ÜST

Kuru Temizleme Nedir? & Nasıl Yapılır?

Giysilerin temizlenmesi için kullanılan bir temizleme yöntemi olan kuru temizleme, genellikle su bazlı temizleme yöntemlerinin kullanılmadığı zamanlarda özellikle hassas, kuru temizleme talimatı bulunan giysilerin temizlenmesinde tercih edilmektedir. Kuru temizleme, ismine bakılarak kuru olarak yapılan bir işlem değildir. Temizleme işleminin kuru temizleme olarak bilinmesi işlem sırasında kullanılan sıvıların hiç su içermediğinden kaynaklanır. Kuru temizleme işlemi, su bazlı yıkamaların uygun olmadığı kumaşlar için veya karmaşık lekeler içeren kıyafetlerin yıkanması gereken durumlarda tercih edilir. Profesyonel bir şekilde kuru temizleme hizmetleri, kıyafetleri temiz ve taze tutmanın yanı sıra kıyafetlerin ömrü de uzatılır. Kuru temizleme sürece özel kimyasallar içerdiği için çevresel faktörleri ve kimyasal atıkları da dikkate almakta oldukça önemlidir. Bu sebeple çevre dostu kuru temizleme seçeneklerinde her zaman değerlendirmek önemlidir.

Kuru temizlemenin yapıldığı ilk dönemlerde kullanılan malzemeler arasında benzen, gaz yağı ve benzin gibi sıvılar kullanmak son derece tehlikeli ve yanıcıdır. Bu sebepten dolayı kuru temizleme işlemi kullanmaya başlayıncaya kadar tehlikeli bir iş olarak görülmektedir. 1930’lu yıllarda yanıcı olmayan sentetik solvent tanıtımından sonra, bugün bütün dünyadaki bir çok kuru temizleme şirketleri solvent kullanmaktadır. Kuru temizleme işlemi antik zamanlara ve tekstil giysilerinin başlangıcına kadar uzanmaktadır. Kullanılmaya başlanan ilk zamanlarda küllü su, amonyak ve bir çeşit killi çamur şeklinde olan kıyafetler üzerindeki inatçı yağı çıkarmak için kullanılmaktadır. Kuru temizlemenin ilk çıkışı hakkında çeşitli görüşler olması ile beraber,  petrol bazlı bir sıvının makine yağı deymiş bir kumaşın üzerine dökülmesi ve buharlaşmasından sonra inatçı yağ lekesinin şaşırtıcı bir şekilde çıkması ile beraber kuru temizlemenin doğuşu da ortaya çıkmıştır. İlk kuru temizleme dükkanı ise 1840 yılında Paris’te açılmıştır. 

Kuru temizlemenin asıl amacı ıslak malzeme ile zarar gören kumaşın dokularını yıpratmayacak şekilde ve uzun ömürlü olması için kuru temizleme işlemi gerçekleştirilir. Kuru temizlemenin sık bir şekilde yapılması, kıyafetler üzerinde zamanla yerleşerek kumaş diplerine nüfuz eden ve zımpara gibi kıyafeti aşındırıcı etkisi olan çıkmayan kir ve pisliğin, kolay bir şekilde giysi üzerinden çıkararak, giysilerin sanki yeni alınmış gibi bir görüntüye sahip olmasını sağlar. Kirlenen kıyafetler için dünyada en etkili çözüm ise ön leke çıkarma işleminin yapıldığı kuru temizleme işlemidir. İnatçı lekeler için zamanında müdahale edilmemesi durumunda ve gereksiz bilgi olarak tuz, limon, kolonya, sirke, yumurta sarısı, tiner ve gliserin gibi çeşitli maddelerin kullanılması sonucunda, inatçı lekelerin çıkmasını daha çok imkansız hale getirir. 

Kuru temizleme işlemi sırasında çıkmayan inatçı lekeler için kullanılan solventler, kumaşın narin yapısına herhangi bir zarar vermeden temizleme işlemini sağlar. O kumaş yapısına zarar vermeden yapılan temizleme yöntemi, kıyafetlerin uzun süreli kullanımını sağlar. Evde yapılan işlemler, kullanılan deterjanlar ve çamaşır makineleri narin kumaşların yıpranmasına sebep olabilir. Evde kullanılan temizlik ürünleri, inatçı lekelerin çıkarılmasında bazen yetersiz kalır ve bu gibi durumlara maruz kalındığı zaman kuru temizleme işlemi sıklıkla tercih edilir. Kuru temizleme işlemi çıkmayan inatçı lekeler için her zaman en hızlı ve en etkili sonuç verir. 

Kuru Temizleme Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle giysiler temizleme işleminden önce dikkatli bir şekilde incelenir ve üzerindeki lekenin ne lekesi olduğu belirlenir. Düğme ve fermuar gibi hassas parçalar ya da kıyafet üzerinde olan süslemeler özel önlemler alınarak korunur. 
  • Lekenin çeşidine bağlı olarak özel bir leke çıkarıcı işlemi için ön işlem uygulanır. Lekenin türüne bağlı olarak güçlü leke çıkarıcı kimyasalları ve teknikler kullanılarak temizleme işlemi gerçekleştirilir. 
  • Kirli olan kıyafet özel bir makineye veya cihaza yerleştirilir. Sonrasında kuru temizleme çözeltisi ile temizlenme işlemine geçilir. Kullanılan kimyasallar genellikle perkloretilen veya benzin gibi özel kimyasallardan oluşur. Kullanılan bu kimyasallar kirli kıyafetin üzerindeki kir ve çıkmayan lekeleri hızlı bir şekilde çözmeye yardımcı olur.
  • Yıkanıp temizlenen kıyafet, özel bir kurutma makinesi içine yerleştirilerek kurutma işlemi ile başlanır. Bu süreçte kullanılan kimyasallar buharlaşır verdiyse tamamen kuru bir hale gelir. 
  • Temizlemeden kıyafet profesyonel bir ütüleme makinesi kullanarak düzgün bir şekilde ütülenir ve kıyafeti hazır bir hale getirmek için son işlemler yapılarak giyse taze ve kullanıma hazır bir hale gelir. 
  • Yıkanıp temizlenen kıyafet dikkatli bir şekilde kontrol edilir, daha sonrasında gerektiğinde tekrar incelemeye gönderilir ve sonrasında paketlenerek müşteriye teslim edilir.

Kuru Temizlemenin Faydaları Nelerdir?

Kuru temizlemenin, kıyafetler üzerinde oluşan çıkmayan inatçı lekelerin, çeşitli kimyasal maddeler kullanılarak çıkarılma işlemine faydası oldukça büyüktür. Yapılan işlem sırasında su ile temizleme yapılmadığı için kuru temizleme adı buradan gelmektedir. Kıyafetlerinizin daha uzun ömürlü kullanılması ve yeni gibi kalması için her zaman kuru temizleme işlemi yapılmalıdır. Kuru temizleme işlemleri yapıldığı zaman kıyafetler üzerinde büzülme ve renk kaybı gibi durumların oluşmasının önüne geçilir. Kıyafetin dokusunda hasar bulunmayan, yıpranmayan ve rengi solmayan giysileriniz uzun süreli olarak kıyafet dolabınızda yerini alacaktır. Makinede veya elde yıkamaya göre bazı avantajlar sunan kuru temizlemenin sağladığı faydalar şu şekildedir; 

  • Yıkanan kumaşların yapısını ve kumaşın dokusunu yıpranmaktan korur.
  • Leke çıkarma işleminde kuru temizlemenin önemi oldukça etkilidir. 
  • Palto, abiye ve kaban gibi farklı kumaş çeşitlerini sahip olan kıyafetlerin temizlenmesi için oldukça önemlidir.
  • Hijyenik olan kumaşın üzerinde bulunan bir çeşit virüs, bakteri ve mikropları öldürmek için oldukça faydalıdır. 

Kuru temizleme esnasında kullanılan kimyasal çözücüler solventler olarak bilinir. Giysilerin tüm çıkmayan kirlerden ve lekelerden temizlenmesi için etkili olan bu ürünün yapısı sıvıdır. Kullanılan solvent maddesinin en önemli özelliği ise içerisinde su bulundurmama durumudur. Bu tür kimyasalların, uygulanan buhar ile kurutma işlemi yapılan giysilerin, yorgan, battaniye gibi ev tekstili eşyaları üzerindeki zararlı organizmaların öldürülmesi için oldukça etkilidir. Giysilerin, yorgan, yastık, nevresim gibi ev tekstili eşyalarının üzerinde bulunan inatçı lekelerin çıkarılması veya dezenfekte edilmesi için kuru temizleme işlemi oldukça faydalıdır. Bu işlem ayrıca kıyafetlerin ya da ürünlerin uzun ömürlü kullanılması için aynı zamanda tasarrufta sağlar.

Kuru Temizleme İşleminin Hijyen Açısından Önemi Nedir?

Sağlık açısından herkesin dikkat ettiği hijyen, en baş sırada gelir. Genellikle kıyafetlerin hijyenik bir şekilde yıkanması ve bakterilerden arınması için her zaman dikkat ederiz. Kıyafetlerin yıkama işlemleri giysilerin etiketinde bulunan yıkama talimatlarına uygun bir şekilde gerçekleştirildiği zaman, kumaşın dokusuna zarar vermeden sağlıklı bir şekilde temizlenme işlemi gerçekleşir. Bazı durumlarda ise evde yapılan yıkama metotları yeterli olmayabilir. Genellikle çıkmaya inatçı lekelerden ve onlara sebep olan bakterilerden kurtulmak için kuru temizlemeye ihtiyaç duyarız. Giysiler hassas kumaş yapısına sahip oldukları için ev ortamında yıkama işlemi yapıldığı sırada kumaş dokusu hasar görebilir. Genellikle ipek, polyester ve keten gibi kumaş dokuları hassas olduğu için su ile temas ettiği zaman zarar görme ihtimali oldukça yüksektir. Bu sebeple bu kumaşlar için kuru temizleme işlemi yaptırmak en uygun çözümdür, aynı zamanda kuru temizleme işlemi hijyen kurallarına uygun bir şekilde yapılır.