
Maket ev nasıl yapılır? İçinizdeki mimar ortaya çıksın
Yapboz dizmekten ve yeni çıkan bütün oyunları oynamaktan sıkıldıysanız maket bir ev yapmak tam size göre olabilir! Yaratıcılığınızı konuşturmanın vakti geldi. Haydi, hayalinizdeki evi tasarlamaya başlayın…
İnsan en çok elleriyle bir şeyler ürettiğinde stres atıyor galiba. Örgü örmenin, toprakla uğraşmanın, hamur yoğurmanın size ne kadar iyi geldiğini bir düşünün… Örgü biraz kış hobisi gibi durduğundan şimdilerde pek cazip gelmeyebilir. Hamur açmak ise aşırıya kaçarsak kilo almamıza sebep olabiliyor. Toprakla da bahar başlarında uğraştık…
Resim yapma kabiliyeti olanlara ne mutlu, her gün yeni bir şey çizebilirler. Bazılarımız seramik tasarımlar yapmaya meyilli, kimimiz boncuk dizmeye… Belki de çocuğunuzla birlikte üretebileceğiniz bir aktiviteye ihtiyacınız var. Eh, artık o zaman yeni bir uğraş bulmanın vakti geldi. Siz henüz kendinize göre bir şey bulamadıysanız bir tavsiyemiz olacak. Maket ev yapmaya, içinizdeki mimarı konuşturmaya ne dersiniz?
Evinizdeki malzemelerle kartondan ev nasıl yapılır?
Maket ev yapmayı gelişmiş bir yapboz gibi düşünebilirsiniz. Yapboz birinin önceden tasarımını yapıp, sonra belirli şekillerde kestiği parçaları bir araya getirmekten oluşuyor. Maket ev de öyle. Ancak yapbozun üç boyutlusu…
Elinizdeki malzemelerle bir maket ev yapmak isterseniz ilk olarak kullanabileceğiniz malzemeleri sınıflandırmanız gerekir. Diyelim boş bir karton kutunuz var, bir cetveliniz, biraz boyanız ve birazda yapıştırıcınız. Belki biraz da renkli fon kâğıdınız… Bunlarla kartondan bir maket ev yapmak için önce elinizdeki malzemenin büyüklüğüne göre o evi detaylıca tasarlamalısınız.
Yaratıcılığınızı konuşturarak aklınızda tasarladığınız evi bir kâğıda çizmeniz maket evin uygulamasına başladığınızda işinizi kolaylaştıracaktır. Daha sonra kâğıda çizdiğiniz bu evin pencere, çatı, gövde; eğer tasarımınızda varsa balkon, veranda, baca gibi kısımlarını elinizdeki kartonun üzerinde bir cetvel yardımıyla ve tabi ki kartonu mümkün olduğunca verimli kullanacak biçimde ölçeklendirerek çizmelisiniz.
Çiziminizi bitirdikten sonra size bir makas gerekecek. Eğer maket evinizin tek bir renkten ibaret olması sizin için yeterliyse kartonunuzu kesmeden önce seçtiğiniz bir renge boyayabilirsiniz. Ancak yaratıcılığınızı kullanacak ve her bölüm için farklı bir renge boyayacaksanız renklerin birbirine bulaşmaması için önce maket evinizi oluşturacak her bir bölümü düzgünce kesmelisiniz.
Maket evinizin çatısını yapmak için de size bir ipucu verelim. Karton kutu kâğıtlarının iç kısmı genellikle oluk oluktur. Dış yüzeyindeki ince kâğıdı dikkatlice sıyırırsanız karton kutu kâğıdının nasıl harika bir çatı olabileceğini görürsünüz. Maket evin ölçülerinde kestiğiniz çatının tam ortasından maket bıçağı yardımıyla kartonu tam anlamıyla ikiye bölmeden ince bir çizgi çektiğinizde kolayca eğip çatı formunu verebilirsiniz.
Maket ev sağlam bir zemine oturmalı
Boyanız kuruduktan sonra ve kesme işleminiz bittikten sonra oluşturduğunuz bu bölümleri düzgünce yapıştırabilmek için ihtiyacınız olan iki şey var. Biri sert ve düzgün bir zemin, diğeri iyi bir yapıştırıcı…
Eğer elinizde kontraplak veya mukavva karton gibi sert bir malzemeniz varsa ne mutlu size, maket evinizi inşa edebilmek için sağlam ve düz bir zemine sahipsiniz. Ama yoksa da endişelenmeyin elinizdeki kartondan da sağlam ve düz bir zemin oluşturabilmeniz mümkün. Eşit ölçülerde kesilmiş iki karton kâğıdı tutkal ya da herhangi bir yapıştırıcıyla güzelce birbirine yapıştırırsanız sağlam bir zemin elde etmiş olursunuz. Artık bir plana uyarak çizdiğiniz, kesip boyayarak şekillendirdiğiniz maket evin diğer parçalarını bir araya getirmenin zamanı geldi.
Her türden malzemeyi yapıştırmak için aradığınız bütün yapıştırıcılar tek bir tık uzağınızda!
Elinizdeki karton kutulardan oluşturduğunuz maket evin gövdesini elinizdeki düz zemine ön kapısının, arka kısmını, pencerelerinin doğru yerlere geldiğinden emin olarak yapıştırmaya başlayabilirsiniz. Eğer zemininiz, maket evinize güzel bir bahçe tasarlayabilecek kadar büyükse maket evin gövdesini yapıştırmadan önce bahçenizi nasıl şekillendireceğinize karar verin ve maket evinizin yerini belirleyin. Gövdeyi düzgünce yapıştırıp kuruduğundan emin olduktan sonra evin çatısı, bacası, merdivenleri gibi detayları yapıştırmaya başlayabilirsiniz.
Elinizdeki fon kâğıdının rengine göre bahçenize yeşil bir çim, kahverengi bir çardak veya masmavi bir havuz yapmayı da sizin yaratıcılığınıza bırakalım… Eğer ki kesip biçmek bana göre değil ben bir araya getirmekle ilgileniyorum diyorsanız birçok farklı malzemeden sizin için tasarlanmış ve bir araya getirmenizi bekleyen maket evleri inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.
Farklı uğraşlar edinmek isterseniz evde canı sıkılanlara hobiler ile ilgili sizlere ilham verecek yazımızı okuyabilirsiniz.