ÜST
Kuvars Taşı ve Kullanımı - Kuvars Taşının Özellikleri

Kuvars Taşı ve Kullanımı – Kuvars Taşının Özellikleri

Kuvars taşı, SiO2 kristalli minerallerin genel adıdır. Bu mineraller volkanik kayaçların üzerinde doğal olarak kendiliğinden oluşur. Yani doğanın bir hediyesidir. Kuvars kristalleri sert yapıya sahip doğal taşlardır. Ayrıca yer kabuğunun %10’dan fazla bir bölümünü Kristal Kuvars taşları meydana getirir. Şifalı olduğuna inanılan kuvars taşı, birçok alanda kullanılır. Bilinen, bilinmeyen tüm özelliklerinin yanı sıra çarpıcı güzelliği ve benzersiz desenleriyle çok şık takılar olarak da kullanılır. 

Kuvars taşı tüm dünyada gizli gücü temsil ettiğine inanılan taş türüdür. Tabiatın sınırsız ve saf enerjisiyle ilişkilendirilir. Tabiatın gücünü taşıdığı düşünülen Kuvars taşını takan ya da evinde bulunduran kişiye güç ve huzur verdiği kabul ediliyor. Kuvars taşı, doğada kendiliğinden meydana gelen mineral grubudur. Kuvars taşının en bilinen özelliği enerjiyi emme, depolama, serbest bırakma etkilerine sahip olmasıdır. En yaygın 3 Kuvars taşı çeşidi vardır:

 

  • Pembe Kuvars, 
  • Dumanlı Kuvars
  • Mavi Kuvars 

 

Kuvars Taşının Yapısal Özellikleri Nelerdir?

Kuvars taşı görüntü olarak da son derece şık bir yapıya sahip bir taş çeşididir. Taşın yapısında %53,3 O2 (Oksijen) ve %46,5 Si (Silikon) vardır. Taş kendi içinde donuk bir su damlası barındırır ve bu taş kırıldığında bu damla yeniden suya dönüşür. Yapısal özellikleri arasında bulunan ergime sıcaklığı ise 1785 °C’dir. Doğal olarak oluşan bu kuvars taşlarının içerisinde bulunan elementlerin bazıları AI, Na, Li, Mg ve Ti olarak bilinir. Bu elementler katı eriyik hâlinde bulunuyor. 

 

Doğal taşlar halk arasında daha çok şifacı yönleri ile bilinse de aslında hayatımızda birçok farklı alanlarda bu taşlardan yararlanılır. Kuvars taşı örneğin; Elektronik iletici ve de ayrıştırıcı olarak endüstriyel sektörlerde kullanımı ile bilinir. Hayatımızın her alanında kullandığımız diş macunları ve deterjanların üretiminde de tercih edilir. Saat, cam ve elektrik ışıklandırmalarında bu taştan yararlanılır. 

Kuvars Taşı ve Kullanımı - Kuvars Taşının Özellikleri

Kuvars Taşı ve Çakralar

Kuvars taşı ruhların ve bedenin şifalanması için sık tercih edilen doğal taşlar arasında bulunur. Ve tüm kuvars taşı çeşitleri için bunu söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra farklı özelliklerde kuvars taşları vardır. Gelin hep birlikte hangi kuvars taşı neye iyi gelir, kullanım alanları ve özelliklerini inceleyelim. Kristal Kuvars ve bu kuvars taşının çeşitleri tüm çakralar ile uyumlu olarak çalıştığı için ilgi çeker. Vücutta yedi çakra bulunur ve kuvars taşı özelliklerinden dolayı bu yedi çakranın her birini, iyileştirici ve dengeleyici özelliklere sahiptir. 

Doğal Taşlar ve Burçların Uyumu

Özellikle doğal taşlar, meditasyon, yoga, astronomi ile uğraşan kişilerin yakından takip ettiği doğal taşlar için burca göre takı takmak ya da doğal taş bulundurmak son derece önemlidir. Evrenin sonsuz gücü ve şifasından yararlanmak isteyenler özellikler burçlarına uygun olacak olan doğal taşları tercih ederler. Bu durum çakralarda olduğu gibi, burçlar konusunda da geçerlidir. Kuvars taşı tüm çakraları şifalandırabildiği gibi tüm burçları da içine alır. Bu durumda kuvars taşını tüm burçlar rahatlıkla kullanabilir diyebiliriz.

 

Kuvars Taşı Çeşitleri ve Ruhsal Faydaları 

Kuvars taşları farklı renk ve formlarda karşımıza çıkar, en popüler bazı Kuvars taşı türleri ise şu şekildedir:

 

Pembe Kuvars

 

Pembe kuvars olarak adlandırılan çeşidi çok tatlı bir renge sahiptir. Lila rengini de anımsatan açık pembe beyaza dönük bir rengi vardır. Pembe kuvars alın, Kalp, Taç ve Karın çakraları ile ilişkilendirilerek mutluluk, aşk, huzur, sevgi, irade ve sadakati sembolize eder. Aynı zamanda çiftler arasındaki saf ve temiz duyguların temsilcisi olarak düşünülür.

 

Duman Görünümlü Kuvars

 

Soluk kahverengi, soluk siyah ya da kirli sarı renklerde olur. Özdeşleştiği çakralar alt karın ve kök çakradır. Dumanlı kuvars olarak adlandırılan bu taşın uykuyu düzene soktuğuna, ağrı ve krampların üzerinde olumlu etkiler gösterdiğine, Sinir sistemini kuvvetlendirip dengede kalmasına katkı sağladığı düşünülür. Kuvars taşıyan kişinin daha ılımlı ve daha güvenli hissettiği söylenir.

 

Limon Kuvars

 

Yeşil renge benzeyen sarı renge sahip olan limon kuvars renginden de kaynaklı olsa gerek güneş sinir ağı çakrası olarak belirtilir. Kullanan kişiden stresi uzaklaştırarak huzur ve mutluluk verdiği düşünülür.

 

Kristal Kuvars

 

En sık karşılaşılan kuvars türü olan bu taş beyaz ve renksizdir. Bu kuvars türü volkanik kayaçların etrafında meydana gelir. Kristal kuvars özellikle endüstriyel sektörlerde bir hayli popülerdir. Temizlik ürünlerinin yanı sıra ışıklandırma ve dekorasyon alanında Kristal Kuvars taşından yararlanılır. 

 

Termal Kuvars

 

Hem renksiz olarak karşımıza çıkan termal kuvars aynı zamanda mor, yeşil ve beyaz olarak görülür. Termal Kuvars taşının etrafınızda olan kişi ya da mekânlarda ki kötü enerjiyi pozitife çevirerek kişi v e kişileri rahatlattığı söylenir. 

 

Beyaz Kuvars

 

Özellikle göz sağlığına faydası ile bilinen bu kuvars çeşidi sinir sistemini düzenleyici etkiye de sahiptir. Konsantrasyonu artırdığı ve kişiyi kötü enerjilerden muhafaza ettiği söyleniyor.

 

Gül Kuvars

 

En nadir görülen kuvars taşı çeşitlerinden biridir. Çok eski dönemlerde bu taş mühür, imza ve sembol olarak kullanılmıştır. Özgüveni arttırdığı düşünülen gül kuvarsın huzur ve bereket getirdiği ve negatif enerjiyi emdiği düşünülür. 

 

Sitrin Kuvars

 

Sitrin kuvarsın sevgi ve barışın sembolü olarak kabul edildiği ve aynı zamanda kişilerin bağımlılıkların kurtulmaya yardımcı olduğu söylenir. 

 

Kuvars taşı türleri bunlarla bitmiyor, yukarıda yazılanlar en çok bilinen türleri olmakla birlikte diğer kuvars taşı türleri: Siyah Kuvars, Yeşil Kuvars, Mor Kuvars ve daha fazla çeşitte kuvars taşı mevcuttur.

Kuvars Taşı ve Kullanımı - Kuvars Taşının Özellikleri

Kuvars Taşının Doğal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

 

Tüm doğal taşlar gibi en doğru yöntem laboratuvar incelemesinden geçse de bu herkes için mümkün olmuyor. Kuvars taşı satın alacağınız zaman en azından bu bilgilere sahip olmanız fayda sağlayabilir. Örneğin; satın alınan kuvars taşını oda sıcaklığında beklemeye bırakın ve bir süre sonra eğer taş hala soğuk ise bu kuvars taşının orijinal olduğuna bir işarettir. 

Kuvars Taşının Temizliği Nasıl Yapılır?

Doğal taşlar kullanıldıkça pozitif enerjisinde azalma olur ve zamanla negatif enerji depolar. Bu durumda taşların bünyesinde birikmiş olan bu olumsuz enerjiyi ortadan kaldırmak ve yeniden pozitife geçirmek önemlidir. Çok basit işlemlerle uzun süre kullanılmış kuvars taşını yeniden pozitife çevirebilirsiniz. Bunun için yine doğadan hava, su ve toprak elementlerinden yardım alabilirsiniz. Kuvars taşı temizliğini akan suyun altında ovalayarak yıkamak, Himalaya Tuz taşı ya da Selenit taşını Kuvars taşınız ile yan yana koyup bekletmek, Toprağa gömüp 1 gün bekletmek gibi arındırma işlemleri ile kuvars taşını yeniden kullanabilirsiniz. 

 

Kuvars taşı en çok aksesuar olarak kullanılır. Takılarda sıklıkla karşımıza çıkan Kuvars taşı aynı zamanda dekorasyon ürünleri olarak da evlerimizi ve özel alanlarımızı süsler. Yaydığı pozitif enerji ile bedenimizde ve bulunduğumuz alanda kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Masaj salonlarında kuvars taşlarından yapılmış dekoratif ürünler vardır, bunun sebebi negatif enerjiyi uzaklaştırması olarak bilinir.