ÜST

Leke Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Leke sorununa çözüm arayanlar bilir, kış ayları leke tedavisi için doğru zamandır. Yazın güneşin yıpratıcı etkisi nedeniyle derinlemesine leke tedavisi yapılamaz, uygulamalar güneş koruması yeterli olmadığında daha çok lekeye sebep olur. Sonbahar ve kış aylarında ise güneş koruyucu kullanmak şartı ile leke tedavisine başlayabilirsiniz. İşte leke tedavisi için tercih edebileceğiniz yöntemler:

Cilt Lekelerinin Onlarca Sebebi Olabilir

Cilt lekeleri farklı sebeplerle oluşabilir. Gebelik, ilaç kullanımı, güneş, solaryum, hormonal sorunlar, genetik nedenler veya yaşlanma ciltte leke oluşturabilir. Her cildin özellikleri farklı olduğu için leke sorunları da özneldir. Örneğin hamilelik sürecindeki herkes leke problemi yaşamaz veya aynı süre güneşte kalan iki kişiden birinde leke artışı görülürken, diğerinde sorun olmayabilir. Leke tedavisinde yöntemin kararı, tedavi süresi ve uygulama sıklığı lekenin derinliğine ve cilt tipine göre kararlaştırılır.

Yüzeydeki koyu lekelerin tedavisi daha kolayken, açık renkli lekelerin çözüm süreci daha zorludur.

Koyu renk olan lekeler cildin üst kısımlarında yer alırken, açık renk olanlar daha alt katmanlara yerleşmiştir. Yüzeydeki koyu lekelerin tedavisi daha kolayken, açık renkli lekelerin çözüm süreci daha zorludur. Cildinizin farklı yerlerinde lekeler kalabilir. Kimileri omuzlarındaki lekelerden şikayet ederken, kimilerinin göz çevresinde kahverengi lekeler belirmiştir. Kimilerinde sivilce izleri leke bırakmış, kimileri ise yaralardan kalan izlerle savaşmaktadır. Aslında lekelerin oluşma nedeni bir tür hücre sorunudur. Cilde rengini veren melanin maddesi, aminoasit tirosinden türetilen karmaşık bir polimerdir ve melanosit hücrelerinde bulunur. Bu hücreler cildin üst tabakası boyunca dağılmıştır. Melanosit hücreleri zaman zaman kümelenerek lekeler, benler, çiller oluşturur ve cilt yüzeyinde renk eşitsizlikleri görülür. Her leke, sağlığı tehdit etmez, ancak bazen sadece estetik kaygılar bile kişilerin hayatını olumsuz etkileyebilir.

Cilt Lekesi Deyip Geçmeyin

Yaşla beraber oluşan cilt lekeleri 5 ile 20 mm çapındadır. Düz ve iyi huylu olarak görülebilir. Renkleri kahverengi ile siyah aralığındadır. Genellikle orta yaş ve sonrasında, güneşe maruz kalan yerlerde belirginleşirler. Çil gibi kış aylarında kaybolmazlar. Diğer leke türlerinden biri de melazmadır. Yüzdeki kahverengi lekeler genellikle melazmadır. Hormonal sebeplerle ve güneş nedeniyle oluşabilir, hamilelikte görülebilirler. Bu lekeler kadınlarda daha yaygın görülür.

Kimi lekeler ise doğumla beraber vücudumuza yerleşir. Doğum lekesi denilen bu lekeler, kan damarlarındaki anormalliklerden dolayı oluşur.Genellikle sağlık için risk oluşturmazlar, ancak estetik kaygılar yaratabilirler. Kan damarlarının kümelenmesinden oluşan diğer leke çeşidi ise hemanjiyomdur. İyi huylu olan bu lekeler hem ciltte hem de iç organlarda görülebilir. Kırmızı renklerde olan bu lekeler genellikle 10 yaşına kadar kaybolur. Bir cilt rahatsızlığı olan seboreik dermatit de leke oluşturur. Pullu döküntüler bırakan rahatsızlık, özellikle kafa derisi üzerinde leke oluşumuna neden olabilir. Derinin beyaz lekeler oluşturduğu hastalığın adı vitiligodur. Bu hastalık melanosit hücrelerinin melanin üretmeyi bıraktığında görülür.

Leke Tedavisinde Yeni Teknolojiler

Günümüzde yapılan onlarca cilt yenileyici tedavi uygulaması, lekeleri ortadan kaldırmaya yardımcıdır. En bilinen leke tedavi yolu lazerdir. Cildin alt katmanlarına etki eden lazer, cildin kolajen üretimi yapmasını sağlar. Bu sayede cilt kendini onararak lekeyi hafifletir. Dermaroller ve dermapen gibi yeni uygulamalar da iğne ile cilt üzerinde görünmez yaralar açmaya dayanır. Gözle görünmeyecek kadar küçük açılan yaralar, cildi kolajen üretmesi için uyarır. Böylelikle cilt kendini yenilemeye başlar.

Leke ile tedavide alternatifler; lazer, mezoterapi, PRP, radyo frekans uygulaması, dermaroller, dermapen…

Radyofrekans yönteminde ise kullanılan cihaz saniyeler içinde dalga yayarak ciltteki lekeyi ortadan kaldırır. Vakaların çoğunda tek seansta çözüm alınabilir. Bitkisel içerikler mezoterapi yöntemi ile ciltle buluşturulabilir. Ortalama 5 seans uygulanan mezoterapi, son yıllarda leke sorunu olanların tercihi haline gelmiştir. Son olarak PRP de leke problemi için kişilere önerilmektedir. PRP yöntemiyle elde edilen özel serum küçük iğnelerle cilde geri verilerek, derinin kendini yenilemesine yardımcı olur. Peeling ve lazer ile dönüşümlü uygulanan PRP de cildin sağlıklı görünümü için tercih edilir.

Cilt Lekelerine Doğal Çözümler

Cilt lekelerine profesyonel uygulamaların dışında evde yapılan maskelerle de çözüm bulunabilir. Tüm leke maskeleri gece uygulanmalıdır. İlk maske öncesi cilt, peeling ile derinlemesine temizlenir ve maskeye hazır hale gelir. 1 yemek kaşığı balı yarım limonun suyu ile karıştırarak cilde sürmelisiniz. 20 dakika ciltte bekleyen maskeyi ılık su ile durulayarak ciltten arındırabilirsiniz. Lekelere özel çözüm sunan maske, haftada bir uygulanmalıdır.

Leke tedavisi için sirkeden tonik yapabilirsiniz.

Bir diğer tarifte ise başrolde zerdeçal bulunur. 1 yemek kaşığı zerdeçalı Hindistan cevizi yağı ve yoğurt ile karıştırarak macun haline getirmelisiniz. Cilde sürerek 20 dakika kadar beklettiğinizde, maske yıkamaya hazır hale gelecektir. Haftada bir uygulanan bu maskenin ardından lekelerin renginde kısa sürede açılma hissedebilirsiniz. Tüm doğal maskelerin püf noktası ise arındırma esnasında cildi yıpratmamak. Maskeler, ılık su ile hafifçe masaj yapılarak ciltten arındırılmalıdır. Leke sorununuz varsa, cildinizi temizledikten sonra her gün elma sirkesi ile içme suyunu karıştırarak cildinizi silebilirsiniz. Böylelikle cildiniz bakterilerden arınacak ve elma, cilt üzerindeki lekeleri hafifletecektir.

Koyu leke ve cilt tonu dengeleyici ürünler için Hepsiburada’yı tercih edebilirsiniz. Kozmetik ve dermokozmetik ürünlerde yüzlerce çeşit sunan Hepsiburada, cilt bakımında gerek duyduğunuz tüm ürünleri bir arada bulmanıza yardımcı olur. Cildinizde leke tedavisi sağlayan herhangi bir ürün kullandığınızda, dört mevsim, hava nasıl olursa olsun, yüksek koruma faktörlü güneş kremi tercih etmelisiniz.