ÜST
koltuk temizliğinde

Koltuk Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev dekorasyonunun vazgeçilmezi koltuk temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir? Özellikle alerjik rahatsızlıkların artması sebebiyle koltuk gibi sık kullandığımız eşyaların temizliği daha önemli hale geldi. Koltuklarda biriken ev tozu akarı, hayvan tüyleri, kıl, polen gibi maddeler öksürük krizlerine sebep olabileceği için ev temizliği yaparken özellikle koltuk temizliğinde daha hassas davranılması gerekiyor.

Evin salonunda, aile ya da arkadaşlarla geçirilen güzel zamanların merkezinde hep koltuklar vardır. Uzun bir günün sonunda eve döndüğünüzde yorgunluğunuzu almak için sizi yine koltuğunuz karşılar. Ağır bir yük üstlenen, evin bu önemli parçaları görünümlerini korumak için zaman zaman ilginize ihtiyaç duyacaktır.

Üzerinde daha sık keyifli vakit geçirebilmeniz için koltuk temizliğinde dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.

Koltuk temizliğinde ilk adım süpürmek

koltuk temizliğinde

Astım ve alerji hastaları için ev temizliğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus koltuk temizliğidir. Özellikle toz tutmayan kumaşa sahip koltuklar kullanmak ev akarlarından kurtulmak için iyi bir yöntemdir. Kadife kumaşlı koltuklar tercih edilmemeli ancak kadife kumaşlı koltuklarınızdan vazgeçemiyorsanız onları süpürmek için su filtreli ve hipoalerjenik özellikte bir süpürgeye sahip olmanız çok önemli. Bu tip bir süpürgeyle haftada en az 3 kere koltuklarınızı güzelce süpürmek, süpürme esnasında pencerelerini açarak evi havalandırmak da alerjisi olanların ev temizliğinde dikkat etmesi gereken kurallar arasında yer alıyor.

Koltuğunuzdaki minderleri kaldırın ve minder aralarına düşen her şeyi temizleyin. Kalemler, bozuk paralar ve uzaktan kumandalar başta olmak üzere, koltuk aralarından şaşırtıcı şeyler çıkabilir. Elektrik süpürgesiyle koltuktaki toz ve kirleri alın. Dar bölgeleri temizleyebilmek için, süpürgenizin bu iş için özel olarak üretilen uçlarından yararlanın. Koltuk döşemelerinize zarar vermemek için mümkünse süpürgenizin yumuşak fırçalı ucunu tercih edin.

Kir ve toz oluşumunu önlemek için koltuğunuzu düzenli olarak elektrikli süpürgeyle süpürün. Temizlik ürünlerini, gereğinden fazla kullanmayın. Deri koltuk temizliği sırasında buna özellikle dikkat edin. Koltuk döşemeniz çıkabilir türden değilse, buharlı temizleyici de kullanabilirsiniz. Ancak temizleyicinin koltuk kumaşınızın cinsine uygun olmasına ve üreticinin kullanım talimatlarına uymaya dikkat edin.

19 parçadan oluşan güçlü siklon filtreler, mikroskobik büyüklükteki toz ve kir parçalarını yakalayıp ortamı arındırarak alerji sorunu yaşayanlara özel çözümler sunan Dyson Big Ball Allergy 2 Toz Torbasız Elektrikli Süpürge bu konuda en büyük yardımcınız olacak.

Koltuk temizliğinde kullanılan deterjanlar

Zamansız şıklığı ile her dönem dekorasyon trendleri arasında yer alan deri ve kadife koltuk modelleri genellikle farklı bakım yöntemleri gerektirir. Deri ve kadife, giysilerde olduğu gibi koltuk döşemesinde de kullanılabilecek en hassas kumaşlardan ikisidir, dolayısıyla bu tür koltukların temizliği de büyük bir özen ve dikkat gerektirir.

Koltuk temizliğinde kullanılan deterjanların üzerinde yazan talimatlar size ne tür ürünler kullanmanız gerektiğini ve hangi koltuk temizleme yöntemlerinin koltuğunuz için uygun olduğunu söyleyecektir. Eğer koltuk minderlerinizin kılıfları çıkabiliyorsa, bunları kaliteli bir çamaşır deterjanı kullanarak çamaşır makinesinde yıkayabilir ya da kuru temizlemeciye götürebilirsiniz.

Eğer kumaş koltuğunuzun döşemeleri çıkarılabilir değilse, iç döşeme temizleyicisi kullanın. Bu tür ürünleri kullanmadan önce kullanım talimatlarını mutlaka okuyun ve ürünü öncelikle görünmeyen bir yerden test edin. Koltuğunuzun bakım talimatlarına göz atmayı unutmayın. Koltuğunuzu ve koltuk minderlerinizi derinlemesine temizlemek için buharlı temizleyici de kullanabilirsiniz. Buharlı koltuk yıkama işleminden sonra, minderleri koltuğunuza geri yerleştirmeden önce her şeyin tamamen kurumasını bekleyin.

Deri koltuk temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler

Deri koltuk temizliğinde dikkat etmeniz gereken noktalar daha farklıdır. Çok fazla su ya da sabun kullanmak deriye zarar verebilir. Deri koltukları temizlemeye, derideki ve minder aralarındaki tozları elektrikli süpürgeyle alarak başlayın.

Deri koltuk döşemelerini temizlerken en önemli adım, deriye özel ürünler kullanmaktır. Deri temizleyici özel sabunlar ve balmumu bazlı deri temizleyiciler koltuğunuza zarar vermez. Bu tür ürünleri kullanmadan önce, ürünü koltuğunuzun görünmeyen bir bölümünde test edin ve ürünün kullanım talimatlarını mutlaka okuyun. Temizleyiciyi deriye uyguladıktan sonra fazlasını silin.

Yün ve sentetik kumaşlarda kullanıma uygun, tamamen geri dönüştürülebilir şişede, vegan ve biyolojik olarak parçalanabilir bir ürün olan Astonish Lotus Çiçeği Vegan Halı, Koltuk ve Döşeme Temizleyici ile her tür koltuğu rahatça temizleyebilirsiniz.