
Laminasyon Nedir? Laminasyon Nasıl Yapılır?
Laminasyon işlemi günümüzde yaygın olarak kullanılan işlemlerden biridir ve en çok matbaa ve tekstil sektöründe kullanılır. Laminasyon işlemi ürünün daha dayanıklı ve sağlam bir hale gelmesini sağlar ve aynı zamanda ürünün daha parlak ve modern bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Laminasyon kelimesi Latincede Lamina kelimesinden türetilerek oluşturulmuştur ve bu kelime latincede tabaka ve katman anlamlarına gelir.
Laminasyon işlemi, kelimenin tam anlamıyla herhangi bir ürünün teslimi yapılmadan önce olabildiğince güçlü ve sağlam bir hale getirilmesine ve aynı zamanda ürünün verimliliğini bu şekilde maksimum düzeye çıkarmak için yapılan işlemin adıdır. Yapılan sağlamlaştırma işlemine lamine, ürünü lamine yapma işleminin genel adına ise laminasyon adı verilir. Kısacası laminasyon ürün kullanıcıya ulaşmadan önce ürünün mümkün olduğu en sağlam, güçlü ve modern yapıya ulaşma işlemine verilen genel addır. Pek çok farklı malzeme laminasyon işlemi boyunca kullanılır ve bu malzemeler ısı, basınç, yapıştırma gibi yöntemler kullanılarak tek bir malzeme haline getirilir. Laminasyon işlemi sonrasında ürün çok katmanlı bir hal almaya başlar. Bu işlemde her katman farklı bir yapıda olduğu için lamine edilen ürün çok daha dayanıklı hale gelir. Laminasyon işlemi sona erdiğinde ise çok katmanlı görünen ürün, katmanlar çok iyi birbirine bağlandığı için tek katmanlı bir ürünmüş gibi gözükür. Bu yüzden laminasyon, farklı yüzey ve katmanların belirli işlemlerden geçtikten sonra daha dayanıklı ve güçlü tek bir katman haline gelme işlemine verilen genel ad olarak tanımlanabilir.
Laminasyon Teknikleri
Bir ürünün bu işlemden geçip geçmediğini anlamak için ürün üzerinde lamine ibresi olup olmadığına bakılabilir. Laminasyon işlemi ürünü dayanıklı hale getirmek için farklı teknik ve yöntemler kullanılır. Laminasyon en çok tekstil ve matbaa sektöründe kullanılsa dahi diğer farklı sektörlerde de kullanımı tercih edilen ve sıklıkla uygulanan bir işlemdir. Laminasyon işlemi farklı özelliklerde çalışan laminasyon makineleri tarafından yapılır. Laminasyon makineleri sıcak, soğuk ve panel gibi özelliklerde performans gösterebilir. Bu makineler lamine edilecek olan ürünün yapısına göre basınç, yapıştırıcı ve ısı gibi pek çok farklı yöntem kullanırlar. Laminasyon işlemi sadece tekstil sektöründe kullanılan bir uygulama değildir. Bu işlem aynı zamanda mobilya sektöründe mobilyalara estetik bir görüntü sağlamak, mobilyanın dayanıklılığını artırmak için kullanılır. Bu bağlamda mobilya sektöründe mdf ve sıntaların yüzey kısmını kaplayan ürün laminasyon işlemi ile üretilir. Laminasyon işlemi ayrıca farklı zeminlerin kaplama işlemi yapılırken kullanılır. Bu bağlamda zeminin kaplaması için kullanılan parkeler bir takım lamine etme işlemi sonrasında elde edilir. Laminasyon işlemini uygularken dikkat edilmesi gereken bir takım özellikler bulunur. İlk olarak lamine edilecek malzemenin kimyasal yapısına bakılmalıdır. Bu bağlamda örneğin lamine edilecek kumaşın yüzey özelliklerine bakılmalıdır. Ayrıca kumaş konstrüksiyonu işlem yapılırken önemli bir yere sahiptir. Kumaşın esnekliği ya da çekme özellikleri lamine işlemi yapılırken göz önünde bulundurulması gereken özellikler arasındadır. Laminasyon işlemi yapılırken ürünün ısıya karşı dayanıklılığı, Uv ve ışık dayanımına bakmak gerekir. Laminasyon işlemi yapılırken ürünün polimer madde ile arasındaki bağ sayısına, yüksek nem oranına, bağ kuvvetine ve aynı zamanda migrasyon özelliklerine dikkat etmek gerekir. Laminasyon işlemi sona erdiğinde ürün sadece daha dayanıklı hale gelmez aynı zamanda ürün daha önce sahip olmadığı özelliklere sahip olur ve bu kazandığı özellikler ürüne maksimum düzeyde nitelikler kazandırmaya yardımcı olur. Lamine etme işlemi sayesinde üründen çok yüksek miktarda verim alımı sağlanmaya çalışılır.
Laminasyon Filmi Seçimi
Laminasyon işlemini gerçekleştirmek için gerek duyulan iki temel malzeme bulunur. Bunlar laminasyon film ve makinesi olur. Laminasyon filmi lamine etme işleminde kullanılan ve farklı türlerde olan malzemelere verilen addır. Laminasyon işleminin nasıl yapıldığını daha iyi anlamak için laminasyon cihazını yakından tanımak gerekir. Laminasyon filmi genellikle matbaa ve tekstil sektöründe kullanımları oldukça yaygındır. Laminasyon film türleri genel anlamıyla üç gruba ayrılabilir. Bunlar mat, yarı parlak ve parlak şeklinde sıralanır. Fakat laminasyon çeşitleri sadece bu üç grup ile sınırlı kalmaz. Laminasyon filmlerinin çeşitleri ayrıca ürünün ebatına ve boyutuna göre değişiklik gösterir. Bu bağlamda en büyük ebatlardan birine sahip olan laminasyon filmi, A3 laminasyon filmi olarak gösterilebilir. A3 laminasyon filminin aksine A4 laminasyon filmi bir A4 kağıdı ebatındadır ve daha küçüktür.
A3 laminasyon filmi ve A4 laminasyon filmi en çok kullanılan laminasyon film çeşitleri arasında yer alır fakat lamine işlemi için kullanılan pek çok farklı boyutlarda laminasyon filmi çeşitleri bulunur. Bu bağlamda her laminasyon filminin kendine has özellikleri bulunur. Bazı laminasyon filmleri daha yumuşak ürünlerde kullanılırken bazıları da ürüne sertlik ve dayanıklılık kazandırmak için kullanılır. Bu yüzden laminasyon filmi seçerken lamine edilecek ürünün yapı ve özelliklerine bakmak gerekir. Lamine edilecek ürünün özelliği ve ürünün ne derecede güçlendirmek istendiği belirlendikten sonra istenilen performansa göre farklı laminasyon filmleri seçilebilir. Laminasyon filmleri özellikle matbaa sektöründe yazının kalitesini, parlaklığını ve okunabilirliğini artırmak için kullanılır. Bu bağlamda yazının daha okunur olmasını sağlamak için parlak laminasyon filmleri ya da yazının daha belirgin olması için mat laminasyon filmleri kullanılır. Mat laminasyon filmleri özellikle dergilerde ve gazetelerde çok kullanılır. Laminasyon işlemini yaparken laminasyon filmi seçmenin yanı sıra aynı zamanda kullanılan laminasyon makinesinin özelliklerine de bakmak gerekir. Laminasyon cihazları lamine edilecek ürünü farklı malzemelerden oluşan katmanlar haline getirir ve ürünün dayanıklılığını artırmak için kullanılan pratik ve hızlı aletlere denir. Laminasyon makinelerinin farklı boyutlarda cihaz çeşitliliği vardır fakat farklı boyutlarda olmalarına karşı hepsi temel olarak aynı amaca hizmet eder. Laminasyon makineleri farklı materyalleri basınç, ısı gibi işlemler kullanarak daha dayanıklı hale getirme işlemi için kullanılan bir yöntemdir.
Laminasyon Makinesi Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Laminasyon makinesi boyut amaç ve işlev bakımından farklı türlere sahip olduğu için bu makineleri satın almak istediğinizde dikkat etmeniz gereken farklı hususlar bulunur. Alacağınız laminasyon makinesinin kalitesine ve yapı özelliklerine dikkat ederek satın alma işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Laminasyon makinesini hangi amaçla kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. Basit işlemler için ayrı ve karmaşık- profesyonel işlemler için ayrı özelliklere sahip laminasyon makineleri bulunur. Örneğin küçük boyutlarda olan laminasyon cihazlar sıcak ve soğuk uygulamaların yapıldığı cihazlardır. Büyük cihazlarda ise pres mantığıyla çalışır. Büyük makineler basınç uygulama kapasitesi ile çalışır ve bu makineler kağıt materyallerin aksine ahşap ve metal gibi daha sert materyalleri lamine etmek için kullanılır. Bu laminasyon makineleri bu yüzden genelde profesyonellik gerektiren işlerde veya imalathanelerde kullanılır. Bu nedenle satın alacağınız laminasyon makinesini nerede kullanacağınıza karar vererek işlemi yapmalısınız. Laminasyon makinası satın alırken önce makinenin kalitesine sonrada uzun ömürlü ve işinizi rahatça karşılayabilecek bir makine satın almanız gerekir. Laminasyon makineleri farklı materyalleri daha dayanıklı hale getirmek için kullanılır. Bu makineleri uygun fiyatlarda lamine işlemlerini halletmek için kullanabilirsiniz.