
Kravat Bağlama Teknikleri & Kravat Renklerinin Anlamları
Takım elbiselerin tamamlayıcı aksesuarı olan kravatlar, kurumsal ortamlarda ciddiyetin simgesi olarak kabul edilir. Tarih öncesi dönemlerden beri bilinen kravatları ilk olarak kullananların Fransız subayları olduğu bilinir. Önceleri bir simge olarak kullanılan ürünler zamanla otorite ve ciddiyetin belirtisi olmaya başlar. Günden güne önem kazanan kravatlar, zaman içerisinde farklı bağlama stilleri ile de modaya yön verir.
85’in üzerinde tekniğe göre bağlanan aksesuarlar, renklerine ve tarzına göre anlamlandırılır. Her stil kendi içerisinde simgelediği anlamları ile döneme damga vurmayı başarır. Günümüze gelindiğinde 650 milyon kişi tarafından kullanılan kravat, Cumhuriyet döneminde bağımsızlığın sembolü olarak kabul edilir. Ofis ve iş şıklığını tamamlayan ürünler, her elbiseye uyarlanan farklı renk ve desenleri ile de beğenileri kazanır.
Kravat Nasıl Bağlanır?
Uzun bir serüveni olan kravatların bağlama stilleri kitaplara konu olacak kadar derin bir konudur. Her teknik ismini aldığı ülkenin şartlarına göre bağlanır. Önceleri soyluluk işareti olan aksesuarlar, zaman içinde tüm halk arasında yaygınlaşır. Kullanımının artması ile bağlama için farklı teknikler denenir. Her ülke kendi karakteristik özelliklerine göre teknikler geliştirir. Bir elle tutulan kravat ucu diğer elle geriye çekilir. Arka tarafa yerleştirilen bölüm ön taraftaki boşluğun içinden geçirilir. En son hamlede sıkılan kravat, arka kısımdan ayarlanır. Geniş ve dar uçlara dikkat edilerek yapılan bağlama tekniği, sizi şık bir kravat kombinine kavuşturur. Slim fit gömlek seçimleri için ince kravat bağlama tekniği tercih edilir. Klasik ve geleneksel tarz için kalın bağlanan kravat modelleri tercih edilir.
Kravat Bağlama Teknikleri
- Windsor Tekniği: Oldukça geniş bir hacmi olan bağlama stili, özel günlerin konseptine uygundur. Yemek, balo ya da özel gecelerde uygulanan teknik adını İngiliz kraliyetinden alır. Genellikle İtalyan yaka olarak tabir edilen gömleklere uygulanan tarz, ayrık yakalarla uyum sağlar. Gömleğe şık bir duruş kazandıran yaka stili tok bir duruşa sahiptir. Gömlek düğmelerinin hepsini kapatarak bu bağlama şeklini kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Daha büyük görünümlü kravat için seçilen düğüm, yarı Windsor tekniğini bir adım daha ileri taşır.
- Yarı Windsor Tekniği: Kravatın küçük bir kısmı ile uygulanan tarz, daha uzun bir görünüm kazanmasını sağlar. Uzun boylu erkeklerin vücut tipine uygun olan teknik, kent düğümü ile benzer detaylara sahiptir. Kravatın geniş ucu dar ucun üzerinden geçirerek bağlamaya başlayabilirsiniz. Arkadan yukarı doğru çektikten sonra geniş ucu dar ucun üzerinden geçirerek ön tarafa alabilirsiniz. Oluşan düğümün arkasından dolaştırarak sol tarafa geçirilir. Kravatın geniş ucunu dar ucun üstünden dolayarak öteki yöne atıp düğümün arkasından yukarı çekebilirsiniz. En son hamlede geniş ucu ilmekten geçirerek bağlama işlemini tamamlayabilirsiniz.
- Çift Düğüm (Prince Albert) Tekniği: Bu tekniğe başlarken kravatın geniş ucu daha uzun tutulur. Sağ el ile geniş uç dar ucun çevresinde dolaştırılır. 2 tur bu şekilde devam ederek geniş ucu düğümün arkasından yukarı çekin. Sonrasında ön kısımda oluşan ilmekten geçirerek hafif düzeltin. Bu teknikte daha dolgun bir görünüm isteyenler, tur sayısını 3 olarak uygular. Bu tarz bağlama stili, ipek kumaş özellikli ince yapılı kravatlar için uygundur. Basit düğümü andıran bu teknik, kalın kumaşlarda kaba bir görünüm oluşturduğu için tercih edilmez.
- Eldredge Tekniği: Halk arasında damat tekniği olarak da adlandırılan teknik, tek renkli gömlekler için uygundur. Sıradışı tarzı ile öne çıkan bağlama stili de sensiz gömleklerde şık bir duruş sergiler. Saç örgüsünü çağrıştıran teknik, klasik stillerden sıkılanlara hitap eder. Balık örgüsü tarzında olan teknik, 2007 yılından beri kullanılır. Büyük ve gösterişli bir tarza sahip stillerle her ortama uyum sağlayabilirsiniz. Düğünlerin yapılması kravatın kumaşın ve tarzına göre değişir. Resmi etkinliklerde öne çıkan bağlama tarzı, özel günlere anlam kazandırır.
- Trinity Tekniği: Klasik Windsor ve dörtlü düğümlerden daha karmaşık bir yapısı olan teknik, resmi davetlerde tercih edilir. Yonca şekilleri üzerinden yapılan bağlama şekli üçlü işaretlerle şık bir görünüm kazanır. Süslü görünümü ve şık duruşu ile tarzınıza emin bir ifade kazandıran teknik, farkıyla da kendini hissettirir. Kravatın geniş ucunu düğüm bittiğinde ayarlamak için kemerin üzerine oturtarak ile başlayabilirsiniz. İnce kısmı solda kalan kravatta, X şekli oluşturmak amaçlanır. Tek renkli gömleklere uyarlanan düğüm, düğün ve etkinlikler için idealdir. Simetrik bir görünümü olan teknik geniş yakalarla uyum sağlar. Uğraştırıcı olduğu kadar şık olan düğüm, pratiklik kazandıktan sonra daha kolay uygulanır.
- Dört El Tekniği: Bilinen en eski tekniklerden olan dörtlü düğüm, dar ve uzun bir görünüm sunar. Kolay ve pratik olması sebebi ile uygulama rahatlığı sağlayan stil, klasik atklılara da uygulanır. Geniş ucunu sağ tarafınıza alarak bağlamaya başlayabilirsin. Burada geniş uç dar uçtan daha uzun olmalıdır. Geniş kısım dar ucun üzerinden sol tarafa aktarılır. Arkadan dolaştırarak öteki tarafa gönderilen uç, bir tur daha dolanır. Çeneye doğru çekilen kısım ilmeğin içinden geçirilerek bağlama tamamlanır. Tüm gömlek stillerine uygun olan bağlama tekniği, günümüzde de en fazla kullanılan modeldir.
Kravat Rengi Seçimine Dair İpuçları
Kravat renginin seçilmesinde gömleklerin tarzı ve yaka yapısı önem kazanır. Açık renk ve düz gömleklerde genellikle pastel tonlar tercih edilir. Koyu gömleklerin üzerinde koyu tonlara sahip kravat seçimleri yapılır. Tek gömlek ve takım elbiselerin içerisinde kullanılan kravat stilleri fark gösterir. İş ortamlarında genellikle sade ve tek renkli gömleklerin tercih edilmesi kravat seçimlerinde kolaylık sağlar. Beyaz gömlek ile her tondaki kravatı kombinleyebilirsiniz. Spor tarza uyumlu çizgili gömleklerin üzerinde düz seçimler yapılır. Çizgili kravat takmak istendiğinde çizgilerin ters yönde olmasına dikkat edilir. Takım elbise içerisinde kullanılacak kravatlarda, renk ve desen uyumuna göre hareket edilir. Klasik tarzı yakalamak için aynı tonlarda seçimler yapabilirsiniz. Desenli takımların içinde yine sade ve tek renkler tercih edilir. Her kıyafet için yüzlerce farklı opsiyon arasından en uygun seçimi yaparak her ortamda şık ve elegan bir stil yaratabilirsiniz. Takım elbise ve gömlekleri tamamlayan kravat seçimlerini, ten renginizi dikkate alarak da şekillendirebilirsiniz.
Kravat Renklerinin Gizemli Anlamları
Takım elbiselerin tamamlayıcı parçaları olan kravatların rengi de farklı anlamlar içerir. Bazı renkler şıklığı ve asaleti simgelerken bazı renklerde tutkuyu ve cesareti temsil eder. Renkler kravata anlam kazandırırken bu durum takan kişiye de yansır. Siyah renklere sahip kravatlar, matem ve hüznün yanı sıra güç ve tutkunun da simgesidir. Beyaz kravat takan kişilerin istikrarlı ve yenilikçi kişiliğin yanı sıra yalın ve umutlu bir görünüme sahip olduğu söylenir. Renklere göre kravatları şöyle anlamlandırabiliriz:
- Kırmızı renklerin yoğun olduğu kravatlar hırslı, kararlı, cesur ve talepkar bir kişiliği simgeler.
- Mavi tonlara sahip kravatlar sadakat, barış, kurtarıcı şık ve barışı vurgular.
- Lacivert renkler kendine güvenen, otoriter ve sorumluluk sahibi kişileri temsil eder.
- Mor kravatlar bilgelik, saygınlık, itibar ve yaratıcılık yönünün gelişmişliğinin belirtisidir.
- Gri desenlerin yoğun olduğu kravatlar sakin, güvenli, dengeli ve uzlaşmacı kişiliği temsil eder.
- Sarı renkler arkadaş canlısı, neşeli ve samimi kişiliklerle özdeşleştirilir.
Siz de günlük yaşamınıza hareket kazandıran kravat renkleri arasından tarzınıza uygun seçimler yapabilirsiniz.