ÜST

Mevsim Değişikliğine İyi Gelecek Bağışıklık Artıran Besinler Nelerdir?

Hücreler, dokular ve proteinlerden oluşan bağışıklık sistemi, insan vücudunu çeşitli hastalıklara karşı koruyan bir savunma sistemi olarak görev yapıyor. Özellikle mevsim geçişlerinde sıklıkla karşılaşılan boğaz ağrısı, baş ağrısı, grip, yüksek ateş, soğuk algınlığı, nezle gibi daha pek çok hastalıkla baş edebilmenin yolu, güçlü bir savunma sistemine sahip olmakla mümkün oluyor. Bu denli önemli olan sistemi doğanın verdiği zengin meyve, sebze ve yiyecekler ile güçlendirmek, beslenme önerilerine uymak ve sağlığı korumak gerekiyor.

Yani güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın yolu, doğru ve düzenli bir beslenme ile mümkün oluyor. Bazı meyve ve sebzeler bağışıklık sisteminde görev yapan hücrelerin çoğalmasına olanak sağlıyor iken, bazı besinler dokuların, proteinlerin ve hücrelerin yenilenmesini mümkün kılıyor. O nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek için bilinçli bir şekilde besin tüketmek gerekiyor. Peki, bağışıklığı arttıran besinler neler oluyor?

Yumurta

Bağışıklık sisteminin artmasında üstün görev alan besinlerin başında yumurta yer alıyor çünkü bu sistemde görev alan hücrelerin yenilenmesi ve çoğalması ancak protein alımı ile mümkün oluyor. Yetersiz oranda protein alındığında doku yıkımı başlıyor ve ardından bağışıklık sistemi zayıflamaya başlıyor. Özellikle protein bakımından son derece zengin olan yumurta beyazının tüketilmesi büyük önem taşıyor. Sarısı ise hem antioksidan hem demir hem de A vitamini içerdiğinden son derece faydalı oluyor. O nedenle yumurtayı haftada en az 4 kez tüketmek gerekiyor.

Badem ve Ceviz

Ceviz ve badem yüksek oranda antioksidan özelliğine sahip olan E vitaminini içeriyor. Bu özelliklerinden dolayı da bağışıklık sisteminin artmasında önemli bir rol üstleniyorlar. Aynı zamanda tok tutma özelliği olan badem ve ceviz gibi yağlı tohumlar diyet listelerinin ilk sıralarında yer alıyor. Öte yandan, antioksidan içeriği ile yara iyileşmesinde fayda sağlayan çinko ile sıklıkla tercih ediliyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için günde en az 2 bütün cevizin ya da 10 tane çiğ bademin tüketilmesi gerekiyor.

Yoğurt

Market yoğurtlarından ziyade doğal yoğurtlarının içeriğinde, bağırsaklar için son derece faydalı olan yararlı mikroorganizma bulunuyor. Bağırsak florasını dengeleyen ve düzenleyen bu bakteriler, vücuda dışarıdan gelen patojenlere ve toksinlere karşı savunma gösteriyor.

Yoğurdun içerdiği bu bakterilerden yararlanmak için evde doğal bir şekilde yapmak gerekiyor. D vitamini bakımından da son derece zengin olan bu besinleri diyet menüsüne eklendiğinde bağışıklık sistemi epey güçleniyor.

Turunçgiller

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi dendiği an akla gelen besinler arasında turunçgiller de yer alıyor. Portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller, C vitamini bakımından son derece zengin besinler oluyor. İmmün sisteminin normal işleyişinde etkili olan C vitamini, bağışıklık sistemini için önemli bir vitamin çeşidi olarak dikkat çekiyor.

C vitamini, suda çözünebilen bir vitamin olduğundan vücutta depolanamıyor ya da sentezlenemiyor. Haliyle uzmanlar, günlük yeterli oranda C vitamininin tüketilmesini öneriyor. İşte bu noktada, turunçgiller vitamin açısından son derece zengin bir kaynağı oluşturuyor. Bahsi geçen meyvelerden günde en az 1 tane tüketilmesi büyük önem taşıyor.

Kapya Biber

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi konusunda üstün görev üstlenen C vitamini, besinler arasından en çok kapya biberinin içerisinde yer alıyor. Yemeklere eklenen bu biber çeşidi ile günlük gereksinim duyulan C vitamini oranı karşılanmış oluyor. Haftada en az 2-3 kez yemeklerde tüketmek bağışıklık sisteminin ciddi oranda güçlenmesine olanak sağlıyor.

Ay Çekirdeği

Çinko, magnezyum, fosfor, selenyum gibi değerli mineraller ile E ve B vitaminleri açısından son derece zengin olan ay çekirdeği, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi konusunda etkin bir rol oynuyor. Yapılan araştırmalara göre selenyum domuz gribine karşı faydalı özelliklerini içeriyor. Aynı şekilde yapılan araştırmalar, çinko eksikliğinin sonucunda bağışıklık sisteminde zayıflık meydana geldiğini kanıtlıyor.

Ay çekirdeğinin içerisinde yer alan E ve B6 vitaminleri ise immün sistem fonksiyonları bakımından önemli bir yere sahip oluyor. Ay çekirdeğini beslenme rutinine eklendiğinde, bağışıklık sistemi güçlenmeye başlıyor. O nedenle haftada 3-4 kez ay çekirdeğinden tüketilmesi gerektiği öneriliyor.

Sarımsak

Bağışıklık sistemine pek çok mekanizma ile katkı sağlayan sarımsak, vücudu çeşitli enfeksiyon türlerine karşı koruyor. Yapılan araştırmalar, sarımsağın vücuttaki bazı immün hücrelerini aktif hale getirerek savunmasını arttırdığını söylüyor. Bunun yanı sıra, sarımsağın içinde yüksek oranda bulunan sülfür bileşenlerinin anti bakteriyel özellikleri de bulunuyor.

Son derece değerli bir besin olan sarımsağın pek çok bakteri, mantar, parazit ve virüs türlerine karşı vücudun direncini arttırdığı biliniyor. Sarımsağın bağışıklık sistemine destek veren özelliklerinden faydalanılması için haftada 3-4 kez tüketilmesi öneriliyor.

Yulaf

Bağışıklık sistemini uyarıcı özelliği ile dikkat çeken bir besin de yulaf oluyor. Bunun yanı sıra, yapılan birçok araştırmada diyabet, kanser, mikrobiyal enfeksiyonlar ve yüksek kolesterol tedavilerinde son derece etkili olan Beta Glukan içeriyor. O nedenle, özellikle sıklıkla grip, nezle, soğuk algınlığına yakalananlar; stresli ve yoğun çalışma temposuna maruz kalan insanların besin listelerinde yulafa yer vermeleri önem taşıyor.

Papaya

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda etkili olan bir meyve de papaya oluyor. Vitamin, magnezyum ve mineral bakımından son derece zengin olan bu meyve, vücudun hem vitamin ihtiyacını karşılıyor hem de gereksinim duyulan sindirim enzimlerinin alınmasına yardımcı oluyor.

Balık

Selenyum, protein, çinko bakımından son derece zengin olan balık, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda etkili bir rol oynuyor. İçeriğinde bol miktarda bulunan selenyum, hücre yaşlanmasını önlüyor ve kalp sağlığını koruyor.

Barındırdığı çinko da aynı şekilde hücrelerin korunması konusunda önemli bir rol üstleniyor. Balık, vücut tarafından üretilemeyen ve bu nedenle besinlerden alınması gereken omega-3’ü içeriyor. Hastalığa sebebiyet veren bileşiklerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olan omega-3, uskumru, ton balığı ve somon gibi deniz ürünlerinde bol miktarda yer alıyor. O nedenle haftada en az 2 kez balık tüketilmesi gerektiği öneriliyor.

Ispanak

Ispanak içeriğinde bol miktarlarda barındırdığı A ile C vitamini ile güçlü bir antioksidan görevi görüyor. Bu vitaminler sayesinde hücreleri koruyor ve bağışıklık sisteminin zayıflamasını önlüyor. Özellikle A vitamini ve C vitamini bakımından zengin olduğu için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasına olanak sağlıyor. O nedenle haftada en az 2 kez ıspanak tüketmeye özen göstermek gerekiyor.

Ispanaktan yüksek verim alınabilmesi için haşlayarak değil, içerisine yağ katılarak pişirilmesi önemli detay oluyor. Özellikle A vitamininden yararlanılabilmesi için içerisine mutlaka yağ katılması gerekiyor. Bu sayede bağışıklık sistemi güçleniyor.

Kümes Hayvanları

Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için vitamin, protein, mineral bakımından son derece zengin olan yiyecekleri tüketmek oldukça önem arz ediyor. Bu yiyecekler içerisinde yer alan tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarını pişirip, et olarak ya da çorba içerisinde tüketmek gerekiyor. Vücudun günlük ihtiyacı olan B6 vitaminini karşılamak için bu yiyecekler büyük önem taşıyor.

Zencefil

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda etkili olan bir besin de zencefil oluyor. Özellikle toz halde ya da küçük parçalar halinde kesilerek tüketilmesi üstün fayda sağlıyor. Soğuk algınlığı, öksürük veya gribal enfeksiyonlarda son derece etkili oluyor.