Li-Fi devrimi: Kablosuz bağlantıda çığır açan yenilik
Gelecekte Wi-Fi teknolojisinin yerini alması beklenen Li-Fi (Light Fidelity), cihazlar arasında kablosuz olarak veri aktarmak ve iletişim kurmak için LED ampulleri, bildiğimiz görülebilir aydınlatma araçlarını kullanan kablosuz bağlantı teknolojisidir.
Wi-Fi’in kullandığı radyo sinyalleri yerine ışık dalgalarını kullanarak veri sunmayı amaçlar. Yıllardır kullanılan Wi-Fi teknolojisi artık birçok yerde yetersiz kaldığı için teknolojinin kalbi artık kablosuz bağlantıda devrim olarak adlandırılan Li-Fi için atıyor diyebiliriz.
Li-Fi, Visible Light Communication olarak da bilinen “Görünür Işık İletişim” sistemidir. Li-Fi’de ışık kullanılmasının nedeni sinyallerin tek bir yere odaklanmasının daha kolay olmasıdır. Bu sayede daha hızlı bir veri aktarma durumu olacaktır.
Li-Fi nasıl çalışıyor?
Li-Fi teknolojisinde, bulunduğumuz ortamı aydınlatmaya yarayan LED ampuller aynı zamanda bizlere kablosuz internet erişimi sağlayacaklar. Bu teknoloji, LED’lerin gözümüzün algılayamayacağı hızlarda açılıp kapanmasıyla, bir veri transferi sağlayıcısı olarak çalışmasını amaçlıyor.
Cihazlarda Li-Fi alıcıları olacak ve LED’lerden gelen bilgi, çift taraflı olarak işleyecek. Yani cihazlar hem LED’lerin yanıp sönmelerinden bilgi alacaklar hem de kendileri LED ampullere bilgi gönderecekler. Bunun için LED ampuller şu an evlerde veya işyerlerinde kullandığımız değil, bu teknolojiyi destekleyecek şekilde geliştirilmiş ampuller olacaktır. Aynı şekilde şu an evlerimizde, işyerlerimizde kullandığımız cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve tablet gibi cihazlarda da Li-Fi’a uyumlu cihazlar kullanmamız gerekecek.
Bu teknolojiye geçene kadar kullanmaya devam edeceğimiz modemlerin özellikleri ve performansı çok önemli. Tenda V1200 1200 Mpbs VDSL/ADSL Modem router ile güzel bir internet performansı yakalabilirsiniz.
Li-Fi teknolojisinde veri akışı
Li-Fi teknolojisinin ışık kaynağı kapatılırsa veri akışı otomatikman kesiliyor. Bu yüzden veri transferinin devam etmesi için aydınlatma sistemlerinin sürekli olarak açık olması gerekiyor. Bunun için de her odaya stabil bir şekilde LED ampul koymak gerekiyor.
Li-Fi, radyo sinyalleri yerine görünen ışığı kullanıyor. Bu kablosuz bağlantı teknolojisinin düzgün çalışabilmesi için ışığı alan 1 adet fotodetektör ve sinyali işleyip veriyi iletilebilir hale getirebilecek bir donanıma sahip olmak gerekiyor.
Avantajları neler?
Wi-Fi ile saniyede 2 Gbps hızla veri aktarılırken, Li-Fi’de ise saniyede 224 Gbps hıza ulaşılabiliyor. Aydınlatma görevini ve veri transferini tek bir cihaz üzerinden sağlayarak 100 kata yakın enerji tasarrufu sağlıyor. Wi-Fi gibi insanların sağlığını olumsuz yönde etkileyen sorunlara yol açmayacak. Bulunduğunuz ortamda kullandığınız Wi-Fi sinyalleri, yakınlardaki diğer kablosuz bağlantı sinyalleriyle etkileşime girerek bağlantılarda ve cihazlarda bozulmalara yol açabilir. Li-Fi teknolojisi daha güvenli olduğu için, bu tarz problemler yaşanmayacak.
Li-Fi teknolojisi LED ampullerin kullanıldığı her yerde rahatlıkla kablosuz internet erişimi sağlayabilir. Yani Wi-Fi teknolojisinin yetersiz kaldığı uçaklarda, kırsal alanlarda, hastanelerde, askeri alanlarda bu teknolojinin kullanılabilmesi büyük kolaylık sağlayacaktır.
LED ampuller ilerleyen zamanlarda, biraz şekil ve işlev değiştirerek bu teknolojinin bir parçası olacak gibi görünüyor. Ama siz şimdiden Wondeks 30W T-shape LED Ampulü tercih edebilirsiniz.
Li-Fi teknolojisi, Wi-Fi ağından 10.000 kat daha geniş bir spektruma sahiptir. Bu durum Li-Fi teknolojisinin, Wi-Fi’ye göre daha uzun ömürlü ve güvenilir bir kablosuz ağ teknolojisi olduğu anlamına geliyor. Wi-Fi teknolojisinde sıklıkla yaşanan bağlantı kopmaları Li-Fi’de yaşanmayacaktır. Bu nedenle veri transferi güvenli bir şekilde gerçekleşecektir.
Güvenilir ve hızlı internet konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsanız, “keşfet” bölümümüzde yer alan “İnternetin beşinci nesli: 5g teknolojisi nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.