
Meditasyon Nedir? Doğru Meditasyon Nasıl Yapılmalıdır?
Dünya tarihinde teknolojinin hızla gelişmesinin insanlar üzerinde olumsuz etkileri vardır. İlk çağlardan bu yana insanlar, toplumlar, kültürler değişim ve gelişim göstermişlerdir. Gelişim ve değişimin sonucunda bazı ihtiyaçlar ortaya çıkmış ve insanlar ihtiyaçlarını gidermek için farklı yollara başvurmuşlardır. İhtiyaçlarını karşılamak için her toplum ve kültür kendi yaşantılarına göre bir yol seçmişlerdir. Birçok yol kendi toplumunun kültürel yapısını yansıtır. Farklı yolların bulunmasında dini inanışın büyük etkisi vardır. Dini inanışlar insanların yaşamında her şeyi etkilediği bilinir.
Tarihten insanlara aktarılan sosyal ve kültürel değerlerin de teknoloji ile birlikte bambaşka boyutlara ulaşmış olduğu bilinir. Yaşanılan çağın etkisiyle insanlar için günler, haftalar, aylar ve yıllar farklı anlamlar içerir. Her şeyden önce zamana karşı bakış açısı yıllar ilerledikçe değişiyor. Zaman, paha biçilemez bir varlık olarak görülüyor. Böyle kıymetli bir şey nasıl doğru kullanılır sorusu bütün insanların zihnini meşgul ediyor. İnsanlar, sorunun cevabını ise deneyerek araştırarak bulma yolunda ilerliyor. Uzun uğraşlar sonunda cevap bulabilen toplumlar ve insanlar vardır.
Zamanı iyi değerlendirmek ve iyi yönetmek bir beceridir. Beceriye sahip olmak tabii ki o kadar kolay değildir. İnsanlar zamanını en çok çalışma ve temel ihtiyaçları karşılarken tüketiyor. Çalışmak ortalama olarak 7-10 saati işgal ediyor. Geriye kalan zamanlarda ise işe hazırlık, işten dönüş, eve varış, ev temizliği, alışveriş, yemek hazırlama ve yeme, bulaşık yıkama, kişisel ihtiyaçlar, sosyal medya ve özel hayat sorumluluğu derken zaman geçip gidiyor. Her insanın belirli bir kapasitesi vardır. Yoğun tempo birçok insan için uygun değildir. Yoğun tempo, bedensel ve zihinsel yorgunluk, uykusuzluk gibi sorunları beraberinde getirir. Yoğun tempo karşısında insanların bazı çözümleri vardır. Spor yapmak, yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek, doğa ile vakit geçirmek, kitap okumak, sıcak şeyler içmek, buhar banyosu yapmak, sosyalleşmek, yalnız kalmak, yemek yapmak, temizlik yapmak, sportif faaliyetlere katılmak, sanatsal etkinliklere katılmak, enstrüman çalmak, yoga yapmak, meditasyon yapmak gibi çeşitli çözümleri vardır. Son yıllarda üzerine araştırmalar yapılan ve kendi alanında ilerleme kaydeden bir yol da meditasyondur.
Meditasyon, ilgi gören ve merak edilen bir çözüm yoludur. Meditasyon deyince insanların zihninde farklı örnekler oluşur. Akıllara ilk gelen sorulardan birisi de meditasyon ne demek? Sorusudur. Meditasyon, rahatlamak ve stresi azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. Meditasyon aynı zamanda Hindistan’da ve uzak doğu ülkelerinde sık kullanılan bir yöntemdir. Son yüzyılda batı kültürünü de etkilediği ve meditasyonun yaygınlaştığı görülür. Kendine has bazı meditasyon çeşitleri vardır.
Meditasyon Çeşitleri
Samatha Meditasyonu: Samatha meditasyonu Budizm etkisiyle anlam bulan bir yöntemdir. Alt başlığı olarak düşünülürse iki amaç vardır, içgörü ve huzur. Samatha meditasyonunun amacı zihni sakinleştirmek ve zihni dengelemeyi sağlamak olarak bilinir. Zihni belirli bir şeye odaklayarak yapılan meditasyondur. Çoğunlukla nefese odaklanmak sık tercih edilir. Panik ve kaygılardan uzak bir zaman yaratarak zihni odaklamaya yardımcı olduğu da bilinir.
Vipassana Meditasyonu: Antik bir Hint meditasyon türüdür. Vipassana meditasyonu içgörü üzerine yapılan meditasyondur. Amacının zihni geliştirip dönüştürmek olduğu bilinir. Meditasyon yapılırken genel olarak nefese odaklanılır. Zihinsel ve fiziksel duyularda değişim ve farkındalık sağlamaya çalışılır.Zihin ve beden arasında etkileşim sağlamayı hedeflediği bilinir. Farkındalık meditasyon türünün de öncüsü olarak bilinir.
Transandantal Meditasyon: Kelime, ses ve kısa cümleler eşliğinde yapılan bir meditasyondur. Rahat bir pozisyonda gözler kapalı olur ve 20’şer dakika tekrarlanır. Günde iki kez yapılması önerilir. Transandantal meditasyonunun amacı varoluş düzeyinin üst düzeyine ulaşmayı sağlamak olarak bilinir. Kişisel mantra, kişinin bedeninde ve zihninde dolaşan duygulardan arınmak olarak adlandırılır.
Çakra Meditasyonu: Çakra, manevi güç merkezlerini ve vücuttaki enerjiyi temsil eder. Vücudun farklı alanlarında toplamda yedi çakra olduğu düşünülür. Çakralar farklı renklere karşılık gelir. Meditasyonun amacı çakraların akışını sağlamak ve çakraları açık tutmak olarak bilinir. Dış dünyada yaşanılan olaylar çakraları etkiler ve olumsuz hislere, düşüncelere neden olur. Çakra meditasyonu sayesinde iç dengeyi oluşturulabilir ve dengelenebilir. Çakraları hayal ederek meditasyon yapılır ve iç huzur, denge bulunmuş ya da sağlanmış olur. Merak edilenler arasında ilk sırada yer alan tür çakra meditasyonudur. Kişilerin düzeylerine bağlı olarak müzik eşliğinde yapılabilir. Kişisel düzenlenmiş meditasyon müzik rehberi oluşturulabilir.
Yoga Meditasyonu: Meditasyon ve yoga etkileşimli yöntemlerdir. Yoganın amacı, sakinleşmek, gevşemek ve esnekliği sağlamak olarak bilinir. Zihni sakinleştirir, nefes alıp vermeyi düzenler. Denge ve konsantrasyon ilişkisi sağlar.
Kundalini Yoga Meditasyon: Yoga meditasyon ile yoganın birleştiği bir türdür. Fiziksel olarak aktif olmayı gerektirir. Hareket, nefes egzersizi ve mantrayı birleştiren bir türdür. Stresi azaltır ve sinir sisteminin sağlığını korur.
Zen Meditasyonu: Zen meditasyonunun amacı gerçeğe ulaşmada zihnin yeteneğini kullanmak olarak bilinir. Oturma pozisyonunda sadece nefeslerle zihne odaklanılır. Genellikle eğitmen eşliğinde yapılan bir türdür. Disiplin ve pratik gerektirir. Nefes alımı karın hareketleriyle alınır. Besleyici ve farklı bir türdür.
Nefes Egzersizleri ve Meditasyon: Doğru nefes almak yoga ve meditasyon esnasında oldukça önemlidir. Nefes egzersizleri her insan için gereklidir. Doğru nefes alımı ve verimi için nefes egzersizleri vardır.
Doğru Meditasyon Nasıl Yapılmalıdır ?
Meditasyon toplu olarak yapılabilir ancak bu kişisel bir deneyimdir. Kişinin istek ve ihtiyacı her zaman ön planda olmalıdır. Kişisel bir deneyim olarak ele alındığı unutulmamalıdır.
- Öncelikle kişi kendisine en uygun bir ortamı seçmelidir. Kendisini güvende, rahat ve sakin hissettiği bir ortam olmalıdır. Farklı uyarıcılardan uzak bir ortam olmalıdır. Elektronik aletler etrafta bulunmamalıdır. Kişiye özgü düşük seste fon müzik, mum, tütsü gibi şeyler ortam bulunabilir.
- Bulunulan ortama uygun rahat kıyafetler giyilmelidir. Kişisel bir deneyim olduğu için kişinin kendisini en rahat hissettiği kıyafetleri seçmesi gerekir. Ayakkabının olmaması daha iyi bir tercih olur.
- Meditasyon süresi önceden belirlenmelidir. Zamanı düşünmemek odaklanma için iyidir. Düşük sesli bir alarm kurulabilir.
- Kişi vücudunu esnetmelidir. Vücudu esnetmek, gevşemeye ve rahatlamaya yardımcı olur. Pilates hareketlerinden faydalanılabilir.
- Kişi kendini rahat hissettiği bir pozisyon bulmalıdır. Rahat pozisyon, zihin ve bedenin odaklanmasına yardımcı olur. Vücut dengesi sağlanmış olur.
- Kişiye uygun ortam sağlandıktan sonra gözleri kapatıp zihni boşaltmak ile başlanır. Zihni boşaltmak pratik yoluyla kazanılabilecek bir eylemdir. Nefes meditasyonu ile devam edilebilir.
- Kişi kendini rahat hissettiği anda meditasyon türüne göre gerekli adımları uygulayabilir.
- Bedenin ve zihnin farkında olarak meditasyona devam edilmelidir.
Meditasyonun Faydaları
- Fiziksel ve psikolojik olarak rahatlamayı sağlar.
- Farkındalık düzeyini artırır.
- Kişinin kendi içerisindeki duygu ve düşünceler yoğunlaşmasını sağlar.
- Sosyal ilişkilerin gelişmesine yardımcı olur.
- Odaklanma kalitesi ve düzeyinde artış görülür.
- Yaratıcılık seviyesinin gelişmesine yardımcı olur.
- Beynin gelişmesini sağlar.
- Stres ve stresle başa çıkma yolunu gösterir.
- Karar verme sürecinin doğru ilerlemesine yardımcı olur.
- Uyku sorunlarının azalmasını sağlar.
- Bedenin hareketliliğini sağlar.
- Stres ve depresyon düzeyini düşürür.
- Kronik ağrı yaşayan insanların rahatlamasını sağlar.
- Panik atak ve benzeri hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.