilir. Muay Thai’ye başlarken daha önce spor yapmamış olmaktan ziyade spor alışkın bir vücuda sahip olunması daha hızlı gelişim ve daha güçlü bir başlangıç sağlar. Spora yatkın olmak, Muay Thai’nin olmazsa olmazı kabul edilen güçlü nefes için de önemlidir. Yoğun bir antrenmanda nasıl nefes alıp vereceğinizi bilmeniz en büyük avantajınız olur. Buraya tıklayarak Hepsiburada’dan Muay Thai Malzemeleri kategorisinden ihtiyacınız olan tüm Muay Thai ürünlerine ulaşabilirsiniz.

“Vücudun her bölgesine farklı vuruş teknikleriyle saldırabildiğiniz Muay Thai’de gücünüzü esneklikle bir araya getirmelisiniz.”

Muay Thai teknikleriyle tanışma zamanı

Muay Thai’yi öğrenirken önceliğiniz savunma teknikleri olmalıdır. Ne kadar iyi saldırıya geçseniz de kendinizi savunamadığınız zaman iyi saldırının pek bir önemi kalmaz. Muay Thai’de koruma ekipmanlarının fazla olmaması sayesinde vücudunuzun darbeye açık tüm bölgelerini korumanız gerekir. Savunma pozisyonu alırken arkada kalan kol aynı anda hem karnınızı hem de yüzünüzü koruyacak konumda olmalıdır. Daha güçsüz olan ayak önde durup denge sağlamalıdır ki bunun amacı hem iyi savunma hem de güçlü olan ayağın geriden daha sert ve etkili vuruşlar yapabilmesidir. Ayak tabanlarınız tamamen yere basmamalı ve mutlaka parmak uçlarında hareket edilmelidir. Topuklar ve parmak uçları aynı anda yere basıyorsa ani kaçışlar ve hamleler çok daha zor yapılır. Tüm savunma hareketlerinde kesinlikle dikkat edilmesi gereken detay ise vücudu kasmayıp olabildiğince rahat, esnek ve gevşek tutmak.

Muay Thai’nin saldırı tekniklerinde her bir organın kendi içinde hareketleri bulunur. Yumruklar düz, kroşe, aparkat, sıçrayarak ve dönerek olmak üzere beşe ayrılır. Rakibin ağzına ve ağız çevresine vurulan yumruk “düz” olarak adlandırılır. Kroşede ise hedef burun ve kulaklar. Kulaklara inen darbe dengeyi bozduğu için en önemli saldırılardan biri olarak kabul edilir. Aparkat da dikey olarak çıkarıldığı için çenenin alt bölümünü ve karnı hedef alır. Sıçrayarak yumruk, en etkili ve sert yumruk türü olarak havadayken olabildiğince sert şekilde vurulur. Burada dikkat edilmesi gereken detay rakibin havadayken dengenizi bozmasına engel olmaktır. Dönerek yumruk ise tekmeyle sonuç alınamazsa dönüş hareketini yumrukla tamamlamaktan oluşur. Dirseklere geçildiğinde hareket rakibi yıkmaya odaklanır. Dirsekle vuruş yapılırken kol olabilecek en sıkı şekilde kıvrılmalıdır. İyi bir dirsek vurmak için yumrukları rahat bırakıp tüm gücü kollara aktarmak gerekir. Tekmeler de iyi uygulandıkları zaman rakibi çok rahat yıkmayı sağlar ve temel olarak aşağı, orta ve yüksek olarak üç seviyeden oluşur. Vuruş seviyeleri, vücudun hedef alınan bölgelerine göre adlandırıldığı için ayırt etmesi kolaydır. Ön tekme ile karşıdan bir vuruş yaparken süpüren tekme rakibin ayaklarını yerden kesip yere yıkmakta kullanılır. Diz ise normal tekmeden daha etkilidir ve dirsekte olduğu gibi en iyi şekilde kıvırıp ayakları serbest bırakarak tüm gücü kalçadan bacaklara aktarmak gerekir. Diz hareketleri karın bölgesine en sert etkiyi bırakmak için kullanılır.

Muay Thai’nin ön hazırlığını ve başlangıcını öğrendikten sonra Asya’dan dünyaya yayılan güç ve saldırı sanatına kendinizi bırakabilirsiniz.