ÜST
eliminasyon diyeti

Lavanta çayı faydaları nelerdir? Nelere iyi gelir?

Mavi ve mor çiçekleri, misler gibi kokusuyla bizleri büyüleyen lavanta… Lavantaların hasat edilmesinin üzerinden henüz bir iki ay geçti. Taze hasat lavantalarınızı edindiyseniz onlarla kendinize sağlıklı çaylar hazırlayabilirsiniz.

Lavantanın kokusu ve aromasına hayran olmayan yoktur herhalde ama bu güzel bitkinin sağlığa faydaları da saymakla bitmiyor. Sakinleştirici etkisi ile bilinen lavanta çayının uzmanlar tarafından önerilmesinin tek nedeni tabi ki bu değil. Parfümden sabuna, aromatik yağlardan yemeklere kadar birçok şeyin içine giren lavanta bitkisinden yapılan çayın faydaları nelerdir biz biraz buna değineceğiz.

lavanta

Öncelikle kendinize tanınmış bir markadan güvenilir bir ürün almak isterseniz Arifoğlu lavanta tam size göre! Rahatlatıcı etkisine bayılacaksınız!

Lavanta çiçeğinin taze veya kurutulmuş tomurcuklarından yapılan çay kendine özgü lezzet ve aromatik kokusuyla daha demlerken bile ruhunuzu dinlendirmeye başlar. Lavanta çayı neye iyi geliyor dilerseniz biraz göz atalım.

Lavanta çayının faydaları nelerdir?

lavanta 

Lavantanın en bilinen özelliği sakinleştirici etkisi ve ağrı kesici özelliğidir. Romatizma ağrıların azaltılmasına da destek olabilmektedir. Çok eski zamanlardan beri vücut ağrılarını dindirmek için kullanılan yağının bu özelliğinden bahsedildiğine pek çok filmde bile rastlayabilirsiniz.

lavanta

Dilerseniz Zin Naturel’in Doğal Lavanta Yağı ile bu rahatlatıcı etkiyi tecrübe edebilirsiniz.

lavanta

Lavanta çayı da aynı şekilde bu sakinleştirici özelliği sayesinde kolay uyumanıza yardımcı olur. Biodem Lavanta 40’lı poşet çay ile huzurlu uykulara hoşgeldin diyebilirsiniz.

Hazımsızlık, gaz ve şişkinliği hafifleten lavanta aynı zamanda iltihabı azaltabilen ve bir dizi ciddi rahatsızlığı önleyebilen anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesinde etkilidir.

Kasların ve eklemlerin iltihaplanmasını azaltarak ağrıyı hafifletir. Soğuk algınlığı ve gripten kurtulmaya yardımcı olduğundan özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilmektedir.

Kan pıhtılaşması riskinin azaltılmasına yardımcı olduğundan kalp hastalıklarında önleyici rol üstlenir. Rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygıyı giderdiği için kas spazmlarını da en aza indirir.

Corona virüsle savaşmak için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri olan C vitaminini yüksek oranda bünyesinde bulunduran bu çay kalsiyum ve magnezyum da içerir. Bu sayede bağışıklık sağlığını destekler ve insan vücudunun enfeksiyonlarla savaşmasını kolaylaştırır.

Etkili kokusu sayesinde solunum problemlerine ve bulantı şikâyetlerine iyi gelir.

lavanta

Bu çayın antioksidan özelliği karaciğer açısından oldukça faydalı olmasını sağlar. Karaciğerin düzenli çalışmasına destek olurken, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasına yardım eder.

Ayrıca cilt sağlığımıza da iyi geldiği kanıtlanmıştır. Yağ bezeleri tedavisi için ılık haldeki çayı bir pamuk yardımıyla yağ bezelerinin üzerine uygulayabilirsiniz.

Lavanta kokan saçlar…

lavanta 

Saç dökülmesi yahut kepeklenme probleminiz varsa saçınızı bir de lavanta çayıyla yıkamayı deneyin. Peki, her derde deva bu çayı saça nasıl uygulayacaksınız? Demleyip ılımaya bıraktığınız çayı, yıkanmış temiz saçınıza uygulamanız gerekiyor. Yarım saat saçınızda beklettikten sonra yine ılık suyla hafifçe durulayabilirsiniz. Lavanta çayının saç köklerinde kan akışını hızlandırdığı düşünüldüğünden, canlı ve güçlü saçlar elde etmenize yardımcı olacağı söyleyebiliriz.

Bu kadar güzel bir bitkinin yan etkisi olabilir mi?

Bu çayın bilinen çok az yan etkisi vardır ancak lavantaya veya benzeri çiçekli bitkilere karşı alerjiniz varsa tüketmemeniz sağlığınız açısından daha iyi olabilir. Lavanta çayı, lavantaya alerjisi olan insanlarda, nefes almada zorluk, deri döküntüsü ve boğaz tahrişini içeren alerjik bir reaksiyona sebep olabilir.

Her şifalı bitki de olduğu gibi bunu da ideal oranda tüketmek gerekir. Yemeklerden hemen sonra tüketmeyip biraz zaman geçmesini beklemeniz sağlıklı olacaktır. Uzun süre devamlı şekilde tüketilmemeli, belirli periyotlarla ara verilmelidir.

Ayrıca lavantanın östrojen hormonunu taklit etme kabiliyeti olduğundan hamile kadınlar bu çayı tüketirken dikkatli olmalı, hatta doktorlarına danışmadan tüketmemelidir. Lavanta çayı ile alakalı diyetleri gerçekleştirmeden önce de doktorunuza danışmanızda fayda var.

Stresi azaltmak için günde bir bardak içmek faydalı olabilir ancak depresyon ilaçları kullananlar bu çayı tüketmemelidir. Çünkü diğer ilaçlarla etkileşime girebilmekte ve alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir.

Lavanta çayı nasıl demlenir?

lavanta 

Bütün bitki çayları gibi bu çayı demlemek de çok kolay. İhtiyacınız olan tek şey Anemon bitki çayı demliği ve kurutulmuş lavanta çiçekleri…

lavanta

Bir bardak kaynatılmış suya, bir çay kaşığı kurutulmuş lavanta ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.

Lavantanın faydalarından bu kadar bahsettikten sonra Türkiye’de gittikçe kıymeti anlaşılan bu muhteşem bitkinin yaygınlaşmasını ve öneminin anlaşılmasını sağlayan Lisinia Doğa Projesi’e değinmezsek olmazdı. Bu güzel çiçeğin Türkiye’de yaygınlaşmasında emeği geçenlere teşekkürlerimizi iletmiş olalım.

Farklı bitki çaylarıyla ilgili bilgi edinmek isterseniz “Ekinezya çayı faydaları nelerdir & Neye iyi gelir?” ve “Ebegümeci çayı faydaları nelerdir? Ebegümeci bitkisi neye iyi gelir?” konulu yazılarımızı okuyabilirsiniz.