ÜST
motokros

Motokros nedir? Nasıl yapılır?

İster motokros yapmak isteyin ister izlemek, öncelikle bu sporun neleri içerdiğini ve sizi nelerin beklediğini bilmelisiniz. Ardından, bir yarışı kazanmak için ne yapmanız gerektiğini ve nasıl güvende olacağınızı anlayabilir ve izlemeyi tercih ederseniz de kimin kazandığını görmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

O zaman motokros nedir, nasıl yapılır ve motorkros için kullanılan ekipmanlar neler gelin birlikte inceleyelim.

Motokros nedir?

Motokros, motokros motosikletlerinin özel toprak parkurlarda yarıştığı bir arazi sporudur. Etkinlikler arasında zaman denemeleri, sıralama yarışları ve büyük yarışlar yer alır.

Motokrosta katılımcılar motosikletlerle yarışırlar ve farklı arazi türlerine sahip bir parkur kullanırlar. Herhangi bir yüzeyde motosiklet sürmek, motokrosa başlamayı kolaylaştırabilir. Dünyadaki fiziksel olarak en zorlu ikinci spordur, bu nedenle çok fazla fiziksel ve zihinsel eğitim gerektirir.

Hiçbir motokros pisti aynı değildir; ancak bazı standartları takip etmeleri gerekir. Uluslararası yarışmalar, 1,5 ila 5 kilometre uzunluğundaki parkurları kullanmalıdır.

Birçok yarış, her seri için 40 dakikadan az sürer. Genel olarak, bir motokros yarışının tamamlanması iki saatten az sürer. Parkur genişliği de değişebilir, ancak genellikle birkaç yarışçıyı yan yana alacak kadar geniştir. Ayrıca parkurlar dönüşleri biraz zorlaştıracak kadar dardır.

Motokros nasıl yapılır?

Dönüşler parkuru zorlaştırabilir ve yarışçıların bir sonraki adımlarını tahmin etmelerini gerektirir. Motokros sürücüsü olmak doğru pozisyonda sürmek, ağırlık dağılımını iyi sağlamak ve fiziksel olarak doğru formu tutmak ile yakından bağlantılıdır.

Motokros tehlikeli bir spordur. Bu konu ile ilgili bilgili birinin sizi eğitmesi ve farklı dönüşleri nasıl düzgün bir şekilde dönebileceğinizi öğretmesi oldukça önemlidir.

Bir motokros yarışının diğer bir özelliği de tepelerdir ve dönüşler gibi tepeler de değişir. Sadece parkura göre değişmekle kalmaz, aynı zamanda tek bir yarışta hem yokuş yukarı hem de yokuş aşağı bölümleri de içerebilir. Bazı parkurlar çok dik yokuşlara sahiptir, ancak daha kolay parkurlarda daha az eğim olabilir.

Bir motokros pistinde bazı ıslak ve çamurlu noktalar olması beklenebilir. Özellikle açık alanda ve sağanak yağıştan sonra yarışılıyorsa, güvenli bir şekilde sürülmesi gerekir. Herhangi bir miktarda çamur veya ıslak nokta, işleri çok daha tehlikeli hale getirebilir.

Motokros fiziksel olarak oldukça zorlayıcıdır. Bu nedenle mümkün olan en iyi formunuzda olmanız gerekir. Elbette bu, motosiklete binebilme yeteneğini de içeriyor, ancak aynı zamanda güçlü ve esnek olmak gerektiği anlamına da geliyor. Herhangi bir dönüşü yapabilmek ve tepeleri atlayabilmek için motosiklet çok iyi bir şekilde kontrol edilebilmelidir.

Motokros aksesuarları

motokros

Tabii ki en önemli ekipmanlardan ilki kask. Bu sporu yaparken sadece başın üst kısmını değil, tüm başı ve yüzü koruyabilecek özel bir kask tercih edilmelidir. Aynı zamanda uygun bir kask iyi bir havalandırma sistemine sahip olmalıdır. Ayrıca, engebeli arazide ve atlamalarda sürerken sallanmaması için kafanıza sıkıca oturması gerekir. Kaliteli bir kask, ciddi beyin hasarlarına karşı sizi koruyabilecek en önemli aksesuardır.

Bir diğer aksesuar da motokrosta kullanılan gözlükler. Bu gözlükler, gözleri ve kaskın yüzü kapatamadığı kısmını koruyacaktır. Gözlüklerin kayışı, gözlüğün hareket etmemesi için kaskın etrafına yerleştirilmelidir. Venta Caliente Darbeye Dayanıklı Motokros Gözlüğü bo sporu yaparken tercih edilebilecek seçenekler arasında yer alıyor. Diğer gözlüklere bakmak için ise motokros gözlükleri kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Olmaz olmaz aksesuarlardan göğüs koruyucusu, gövdeyi sarar ve herhangi bir düşme durumunda üstün koruma sağlar. Bu özel bir ekipmandır. Farklı tasarımlar ile giyilebilir.

Göğüs plakasının altına bir kemer girer ve beli korur. Sırt ağrısı olsun ya da olmasın bu kemerden faydalanılabilir ve vücuda göre ayarlanabilir. Bir kaza durumunda koruma da sağlayan bu ekipman, uzun süre engebeli arazide sürerken gerekli desteği sağlayabilir.

motokros

Motokros yaparken eldiven giymek, sürüş esnasında elleri korumaya yardımcı olacaktır. Ellerin nefes alabilmesi için mevsimler arası geçişlerde birkaç farklı eldiven tercih edilebilir. Ancak eldivenlerin ellere tam oturması gerekir, bu nedenle çok büyük veya çok küçük olmamalıdır. Enduro Motokros Eldiveni bu korumayı sağlayacak güvenilir ekipmanlardan biri.

Motokrosta sürücüler genellikle diz yaralanmalarından muzdariptir. Dizlikler darbelere ve çürüklere karşı koruma sağlar, bu yüzden iyi bir dizlik setine yatırım yapmak önemlidir. Bir kask kafa için ne kadar önemliyse, bu ekipman da dizler için o kadar önemlidir.

Motokrosta kullanılan botlarda en önemli faktör ayak bileğini korumasıdır. Kaliteli bir bot, kaskla birlikte en önemli güvenlik donanımlarından biridir. Yeni bir sürücü ilk kez bir motokros botu giydiğinde, botlar hareketi engelleyici gelebilir, ancak asıl olması gereken budur. Kısıtlama gibi görünen bu sıkılık ayak bileğinin bükülmesini engeller.