ÜST

Mochi: Japon Mutfağının Ünlü Lezzeti ve Yapımı Tarifi

Yapışkan yapıya sahip pirinçten üretilen Mochi minik kekleri, Japon mutfağının ünlü ve kültürlü lezzetlerinden bir tanesidir. Mochi keklerinin hazırlanması aşaması, buharda pişirilen ya da haşlanmış pirinçlerin, büyük bir çoğunlukla yapışkan mochigame türünün, aynı yapıya sahip ve kalın yapılı macun şekline varana dek dövülmesi işlemiyle başlar. Ardından, minik dairesel yapılar şekline getirilerek şekillendirme işlemi yapılır. Mochi’nin kökeni Çin olsa dahi, çok uzun zamandır Mochi Japonya’da daha çok anılmaktadır. Mochi’nin hangi zaman diliminde üretilmeye başlandığı tam bilinmiyor. Arkeologlar Mochi yapımında kullanılacak malzemelerin o zamanlardan kalan buharlı cihazlar bulunan Kofun döneminde bulunduğu tahminleri bulunur. Birçok bilim insanları, pirinç tarımının o dönemlerde başladığını savunsa da, Mochi Tsuki töreni pirinç hasadının ilk başladığı zamanlarda ve Şinto dininde dünya üzerine inen Yamato’da Yayoi dönemlerinde olduğu savunulur.

Mochi’nin Tarihi

Mochi ilk zamanlarda kırmızı pirinç ile yapılırdı. Yalnızca aristokrasi tarafından yenilir ve Heian zamanında aristokrasi dini gereçlerle tanrılara adak şeklinde tercih edilirdi. Bir diğer yandan, Mochi zamanları Japon yeni yılı kutlamalarında da tercih edildiği gösteren birçok eser bulunmuştur. Japon yeni yılında Mochi zorunlu bir yiyecek durumundadır. Japonların gelenekselleştirdiği kagami mochi isminde özel mochi çeşidi her sene 28 Aralık tarihinde aile tapınaklarında sergilenir. Bu mochi çeşidi dışındaki diğer mochi çeşitleri de kişilerin kendilerine özel olan günler ve gecelerde sık sık tercih edilir. Mochi’ler birçok kişi tarafından lezzetli bulunmuyor. Tüketirken kişilerin boğazına takılma riski de çok fazladır. Çiğnenmesinin doğru yapılmaması çocukların ve yaşlıların ölümüne dahi sebebiyet verebilir. Mochi’nin şöhretine bakıldığında pek iyi bir şöhreti olduğu söylenmez. Her sene Japon yetkililer kişilerin mochi tüketiminde dikkat etmelerini hakkında uyarıyor. Birçok kişi mochi tüketiminden önce ortalama ısırık büyüklüğünde parçalara ayırırlar. 

Çoğunlukla mochi atıştırmalık benzeri tuzlu yiyecekler ve çorbaların içerisine eklenebilir fakat sıkça şekerleme şeklinde tüketimi sağlanır. Mochi’nin tatlı türünde çoğunlukla gıda boyasıyla dondurma, çilek ve geleneksel kırmızı fasulye ezmesi gibi çeşitli malzemeler kullanılarak dondurulan yuvarlak kek şeklinde olan daifuku isimli keklerdir. Mochi’nin çiğneme gereksinimi fazla olmasından kaynaklı olarak fazla özen ve dikkatli bir şekilde küçük ısırıklar şeklinde tüketilmelidir. üretilen sade olarak tüketilen mochi lezzeti, tadı yoğun ve hafif dikiş yapısıyla oldukça seviliyor ama yine de zaman zaman içerilen meyve tüketimi ya da dondurma eklenerek de tüketilebilir. Dondurma şeklinde olan mochiler genellikle havanın sıcak olduğu zamanlar içerisinde daha çok tüketiliyor. 

Mochi Tarifi Nasıldır?

10 tane mochi yapmak isteyen kişiler için:

  • 260 gram su
  • 23 gram şeker
  • 20 gram mısır nişastası veya patates nişastası
  • 200 gram Japon pirinç unu(Joshinko)
  • 250 gram kırmızı fasulye ezmesi(anko)
  • 10 meşe (kashiwa) yaprağı

Mochi Yapımı Nasıldır?

İlk önce meşe yapraklarının kurutulmuş olması gerekir. Daha sonra kurutulan meşe yaprakları ortalama 10 dakika kaynatıldıktan sonra suya batırılır ve ardından kağıt bir peçete yardımıyla kurulanır. Mikrodalga içerisine ve sıcaklığına en uygun ağzı geniş bir cam kasenin içerisine Japon pirinç unu, şeker, patates nişastası veya mısır nişastası ve su eklenir. Karışımda topak kalmayacak biçimde çırpılır. Kasenin ağız kısmı streç filmle çok sıkı olmayacak bir biçimde örtülerek 1100 watt mikrodalga içerisinde ortalama dört dakika ısıtılmalıdır. Ardından mikrodalga içerisinden kase çıkarılarak içerisindeki mochi’yi bir spatula yardımıyla karıştırılmalıdır. Ardından karıştırılan mochi güzelce dövülür ve parlak bir yapı haline gelmesi sağlanır. Oda sıcaklığı kadar soğuyan Mochi, çalışma alanına geçirilerek elastik, parlak ve pürüzsüz bir kıvam alana dek ıslak el yardımıyla yoğrulur. Yoğurulan Mochi, iki eşit parçaya bölünerek sonrasında her bir yarım parça beş eş parçaya parçalanır. Bölünen tüm mochi parçaları yuvarlak bir top şekline getirilir. Sonrasında kurumaması için üstüne ıslak bir bez parçası örtülür. Bir süre sonra mochi parçalarından biri alınarak yuvarlak bir biçimde açılmalıdır. Yuvarlak mochi’nin orta kısmına bir parça kırmızı fasulye ezmesi konulur ve mochi katlanarak kenar kısımları kapatılır. Buradaki önemli kısım kırmızı fasulye ezmelerinin kenarlardan taşmaması ya da ek kısımlarının birbirlerine değmemesi gereklidir. Aksi bir durumda mochi düzgün bir biçimde kapanmamış olacaktır. Ardından diğer tüm parçalar için aynı işlem uygulanır.En son tüm mochi’ler meşe yaprağına sarılmalıdır. 

Mochi Pişirmenin Püf Noktaları

Pirinç

Geleneksel olarak Mochi yapışkan bir pirinç olan mochigome ile beraber yapılır. Bu pirinç glutensizdir. Bu pirinç, buharda pişirilir ve bir kişi pirince vururken diğeri ıslatır. Bu işlem vurma kısmında döndürerek tahta yapılı bir havan içerisinde dövülür. Uzun ve meşakkatli olan bu işlem, Japonya’daki birçok kişi tarafından yapılmaz ve satın almayı tercih ederler. 

Pirinç Unu

Öğütülen ve pişirilen pirinç unu, bugünlerde çoğunlukla mochi yapılmasında tercih edilir. Pirinç unu şeker ve su ile karıştırılarak macun benzeri bir şekle getirilir. Ezilmiş, kurutulmuş, preslenmiş ve öğütülmüş pişmemiş yapışkan pirinçten üretilen shiratamako unu da çoğunlukla tariflerin içerisine dahil edilir. Sebebi ise, shiratamako unu mochiko ununa göre uzun süre yumuşak yapısını korur ve çiğnenmesi daha kolay bir yapıya sahiptir. 

Prosedür

Genellikle evde yapılan mochiler bir ocakta ya da mikrodalgada buhar yoluyla pişirilerek elde edilir. Mikrodalga içerisinde yapılan mochilerin malzemeleri su, şeker, mochiko unu ve ara sıra patates unu ya da mısır nişastası topak kalmayacak şekilde derin bir kasenin içerisinde karıştırılır. Bu derin kase belirli aralıklarda, genelde bir seferde en çok bir dakika olacak şekilde mikrodalgaya konulur. Ardından içerisinde mochi karşımı karıştırılır. Mochi yapımının bir diğer prosedürü ise, mochiko ununa karışımı ocak üzerinde benmari şekliyle birlikte üstüne bir beze sarılı kapak içe buharda pişirilmesidir. Mochi yapımından sonra soğumasının ardından mısır nişastası ya da patates nişastasına bulanmış ellerle veya ıslak eller ile tutulma süreci çok dikkatli yapılmalıdır. Böylelikle şekillendirme aşamasında elle yapışma gibi problemler ortada çıkmaz.

Mochi Nasıl Yenir?

Mochi’nin yapısıdan kaynaklı boğaza takılma riskinin minimuma indirilmesi adına yutulmaması ve minik parçalar şeklinde çiğnenmesi gereklidir. 

Mochi Nasıl Muhafaza Edilir?

Birçok mochi çeşidi sadece bir ya da en fazla iki gün muhafaza edilir. Mochilerin sertleşme problemlerinin önüne geçmek için buzdolabı yerine oda sıcaklığında saklanması en önemli unsurlardandır.