
KYK Kredileri Hakkında Bilmeniz Gereken Tüm Detaylar
Üniversitede okuyan kişilerin maddi ihtiyacını karşılamak için devlet tarafından kredi ya da burs verilir. Üniversite öğrencileri, aldığı burs / kredi sayesinde eğitim süreci boyunca para ihtiyacının bir kısmını karşılar. KYK burs ya da kredisinden faydalanmak için bazı şartları taşımak ve başvuru işlemlerini yapmak gerekir. Bu yazımızda KYK kredileri hakkında bilmeniz gereken detaylar hakkında bilgiler aktaracağız.
KYK Kredisi Ne Kadar Çıkıyor? 2023 Burs Ücreti Ne Kadar?
KYK kredisi üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine verilir. Kredi miktarı genellikle her sene düzenli olarak artış gösterir. 2023 yılında eğitim alan bir öğrenci için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirlenen kredi miktarı şu şekildedir:
- Üniversite öğrencileri: 1250 TL
- Yüksek lisans öğrencileri: 2500 TL
- Doktora öğrencileri: 3750 TL
KYK Kredisi Kimler Alabilir?
KYK kredisini alabilmek için belirli şartları taşımak gerekir. Genel olarak öğrencilerde KYK kredisi herkese çıkar gibi bir inanç vardır fakat bu doğru değildir. Evet birçok öğrenci KYK kredisinden faydalanabilir, ancak gerekli şartların taşınması oldukça önemlidir. KYK kredisinden faydalanmak için yükseköğretim kurumlarının herhangi birinde öğrenim görme şartı aranır. Buna göre; önlisans, lisans, yüksek lisans ve açık öğretim öğrencilerinin KYK kredisi alma şansı vardır. Öğrenim kredisi alamayacak olan kişilerden bazıları şunlardır:
- Burslu öğrenciler
- En az asgari ücret düzeyinde aylık maaş alanlar
- Sürekli bir işte ücret karşılığı çalışan öğrenciler
- Yüksek lisans dışında bir yükseköğretim kurumundan mezun olanlar
- Ön lisanstan lisans eğitimine geçmek için intibak programı süresince, intibak eğitimi yapan öğrenciler
- Terör ve anarşi olaylarına karıştığı tespit edilen öğrenciler
- Gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiler
- Gerekli belgeleri eksik getirenler
- Yabancı uyruklular.
KYK Kredi Başvurusu Nasıl Yapılabilir?
Kredi başvurusu yapmak için her sene kamuoyuna duyurulan tarihler arasında e-devlet üzerinden işlemleri yapmak gerekir. Başvuru zamanını yazılı ya da görsel kamuoyu üzerinden takip edebilirsiniz. Başvuru işlemlerini başlatmak için KYK sitesine giriş yapabilirsiniz. E-devlet şifresi olmayan öğrencilerin, PTT şubesine giderek şifre alması gerekir. Başvuru esnasında gerekli belgelerin verilmesi gerekir. Öğrencinin kuruma ilettiği bilgiler doğru olmalıdır. Veriler, karşılaştırılarak teyit edilir ve ardından değerlendirmeye alınır. Ardından öğrencinin ekonomik durumuna göre burs ya da öğrenim kredisi verilir.
KYK Geri Ödemesiz Burs Kimlere Çıkar?
Geri ödemesiz burs, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilir. Öğrencinin karşılıksız burstan faydalanabilmesi için ihtiyaç sahibi olması gerekir. Öncelikli kişilerin yanı sıra ailesi ayrı olan ya da başarıyla üniversiteye yerleşen öğrencilere genellikle KYK bursu çıkmaktadır.
Kredi Nasıl Bursa Dönüşür?
Birçok öğrencinin merak ettiği konular arasında krediyi bursa dönüştürme şansının olup olmadığı yer alır. Evet, krediyi bursa dönüştürebilirsiniz. Bu sayede eğitiminiz bittiğinde herhangi bir borç ödemeniz gerekmez. Krediyi bursa dönüştürmek için birtakım şartları yerine getirmek gerekir. Kredi alan öğrenciler, sonradan durumunda herhangi bir değişim olursa burs başvurusunda bulunabilir. Bu değişimler, aşağıda anlatacağımız öncelikli listeye girmeyi sağlayan şartlardan birini taşımaktır. Öğrenciler, meydana gelen değişikliği belgeyle kanıtlamak zorundadır. Ödeme döneminden itibaren, kredi bursa dönüşür. İşlemlerin Genel Müdürlük adresine yapılması gerekir. Öğrenciler, başvuru yapmak için kendisi gitmeli ve yanında hazırlamış olduğu dilekçeyi götürmelidir.
Öncelikli Olarak Hangi Öğrenciler Burs Alabilir?
KYK geri ödemesiz burs, öncelikli olarak bazı öğrencilere çıkar. Devlet tarafından belirlenen öncelikli kişiler şunlardır:
- Şehit çocukları
- Bekar olan şehidin, bekar kardeşi
- Gazi çocuğu
- Gazi bekar ise bizzat kendisi
- Anne ve babası vefat eden kişiler
- %40 ve üzerinde engelli olduğu sağlık kurulu raporu ile tespit edilen kişiler
- Lise ve dengi öğrenimlerini yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumda olmak şartı aranır).
Burada önemli bir noktaya parantez açmak istiyoruz: Öğrenim kredisi alan öğrenciye burs, burs alan öğrenciye ise kredi çıkmamaktadır.
Kredi Hangi Durumlarda Kesilir?
Kredi alan öğrencilerin bazı durumlarda kredisi kesilebilir. Bu durumlardan bazıları öğrencinin kendi isteğiyle gerçekleşirken, bazılarında elinde olmayan durumlar da etkilidir. Kredinin kesildiği durumlardan bazıları şunlardır:
- Öğrencinin eğitim aldığı kurumun kapanması
- Öğrencinin öğretim kurumundan ayrılması
- Kişinin kurumdan çıkarılması ya da geçici olarak uzaklaştırılması
- Kredi almaktan vazgeçilmesi
- Kişinin kaydını dondurması
- Öğrencinin döneminde ders kaydı yaptırmaması ve eğitime devam etmemesi
- Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle öğretim kurumuna devam etmesine engel teşkil eden bir durum olması
- Bakanlığa bağlı yurtlardan süresiz çıkarma cezası alması
- Kesin hükümle mahkum olma halleri.
Burs Hangi Durumlarda Kesilir?
KYK bursunu almaya devam edebilmek için belirli şartları taşımak gerekir. Eğer öğrenci, verilen şartları yerine getiremezse bursu kesilir ve bir daha verilmez. Öğrencilerin bursunun kesilmesine neden olan durumlardan bazıları şunlardır:
- Öğrencinin dönem içindeki derslerden başarısız olması
- Kişinin öğrenim kurumundan çıkarılması ya da ayrılması
- En az 1 sene süreyle uzaklaştırma cezası alması
- Kişinin izin alması
- Kayıt dondurma
- Ders kaydı yaptırmama
- Öğrencinin eğitim görmekten vazgeçmesi
- Kişinin eğitim aldığı kurumun kapatılması
- Kesin bir hükümle mahkum olma halleri
- Bakanlığa bağlı olan yurtlarından süresiz çıkarma cezası alması.
Kredi Almaktan Vazgeçen Öğrenci Ne Yapmalıdır?
Öğrenci kredi başvurusu yaptıysa ve gerekli şartları taşıyorsa her ayın belirli bir gününde düzenli olarak ödeme yapılır. Ödemeler, öğrencilere tahsil edilen kart üzerinden gerçekleşir ancak öğrenci yeni başvuru yaptıysa ya da bir süredir kredi alıyorsa, bunu iptal etmek isteyebilir. Herhangi bir nedenle kredinin iptal edilmesi için:
- E-devlete girin ve arama kısmından KYK Kredi Burs İptal Başvurusu kısmına girin.
- T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girin.
- Açılan sayfadan burs / kredi vazgeçti (iptal) bölümüne tıklayın.
- Gerekli talimatları yerine getirerek iptal işlemini tamamlayın.
KYK Kredi Sonuçları Nasıl Öğrenilir?
KYK kredisine başvurduktan sonra, gerekli incelemeler yapılır. Kredi almaya hak kazanan öğrenciler T.C. kimlik numarasının son hanesine göre her ayın belirli gününde parasını alır. KYK kredisinin çıkıp çıkmadığını öğrenmek için e-devlet üzerinden giriş yapabilirsiniz. Burs / Öğrenim Kredisi Başvuru Sonucu Sorgulama sekmesi üzerinden arama başlatın. Açılan sayfada kredi başvurusunun sonucu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer sekme açılmıyorsa, yoğunluktan dolayı bir süre beklemeniz gerekebilir. Sonuç ekranında “Kredi Alabilirsiniz” yazan kişiler öğrenim kredisi almaya hak kazanmıştır. Bu durumda herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Eğer kişi, burs almak için başvuruda bulunduysa bu kez ekranda “Burs Alabilirsiniz” yazacaktır.
KYK Geri Ödemesi Kaç Taksit? Toplu Ödemede İndirim Var Mı?
Kredi Yurtlar Kurumundan öğrenim kredisi alan öğrencilerin, eğitimi bittikten 2 sene sonra ödeme yapması gerekir. Eğer kişi çalışmıyorsa, kredi borcunu erteletme imkanına sahiptir. KYK geri ödemesi ödeme miktarına göre taksitlere ayrılır. Düzenlemeye göre burslar 48 aya kadar ertelenmektedir. Geri ödeme işlemleri Ziraat Bankası üzerinden gerçekleşir. Kişi, internet ya da ATM üzerinden taksitlerini ödeyebilir. Birçok kişinin merak ettiği toplu ödemede indirim olup olmadığı konusu ise maalesef olumsuz yöndedir. Kişilere herhangi bir indirim yapılması söz konusu değildir.