ÜST
kulaklık alırken

Kulaklık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Günümüzde birçok farklı türde kulaklık var. Her türlü renk, şekil ve tasarımda elimize ulaşıyorlar. Hatta bazıları kulağınızın kalıbı kullanılarak özel bir şekilde üretiliyor. Ürettikleri sesin türü de dahil olmak üzere insanların farklı istek ve ihtiyaçlarına uyan pek cihaz karşımıza çıkıyor. Biz de bu yazımızda bir kulaklık alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlattık. Yazımızı okuduktan sonra seçiminizi daha kolay yapacaksınız.

Kulaklık türleri

kulaklık alırken

Kulaklık alırken öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken şey nasıl bir kulaklık istediğiniz. Kablolu mu yoksa kablosuz bir kulaklı mı kullanmak istiyorsunuz? Seçeceğiniz kulaklığı oyun oynarken mi yoksa profesyonel bir iş için mi kullanacaksınız? Ya da sadece müzik dinlemek için mi bir kulaklık arıyorsunuz? Bu kulaklık, kulak üstü mü yoksa kulak içi bir kulaklık mı olmalı?

Tüm bu soruları kendinize sorduktan sonra seçeceğiniz kulaklık türünü belirleyin. Artık bu konuda tercihinizi yaptığınıza göre bir diğer aşamaya geçebiliriz.

Sürücüler

Sürücü, kulaklıktaki sesi üreten şeydir. Genellikle mıknatıs, ses bobini ve diyaframdan oluşurlar. Bu bir temel kural değil, ancak çoğu zaman sürücü ne kadar büyükse, ses o kadar iyi olur. Tipik olarak, telefonunuzla birlikte verilen kulaklıklardaki sürücüler yaklaşık 15 mm, kulak üstü setlerdeki ise 30-50 mm civarında olacaktır.

Hassasiyet

Yüksek sesli müzik dinlemeyi seviyorsanız, kulaklığınızın teknik özelliklerinde aramanız gereken şey budur. Duyarlılık, kulaklığınızın ne kadar yüksek ses çıkarabileceğini belirtir. Çoğu kulaklık 110 dB/mW civarındadır. Kulaklık alırken 85 dB/mW’den daha düşük değerlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.

Empedans

Bir kulaklığın çalışması için gereken güce empedans denir. Çoğu mobil cihaz, kulaklıklara gerekli gücü sağlamak için yeterli kapasiteye sahiptir, ancak daha düşük empedans gerektirenler, sesi daha iyi verebilmek için tam güç kullanabilir. Daha yüksek güce ihtiyaç duyanlar, özel bir güç kaynağı olmadan %100’lerini sağlayamayabilirler.

Genel olarak 16 Ohm, kulaklıklar için iyi bir empedans numarasıdır. Bu sayı artıkça ses şiddeti de artacaktır. Ancak aynı zamanda kullanılan güç miktarı da değişecektir.

SteelSeries Arctis 5 Oyuncu Kulaklık Pc oyuncuları için özel dizayn edilmiş ve 32 Ohm kulaklık empedansına sahip.

Frekans tepkisi

Bir kulaklığın frekans tepki aralığı ne kadar yüksekse size o kadar etkili ve detaylı ses sağlar. Çoğu kulaklık 20 Hz – 20000 Hz frekans aralığını destekler. Daha fazla bastan hoşlanıyorsanız, normal frekans tepki aralığından daha geniş olanı destekleyebilecek bir şey seçmeniz gerekecektir.

Tasarım ve Konfor

Kulaklığın kulaklarınız için rahat olup olmadığı kulaklık seçiminizde oldukça önemlidir. Çoğu insan kulağı aynı değildir ve her cihaz size uymayabilir. Kulak içi kulaklıklar için, kulağınıza sığabilen ve kolayca kaymayan daha küçük bir kulak içi boyutu seçmeniz gerekebilir.

kulaklık alırken

Sony WF-1000XM3 Gürültü Engelleme Özellikli Kablosuz Kulaklık tam oturma için üç noktadan tutuş sağlayan ergonomik bir yapıya sahip. Daha fazla kablosuz kulaklık seçeneği için Bluetooth Kulaklıklar kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.