ÜST

Kravat seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Takım elbiselerin vazgeçilmezi olan kravat, erkek giyimi denildiğinde akla ilk gelen aksesuarlardan biridir. Şık bir gömlek ve takım elbiseyle uyum sağladığında oldukça dikkat çeker ve kalıcı bir intiba bırakır.  

Bulunduğunuz ortamlarda sizi daha zarif, modern ve kaliteli gösterecek doğru kravatı seçmek önemlidir. Bu seçimi yaparken renk, desen, boyut, orantı ve kumaş gibi birçok özelliği göz önünde bulundurmak gerekir. Kravat seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik; 

Kravat
Orantı

Kravat seçiminde ilk önemli kriter orantıdır. Kravatın şekil ve boyutunun, giyim tarzınızla ve vücut yapınızla uyumlu olması önemlidir.

Giyeceğiniz ceketin uzunluğuna ve kemer tokatınızın hizasına göre uygun boyuttaki kravatınızı seçebilirsiniz. Ayrıca giydiğiniz ceketin yaka dökümü, seçtiğiniz kravatın genişliğiyle eşit oranda olmalıdır. Geniş vücut yapınıza göre tercih edeceğiniz ince ve uzun kravatlar sizi daha şık ve zarif gösterecektir. 

Boyun çevrenizi tam olarak kavrayan ölçüde kravat seçmek de önemli. Kravatınızı tam düğüm mü yoksa yarım düğüm mü bağlamanız gerektiği sorusu ise tamamen boyun çevrenize bağlıdır.

Kravat
Kumaş

İdeal bir kravat seçimi yapmak istiyorsanız, rahat bağlanabilen ve kolay kolay kırışmayan özelliklere sahip kravatları tercih etmelisiniz.

Kravatın kaliteli bir astara sahip olması, daha kolay bağlanmasını sağlar. Aynı zamanda kırışıklığı da önler. Astarı yünden yapılmış kravatlar oldukça kalitelidir. Giyeceğiniz kıyafetin tarzına göre takacağınız kravatın astar türünü seçebilirsiniz. Örneğin bazı klasik takım elbiselerde ve blazer ceketlerde ipek astar son derece güzel durur.

Kravat
Vücut tipinize uyumu

Saç renginizle, ten renginizle ve hatta göz renginizle uyumlu tonlarda kravat tercih etmelisiniz. Örneğin sarışın veya kumral ten rengine sahip olanlar daha koyu renk kravat, esmer tenliler ise açık renk tonlarında kravat kullanmalıdırlar. Renkli gözlüler için ise daha canlı renkli kravatlar uygundur. 

Kravat
Gömlek ve kravat uyumu nasıl olmalıdır?

Kravat tercihi yaparken dikkate almanız gereken hususlardan biri de altına giyeceğiniz gömlektir. Gömlek ve kravatın aynı renk ve tonlarda olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü böyle bir durumda, gömleğin üzerinde kaybolacağından kravat takmanızın hiçbir anlamı olmayacaktır. 

Tek renk düz gömlekler, erkeklerin giymeyi en sık tercih ettiği gömleklerdir. Özellikle açık renk düz gömlekler takım elbiselerin çoğuyla uyumludur. Dolayısıyla işyerlerinde, toplantılarda, davetlerde ve düğünlerde rahatlıkla giyilebildiği için erkeklerin vazgeçemediği bir kıyafettir. Risk almak istemiyorsanız, açık renk gömleklerinizde daha koyu renk ve tonlarda kravatlar tercih etmelisiniz.

Beyaz renk gömleklerle genellikle istediğiniz her renk ve desene sahip kravat uyumlu olacaktır. Mesela mavi ya da kırmızı gibi belirgin renkli kravatlar, beyaz gömleklerle şık ve göz alıcı bir kombin oluşturabilirler. Tabi beyaz gömleklerle giyilecek olan kravatın rengini belirlemede, seçeceğiniz takım elbise de önemlidir. 

Kravat
Kravatkolik Kırmızı Renk Kravatı beyaz renk gömleklerinizde tercih edebilirsiniz.

Çizgili gömleklerle ise farklı tip çizgilere sahip kravatları tercih edebilirsiniz. Örneğin kalın çizgili bir kravatla birlikte ince çizgili gömlek kullanabilirsiniz, ya da tam tersi de olabilir. Çizgili gömlekler, çiçek desenli kravatlarla da kombinlenebilir.

Kravat
Pierroni Çiçek Desenli Kravat, çizgili gömleklerinizle uyumlu bir kombin oluşturacaktır.

Eğer desenli bir gömlek giyecekseniz, kravatınız desenli değil düz bir model olsun. Açık renk düz gömleklerin üstüne uyumlu tonlarda olan desenli kravatları tercih edebilirsiniz.

Kareli gömleklerle ise gözü fazla yormaması açısından büyük desenli ya da kalın çizgili kravatlar seçmek doğru olacaktır. Ayrıca puantiyeli kravatları da renk uyumuna dikkat ederek yine kareli gömleklerle giyebilirsiniz.

Kravat
Brianze Puantiyeli Kravatı düz ve kareli gömleklerinizde kullanabilirsiniz.

Hangi takım elbiseyle hangi kravat kullanılmalı?

Giyeceğiniz kravatın hangi renk ve desene sahip olacağı, seçeceğiniz takım elbisenin renk ve deseniyle de uyumlu gözükmelidir. Takım elbiseden daha fazla dikkat çekecek tonlarda bir kravat seçmemek gerekir.

Düz bir takım elbiseyle çizgili, düz ya da kareli her türlü kravat uyumlu olacaktır. Eğer gömleğiniz de takım elbiseniz de çizgiliyse, düz bir kravat tercih edebilirsiniz.

Çizgili veya kareli takım elbiseyle, yine çizgili veya kareli kravatlar giyilebilir. Tabii burada kravatların renk ve desen uyumuna dikkat edilmelidir. 

Elbette ki siyah takım elbise içine siyah ya da lacivert takım içine lacivert kravat kombinleri hoş duracaktır. Ancak seçtiğiniz kravat, giymek istediğiniz takım elbiseden farklı renge sahip olsun diyorsanız, bir tık daha koyu renk tercih etmelisiniz ki kravatınız üzerinizde kendini belli etsin. 

Kravat
Takım elbisenin kesimi de seçiminizde önemli olacak. Klasik bol kesimli bir takım elbisenin altına daha kalın ve sade renklerde bir tercihte bulunabilirsiniz. Eğer slim fit dediğimiz dar kesim veya spor tarzda bir takım elbiseyle daha ince ve uzun kravatlar uyumlu olacaktır. 

Kravat
Quesste İnce Kravat size şık bir görünüm kazanacaktır.

Kravatınızın renk ve desenini seçerken hangi ortamlarda giyeceğinizi ve dışardan bakıldığında size vereceği imajı göz önünde bulundurmalısınız. Takım elbiseniz ve gömleğinizden daha koyu ve mat tonlarda giyeceğiniz kravatlar sizi daha kararlı ve özgüveni yüksek birisi olarak gösterecektir.

Örneğin iş görüşmelerinizde, çalışma hayatınızda veya resmi davetlerde logolu, garip desenli, uçuk renkli kravatlar yerine düz veya çizgili renkli olanlar doğru tercih olacaktır.

Kravat seçimi gibi takım elbisenizi kombinlerken dikkat edeceğiniz pek çok detay var. “Takım elbisenizi nasıl kombinlersiniz? Yeni trendler ve sezon modası” başlıklı yazımıza