Levrek nasıl pişirilir? İşte mevsimin en tazesi!
Tam da mevsiminde besin değeri yüksek, lezzeti benzersiz levrek tarifleri denemeye ne dersiniz?
Balık denilince aklımıza illaki en soğuk kış günleri gelir. Oysa her balığın yağlanma mevsimi farklıdır, balığa lezzetini veren de yağlılık oranıdır. Evet, çoğunlukla balık çeşitliliği kışın sert günlerinde artar ama en “balık sevmem” diyenin bile, tadına bir baksa lezzetinin hakkını vereceği levreğin mevsimi kışın sonlarında başlar. Şubat ve mayıs aralığında en yağlı dönemini yaşayan levrek yine de diğer balıklara oranla az yağlı sayılacağı için kalorisi en düşük, buna karşın besin değeri oldukça yüksek olan balıkların başında gelir. İçerdiği kalsiyum, potasyum, protein, A vitamini, omega 3, demir, sodyum gibi mineral ve vitamin zengini bir besin olan levreği haftada en az iki öğün tüketmek, bahar yorgunluğunuza da iyi gelecektir.
Deniz levreği bir başka güzel…
Balık türleri arasında lezzeti ve dolgun eti ile tercih sebebi olan levrek, ılık ya da serin deniz sularını tercih eden beyaz etli bir balık türüdür. Kaya levreği, tatlı su levreği, ülkemizde yoğun olarak yetiştirilen çiftlik levreği gibi çeşitleri olsa da en iyi tadı deniz levreğinden alırsınız.
Yumuşacık beyaz etiyle sofraların vazgeçilmezi olan levreği mevsiminde ve taze olarak tüketirseniz ne demek istediğimizi anlarsınız.
Lezzeti ve düşük kalorisiyle sofraların gözdesi
Levrek aynı zamanda düşük kalorili bir besin olduğundan hem çocuklar hem de diyet programı uygulayan kişiler için de eşsiz bir alternatiftir. Kışın sonlarında tatlanan levreğin zamanlaması bu yüzden bile şahanedir. Yaz öncesi sıkı bir diyet programına girenler ana öğünlerde gönül rahatlığıyla levrek tüketebilirler.
Çocukların gelişimi için faydaları saymakla bitmez
Hafif bir öğün olarak tüketebileceğiniz levrek içerdiği besin değeri sayesinde çocuklarınızın bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalsiyum gibi mineraller bakımından zengin olması kemiklerinin güçlenmesine katkı sağlar, içerdiği proteinler kas gelişimini destekler. Bütün balıklarda olduğu gibi içerdiği fosfor sayesinde göz sağlığınız için de faydalıdır ve vücudumuz için gerekli olan bir yağ asidi olan omega 3 bakımından da zengindir.
Levrek nasıl pişirilir?
Levreğin hem ağzımızda muhteşem bir tat bırakması hem de besin değerlerini koruyabilmesi için doğru pişirme yöntemlerini kullanabilmek çok önemli. Besleyiciliğini yitirmemesi aynı zamanda lezzetini de koruması için balığın proteini öldürmeden, suyunu hapsederek pişirmek her zaman en iyi yöntemdir.
Sevdiklerinizin sağlığı için sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken değerli bir besin olan levreğin ızgarası da çorbası da marinesi de ayrı bir güzeldir ancak damak tadınıza göre değişik sos ve sebzelerle zenginleştirilerek fırında pişirdiğinizde daha sağlıklı bir yemek hazırlamış olursunuz.
İştah açıcı bir tarif: Fırında soslu levrek
İhtiyacımız olan malzemeler:
- 2 adet levrek
- 1 adet domates
- 2 adet kuru soğan
- 1 adet limon
- Zeytinyağı
- Kekik ve tuz
Levrekleri temizledikten sonra iyice yıkayın ve suyunun süzülmesi için bir müddet süzgeçte bekletin. Bir fırın tepsisine yağlı kâğıt serip, balıkları üzerine dizdikten sonra ve önceden dilimlendiğiniz limon, domates ve soğanların bir kısmını balıkların içine, kalanları da balıklarınızın dışına dizin. Levreklerin üzerine zeytinyağı, kekik ve tuz karışımını gezdirdikten sonra tepsinin üzerini yine yağlı kâğıt ile kapatın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında balıklarınızı yarım saat kadar pişirip, tepsinin üzerini kapattığınız kâğıdı alın. Balıklarınız hafif kızarana kadar bir müddet daha pişirin. Yağlı kâğıt öreterek pişirdiğiniz için yumuşacık ve hafif sulu kalan levreği yeşil salata ile servis yapabilirsiniz.
Levrek buğulama
Kilo vermek isteyenler için hafif bir balık olan levreği pişirmenin en kolay alternatiflerinden biri de buğulamadır. Ya da şöyle diyelim: Levrek gibi beyaz etli ve iri balıklar buğulama yapmak için en ideal balıklardır. Sebzeyle birlikte yapacağınız levrek buğulamada balığı kendi suyu ve sebzelerin suyuyla pişirerek sağlıklı bir diyet yemeği yapabilirsiniz.
İhtiyacımız olan malzemeler:
- 2 orta boy fileto levrek
- 2 adet kereviz sapı
- 2 adet kapya biber
- 2 adet domates
- 1 adet patates
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1/4 limon suyu
- Zeytinyağı
- Tuz, karabiber
Levreklerinizi güzelce temizleyip yıkadıktan sonra süzgece alın. Suyu süzülen levrekleri istediğiniz gibi dilimleyin. Geniş tabanlı bir tencereyi ocağa alarak ancak yağ koymadan ısıtmaya başlayın. Tencere iyice ısındıktan sonra bir yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Önceden doğradığınız soğan, sarımsak, kapya biber ve kereviz saplarını tencereye alarak birkaç tur soteleme yapın. Küp doğranmış domatesleri, karabiber ve tuzu da ilave ederek malzemelerinizi 10-15 dakika kısık ateşte pişirin. Çok kısık ateşte pişirirseniz sebzeler kendi suyunu verir böylece yemek daha lezzetli olur ancak vaktiniz yoksa orta derece ateşte kavurduktan sonra bir bardak su ekleyebilirsiniz. Sıra küp şeklinde doğrandığınız patatese, limon suyu, tuz, karabibere geldi. Bunları da sırasıyla ekledikten sonra en son olarak dilimlediğiniz levrekleri tencereye alın. Kısık ateşte kendi suyunu salan balıklar 15 dakika içinde pişecektir.
Biberiyeli levrek
İşte size pratik bir fırın tarifi daha…
İhtiyacımız olan malzemeler:
- 4 adet levrek filetosu
- 16 dal taze biberiye
- Zeytinyağı
- Tuz
- 4 limon
Levreğin üzerine bıçakla çizikler atın. Biberiyeleri çiziklerin içine sıkıştırın. Balıkların üzerinde Zeytinyağı ve tuz gezdirip önceden 220 dereceye ayarladığınız fırında 10 dakika pişirin. Limonla servis edin.
Akdeniz’e özgü zeytinli levrek
İhtiyacımız olan malzemeler:
- 2 adet levrek
- 1 domates
- 150 ml sirke
- 15 adet zeytin
- 15 adet kapari
- 2 diş sarımsak
- 1 adet limon ve kabuğu
- 1 rezene sapı
- Taze maydanoz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber
Fırın tepsisine pişirme kâğıdını serin. Güzelce temizlediğiniz levrekleri yağlı kâğıdın üzerine koyun. Doğradığınız rezene saplarını ve domatesleri ayrı bir kaba alın. Zeytinleri halka halka doğrayıp içine atın. Sarımsakları, kaparileri de ekleyip karıştırın. Balıkların içine iki dilim limon yerleştirin. Domatesli karışımı balıklara paylaştırın. Sirkeyi balıkların üzerinden gezdirin. Maydanozları da serpiştirdikten sonra, üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Balıkların üzerini folyo ile kapatıp önceden 190 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Çok sıcak olacağı için biraz bekleyip folyoyu çıkarın. Limon kabuğu rendesiyle servis edin.
Balığı sebzeyle birlikte tüketmeyi sevenler için ıspanaklı levrek
İhtiyacımız olan malzemeler:
- 225 gram levrek
- 140 gram ıspanak
- 1 adet taze soğan
- 1/4 su bardağı sirke
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz, karabiber
20 cm.’lik kareler halinde kestiğini fırın kâğıtlarını yağlayın. Üzerine yıkayıp temizlediğiniz ıspanakları dizip, yeşil soğan serpiştirin. Levrekleri tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra ıspanağın ortasına koyup, kenarlarını yağlayın. Üzerine biraz sirke gezdirin. Önceden 170 dereceye ayarlanmış fırında 12 dakika pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.
En pratik fırın tarifi: Bütün Levrek
İhtiyacımız olan malzemeler:
- 4 adet levrek
- 2 tatlı kaşığı kırmız biber
- Tuz, karabiber, kekik
- 3 adet limon
- 1 avuç mercanköşkü
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 6 diş sarımsak
Balığı kırmızıbiber, tuz ve karabiberle tatlandırın. İçini limon ve mercanköşkü ile doldurun. Tereyağı ve sarımsağı karıştırıp, levreğin üzerine güzelce sürdükten sonra 12-15 dakika fırının ızgara ayarında pişirin. Yanında yeşil bir salatayla harika bir öğün olacaktır.
Marine edilmiş levrek
Marine edilerek tüketilebilen balıklar arasında levrek ilk sıraya koyabileceğimiz bir balıktır. Özenle hazırlanmış bir levrek marine kimse hayır diyemez. Limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kekik ya da biberiye gibi aromalı baharatları karıştırıp, levrekleri içine yerleştirerek marine edebilirsiniz. Marine etme işleminin en önemli kısmı filetodaki deriyi dikkatlice ayırmak ve filetoyu olabilecek en ince şekilde doğramaktır. Bu şekilde marine ettiğiniz levreği bir de hardalla eşliğinde sunmayı deneyin.
Kendi levreğimi kendim yakalarım derseniz balık avı için gerekli malzemeleri burada bulabilirsiniz. Dilerseniz balıkçılıkla ilgili yeni trendleri öğrenmek için bu yazımıza göz atabilirsiniz.