Mango nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir?
A, C, E vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum, fosfor ve bakır zengini “meyvelerin kralı” mango reyonlardaki tahtına kuruldu.
Ülkemizin iklimi sayesinde farklı bölgelerimizde pek çok meyve yetişiyor. Zaman içerisinde menşei çok farklı ülkeler olan meyveler Türkiye’de de yetiştirilmeye başladı. Hindistan kökenli tropik bir meyve olan mango da bunların arasında yer buldu. Sarı, turuncu renkli bir meyve çeşidi olan mango sıcaklığın 30 derecenin altına düşmediği bölgelerde yetişen bir tropikal iklimi meyvesi. Hindistan’dan çıkıp Afrika’ya, Orta ve Güney Amerika’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada üretilebiliyor. Hindistan’da kutsal kabul edilen mango ağacıysa aşkı sembolize ediyor.
Oldukça hoş kokulu, sulu bir meyve olan mangonun tüysüz bir şeftaliye benzediğini söyleyebiliriz. “Meyvelerin kralı” olarak anılan mangonun bu kadar meşhur olması elbette leziz tadının yanı sıra içerdiği besin değeriyle de ilgili. A, C, E vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum, fosfor ve bakır barındıran bu egzotik meyve sizce de ününü hak etmiyor mu?
Mango nasıl tüketilir? Mango meyvesiyle neler yapabilirsiniz?
Lezzetli ve ferahlatıcı bir meyve olan mango galiba ülkemizde en çok smoothielerin içinde tüketiliyor. Özellikle yaz mevsiminde sağlıklı beslenenlerin veya diyet yapanların ellerinde mangolu smoothieleri sıkça görebilirisiniz.
Tabi ki sadece smoothie malzemelerinden biri olarak anmak mango meyvesine haksızlık olur. Çünkü onun lakabı “meyvelerin kralı” ve siz bu muhteşem aromalı kralı dilediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Örneğin reçel yapabilirsiniz. Mangoyla kokteyller hazırlayabilir, tatlı ve pastalar yapabilir, dondurmalarda sos olarak kullanabilirsiniz. Hatta yazın yapılan meyve salatalarının da vazgeçilmezi olan bu egzotik güzeli makaron malzemesi olarak bile kullanmanız mümkün. Diyet listenize tatlı ve hafif bir lezzet eklemek isterseniz mangolu kinoa salatasını da deneyebilirsiniz. Doğu Asya ülkelerinde sirkeli konservesi dahi yapılan mangoyu balık ve et yemeklerinin yanında servis edebilmek yahut püre yapıp, üzerine biraz pudra şekeri gezdirdikten sonra hafif bir tatlı gibi tüketebilmek de mümkün.
Mango nasıl seçilir?
Olgunluğuna ve türüne göre rengi ve boyutu değişen mangonun sarı, turuncu, yeşil veya kırmızı renkleriyle karşılaşmanız mümkün. Eğer meyveyi hemen tüketmek için alıyorsanız tabi ki olgunlarından seçmelisiniz. Mangonun olgun olup olmadığını anlamanın iki yolu var: Meyveyi elinize aldığınızda yumuşaksa ve parmağınızla dokunduğunuzda içine doğru çöküyorsa olgun demektir. Diğer bir yol da koklamak. Elinize aldığınızda tatlı kokusunu hissediyorsanız olgunlaşmış bir mango tutuyorsunuz demektir. Tropikal ağaçlarda yetişen mangonun renginin olgunlaştıkça koyu yeşile döndüğünü bilmeniz de mango seçerken size yardımcı olacak bir bilgidir.
Eğer mangoyu hemen tüketmeyecekseniz o zaman sert olanlarından seçmeliniz. Olgun mangolar 2-3 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Sert mangoları ise olgunlaşması için birkaç gün buzdolabı dışında, oda sıcaklığında bekletmeniz gerekecektir. Her meyvede olduğu gibi mango da olgunlaştıkça lezzetli bir hale gelir.
Faydaları say say bitmeyenlerden…
Çekirdekli meyve türleri arasında yer alan mango hem ferahlatıcı hem de çok sağlıklı bir meyve olduğu için diyetisyenler ve doktorların önerileri arasında yer alır. Birçok farklı türü olan mangonun besin değeri oldukça yüksektir.
Özellikle koronavirüsün dünyada hızla yayıldığı ve ülkemize de girdiği şu günlerde bağışıklık sistemini güçlendiren mangoyu çokça tüketmekte fayda var. Beta-keratin bakımından zengin olan mango bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan özelliği sayesinde vücudumuzu bakterilerden korur. Mango aynı zamanda beyin ve kemik sağlığını da koruyan bir meyvedir.
– İçerdiği antioksidan bileşikler sayesinde kanser hastalığının bazı türlerine karşı koruma sağladığını ortaya çıkarmıştır.
– Son zamanlarda sıkça duyduğumuz “alkali beslenme/diyet” popülaritesinin başını çeken bu meyve, içinde bulundurduğu tartarik, malik ve sitrik asitler ile vücudun alkali dengesini sağlar.
– Mango içerisinde bol miktarda E vitamini bulunur. E vitamini erkeklerde iktidarsızlık problemini önler, sperm sayısının artmasını sağlar. Hamile kalmak isteyenlere şiddetle tavsiye edilen mango aynı zamanda yüksek demir içeriği sebebiyle hamile olan anne adaylarına da alternatif bir yiyecek olur.
– Yüksek lif oranı, pektin ve C vitamini seviyeleriyle, özellikle düşük yoğunluklu lipo-protein serum kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
– A vitamini içeriğiyle vücudumuz için gereken günlük değerinin yüzde 25’ini sağlar. Göz sağlığınız için önemlidir. Gece körlüğünü ve göz kuruluğunu önlemeye yardımcı olur.
– Mango zengin lif içeriği sayesinde, sindirim problemi çekenlerin en büyük dostlarından biridir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini sağlıklı ve güçlü tutmaya yardımcı olur.
– Yüksek miktarda A ve C vitamini içeriği sayesinde kan damarlarının ve vücudun bağ dokularının korunmasını sağlayan kolajen proteinlerinin üretilmesine katkıda bulunarak yaşlanma sürecini yavaşlatır.
– Düzenli tüketilen mango kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlayarak kansızlığın giderilmesine yardımcı olur.
Mango nasıl yenir? Nasıl dilimlenir?
Ortasında bulunan çekirdeğine sıkı sıkıya yapışık bir meyve olan mangonun kabuğuna bıçak yardımıyla dikey çizikler atıp daha sonra bu çiziklerin başından itibaren muz gibi soyulabilirsiniz. Bu şekilde soyduğunuz meyveyi çekirdeğinden ayırdıktan sonra dilimleyerek çiğ olarak tüketilebilirsiniz. Yahut hiç soymadan ikiye bölüp, çekirdeğini çıkardıktan sonra bir kaşık yardımıyla kabuğundan kolayca ayırabilirsiniz.
Eğer meyve soyacağı kullanmak istiyorsanız, önce mangoyu ılık suda yıkamanız gerekir. Böylece kabuk meyveden ayırmanız kolaylaşır. Soyduğunuz mangoyu kesme tahtasına diklemesine koyduktan sonra keskin bir bıçakla çekirdeğine değecek şekilde uzunlamasına kesin. Üç dilim elde edin ve yavaşça bu dilimleri çekirdekten ayırın.
Yazımızı okumak yetmediyse, buraya tıklayın ve mangoyla ilgili istediğiniz her şey ayağınıza gelsin. Bu popüler tropik meyveye bayılıyorsanız ayrıca en popüler tropik dalış noktaları hakkındaki yazımızı okuyarak güzel bir tatil planı yapabilirsiniz.