Köpekler neden hasta olur? Köpeklerde en çok görülen hastalıklar
Köpekler hasta olduklarında, uygun önlemlerin alınması için hangi işaretlere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir.
Köpekler hastalandıklarında tehlike sinyalleri gönderirler
Tıpkı sizin gibi köpeğinizin de hastalanması sıkıcı bir durumdur. Daha ciddi sorunlarda veteriner hekimlerin desteği gerekirken, pire gibi bazı küçük sorunlar evde sizin tarafınızdan halledilebilir.
Tehlike sinyallerini yorumlamayı öğrenmek ve ne yapacağınızı bilmek, köpeğinizin hasta hissetmeye başlaması durumunda en iyi plana karar vermenize yardımcı olabilir.
Köpeğinizdeki hastalığı tespit etmek her zaman kolay değildir. Bu nedenle olası bir sorunu gösterebilecek bir dizi işaret aramanız gerekecektir. Olağandışı bir şey fark ederseniz, derhal veterinerinize başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
İshal
Köpeğinizin 48 saatten uzun süren bir kabızlığı ya da ishali varsa veya dışkısında kan ya da mukus gibi herhangi bir farklılık varsa, veterinerinize gitmeniz ve mümkünse veterinere giderken yanınızda problemli dışkıdan bir örneği de götürmeniz önerilir.
Tekrarlayan kusma, öğürme, hapşırma veya öksürme
Yemek yerken devam eden rahatsızlık veya boğulma köpeğiniz için endişe vericidir. Kusma, özellikle yaşlı köpeklerde gelişen bir alerjinin veya daha ciddi bir enfeksiyonun işareti olabilir. Enfeksiyonlu solunum yolu hastalığı olarak da bilinen köpek kulübesi öksürüğü de ciddi bulaşıcı bir hastalık olabilir.
Yemek yemeyi reddeden köpekler
Çeşitli nedenlerden dolayı köpeğinizin yeme alışkanlıkları ara sıra düzensiz hale gelebilir. Ancak köpeğiniz yiyecekleri bir gün veya daha uzun süre yemeyi reddederse, en kısa sürede veterinerinize danışın.
Aşırı susama veya idrara çıkma
Köpeğinizde alışılmadık derecede aşırı susama ve sık idrara çıkma gibi bir durum fark ederseniz, bu sık görülen bir hastalığın belirtisi olabilir.
Kırmızı veya şiş diş etleri
Kızarık veya şişmiş diş etleri, özellikle ağız kokusu ile ilişkili olduğunda, diş eti hastalığının bir göstergesi olabilir. Köpekler bu ağrılar veya kızarıklıklar çok şiddetli olduğunda dişlerini kaybedebilir, ağızlarından yiyecek düşürebilir ve yeme güçlüğü nedeniyle kilo verebilirler. Bu kilo kaybı da bağışıklıklarını düşürerek birçok hastalığa sebep olabilir.
İdrar yapma zorluğu
Köpeğinizde idrarını yapma zorluğu olup olmadığını anlamak için, idrar yaparken inleme, kambur bir duruş veya idrarında kan olup olmadığına dikkat edin.
Göz veya burun akıntısı
Hapşırma, en ufak harekette bile nefes nefese kalma, göz akıntısı veya burun akıntısı, nefes darlığı ya da diğer grip benzeri semptomlar, ciddi solunum problemlerinin belirtileri olabilir.
Crystalin göz, kulak ve ağız bakım solüsyonu bu tür problemlerin oluşmasını engellemek için muhteşem bir solüsyon. Crystalin aslında ileri teknoloji kullanılarak üretilmiş yeni nesil bir yara bakım antiseptiği. Hipokloröz asit, nötrofillerin fagositozu sırasında sentezlenen ve tüm mikroorganizmaların yok edilmesinde aktif rol oynayan fizyolojik bir moleküldür. Hipokloröz asit, bilinen tüm mikroorganizmalara karşı 1 dakikadan daha kısa sürede etki eden FDA ve CE onaylı bir antiseptiktir. Yara bölgesinde zararlı mikroorganizmaları etkisiz hale getirirken, aynı zamanda yaranın iyileşmesini ve doku yenilenmesini de destekler. Bakteriler, virüsler ve mantarların duvar yapısından DNA‘sına kadar tüm yaşamsal fonksiyonlarına etki ederek saniyeler içerisinde öldürür.
Kaşıntılı, pullanan cilde sahip köpekler
Bir köpeğin cildinin durumu, sağlığı hakkında iyi bir yol gösterici olabilir. Cilt pürüzsüz ve pembe veya siyah olmalıdır. Dinmeyen kaşıntı, yaralar, topaklar ve dermatit belirtileri, pire ısırıklarına karşı gelişen bir alerjik reaksiyona işaret edebilir. Pire ısırıkları, bu tür alerjilere neden olabilecek ve aynı zamanda bazı hastalıkları da taşıyabilecek birçok böcekten sadece biridir.
Dermaclean bit, pire, kene ense damlası bu konuda en büyük yardımcınız olacak. İçerisinde bulundurduğu esansiyel yağların katkısı ile derinin pH/nem dengesinin korunmasını sağlar. Köpeğinizin derisindeki doğal yağların kaybolmasını engeller. Bit, pire ve kene ısırıkları sonucu vücutta oluşan lezyonların giderilmesini sağlar. Aynı zamanda deride oluşan siğil ve benzeri oluşumların tedavi sürecinde de destekleyici bir rol oynar.
Ağırlıkta sürekli değişiklikler
Köpeğiniz iki ila dört hafta içinde aşamalı bir şekilde kilo veriyor gibi görünüyorsa veya daha uzun bir süre boyunca yavaş ama ciddi bir kilo kaybı gösteriyorsa endişelenmelisiniz. Beklenmedik kilo alımı da ayrıca ciddi bir soruna işaret edebilir.
Köpekler ve genel uyuşukluk
Herhangi bir nedenle köpeğiniz normal, sağlıklı, aktif halinde değilse, daha yakından tetkik edilmesi gerekebilir. Tıpkı insanlar gibi köpekler de hasta görünebilir ve sorunun ne olduğuna dair açık ipuçları olmasa bile, hasta ve halsiz görünme semptomları devam ederse veterinere gitmek iyi bir fikir olabilir.
Köpeklerde hastalıkları nasıl önleriz?
Yıllık veteriner ziyaretleriniz, herhangi bir hastalığın tedaviye yanıt verme olasılığının en yüksek olduğu, erken aşamalarında tespit edilmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ciddi tıbbi masraflardan veya tespit edilemediği için köpeğinizin hayatını tehlikeye atmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, köpeğinize sağlıklı olduğu zamanlarda da standart bir veteriner kontrolü sağlarsanız, veterinerinizin ve sizin köpeğinizde bir sorun olup olmadığını fark edebilme olasılığınız artar. Unutmayın! Yıllık veteriner kontrolleri en koruyucu ilaçtır.
Ayrıca “Köpeklerin havlama nedenleri” başlıklı yazımızda köpeklerle ilgili sıkıntılara dair daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.