ÜST

Kokusuz Balık Pişirme Yöntemleri Nelerdir? – Balık Pişirme Teknikleri

Sağlık açısından oldukça faydalı olan balık, pek çok kişinin sevdiği bir besindir. Sadece sağlık noktasında değil lezzetiyle de damaklarınızda iz bırakacak tatlardan biridir. Bu yönleriyle de hem çocuklar hem de yetişkinler için mutlaka tüketilmesi tavsiye ediliyor. Havaların soğumasıyla birlikte protein noktasında zengin bir içeriğe sahip olan bu muhteşem lezzetin sahibi balık türleri, tezgahlarda yerini almaya başladı. 

Tadı, lezzeti, faydası konusunda hemen hemen herkes hemfikir olsa da balığı evde pişirme noktasında fikir ayrılıkları olacağı kesin çünkü balık, pişirildiği zaman pek de hoş olmayan bir kokunun eve dağılmasına neden olabiliyor. Bu nedenle de pek çok kişi, balığı evde pişirmeyi tercih etmiyor. Peki balık kokusuz bir şekilde evde pişirilebilir mi? Kokusuz balık pişirme yöntemleri nelerdir? Lezzetli balık pişirme teknikleri hangileridir? İşte karşınızda kokusuz balık pişirmeye dair merak ettiğiniz tüm detaylar…

Kokusuz Balık Pişirme Yöntemleri Nelerdir?

Balık sağlıklı ve lezzetli bir besin olsa da pişirilirken oluşturduğu koku nedeniyle evde pişirilme konusunda pek de tercih edilmiyor çünkü balığın pişme esnasında oluşturduğu bu koku bütün eve yayılabiliyor. Dahası uzun süre de bu kokudan kurtulmak pek de mümkün olmuyor. Tüm bu nedenlerden ötürü de insanlar evde balık pişirmeye yanaşmıyor. Aslında balığın hem protein hem de omega 3 yağ asitlerini içermesi açısından faydalı bir besin hepimiz biliyoruz. Sağlık alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından da balık yenilmesi ve öğünlerde yer alması sıkça tavsiye ediliyor. Özellikle çocuklar gelişim çağlarında oldukları için onların balık tüketmesine özen göstermek gerekiyor. Tabi yetişkinlerin de bu zengin besin kaynağını tüketmesi oldukça fayda sağlıyor. Sonbahar mevsiminin ve kış aylarının gelmesiyle birlikte çeşitli balık türleri balık tezgahlarında görülmeye başladı. Mevsimine uygun balık tüketmek elbette ki hem yararlı hem de daha lezzetli oluyor. Her şey iyi güzel ama balığı evde kokusuz bir şekilde pişirilmek mümkün mü diye soruyorsanız, cevabımız evet mümkün. İşte bu noktada aldığınız balıkları pişirme yöntemleri devreye giriyor. Kokusuz bir ev için balik pisirme ceşitleri arasından birini tercih etmeniz yeterli. Kokusuz olmasının yanında lezzetini kaybetmeyen, hatta balığınıza daha da lezzet katan balık pişirme yöntemleri ile keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. İşte karşınızda kokusuz balık pişirmek için uygulayabileceğiniz yöntemler.

Balık Pişirme Teknikleri

  • Kızartma Yöntemi

Özellikle küçük boyutlardaki balıklar için kızartma yöntemi daha çok tercih ediliyor. Daha büyük boyutlarda olan balıklar için ise dilimleyerek kızartma tekniği uygulanıyor. Mevsiminde taze taze almış olduğunuz balıklarınızı kızartma tekniğiyle pişirmek istiyorsanız una bulamanız ve ardından kızartmanız tavsiye ediliyor. Bu sayede balıklarınızın lezzetini artıran un, aynı zamanda balıkların tavanıza yapışma durumunu da ortadan kaldırıyor. Balıkları kızartma işlemine başlamadan önce iyice ayıklamalı ve güzelce yıkamalısınız. Daha sonra kağıt havlu kullanarak balıklarınızı kurutmalısınız. Tüm bu işlemleri tamamladıysanız yağı tavaya koymalı ve balıklarınızı kızgın yağda kızartmalısınız. 

Bu aşamada balıkların yağ çekip çekmediğini kontrol etmekte fayda var. Kısık ateşte kızartma yaparsanız balıklar yağ çekebilir. Bu nedenle hızlı ateş üzerinde kızartma yapmalısınız. Kızartma yöntemiyle balık pişirirken malumunuz balığın kokusu da eve yayılıyor. Bu nedenle öncesinde önlemler almak gerekebiliyor. Balık pişirmeye başlamadan önce mutfak pencerenizi açmanızda fayda var. Aspiratör kullanımı da ideal yöntemlerden biri. Hatta balkonunuzda balık pişirme imkanınız varsa çok daha iyi olabiliyor. Evinizin içerisinde pişirmek isterseniz de balık pişirdiğiniz esnada ocağın bir başka gözünde bir tava içerisinde karamelize şeker hazırlayabilir, siyah çayı ya da toz vanilyayı kavurabilirsiniz. Hatta kokusu hoş bir mumu da mutfağınızda yakabilirsiniz. Bunlardan dilediğinizi kullanarak kokusuz bir şekilde evinizde balık pişirebilirsiniz.

  • Fırında Pişirme Yöntemi

Balığınızı fırında pişirmek bir diğer alternatif yöntem. Hatta kızartma işlemi kadar da sıkça tercih edilen bir yöntem olduğu söylenebilir. Bu yöntemde balığı fırına sürmeden önce bir sos hazırlanıyor. Zeytinyağı, kimyon, tuz ve pul biberden oluşan bu sos, balığınızın güzelce kızarmasını ve daha da lezzetli olmasını sağlıyor. Yağlı kağıt sermiş olduğunuz fırın tepsisine balığınızı koyduktan sonra, dilerseniz patates ve soğan dilimleri ile yemeğinizi zenginleştirebilirsiniz. Balığın her tarafına hazırladığınız sosu da iyice sürdükten sonra artık fırına sürebilirsiniz. Bu noktada hem balığın kokusunu azaltması hem de hoş bir kokunun yanında lezzet de vermesi amacıyla defne yaprağı kullanabilirsiniz. Balığınızı fırında 30-45 dakikalık bir sürede ve 200 derece sıcaklıkta pişirmeniz yeterli olacaktır.

  • Buharda Pişirme / Buğulama Yöntemi

Sağlıklı beslenmeye dikkat eden kişilerin, balık pişirmek için sıkça uyguladığı yöntemlerden biri de buharda pişirme ya da diğer adıyla buğulama yöntemidir. Bu yöntem sayesinde balığınız hem tadını lezzetini muhafaza eder hem de kurumadan pişer. Buğulama yöntemi, tencerenin içerisine koyduğunuz suyun kaynaması ve buhar oluşturması sonucu balığınızın bu buhar içerisinde pişmesi olarak bilinir. Tencereye suyu koyduktan sonra malzemelerinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Temizlediğiniz ve iyice yıkadığınız balığınız için bir sos hazırlayabilirsiniz. Zeytinyağı, tuz, karabiber, sarımsak, biberiye gibi malzemelerden oluşan bu sosla balığınızı marine ettikten sonra buharda pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Tencerenin üzerine yerleştirdiğiniz aparatın içerisine marine ettiğiniz balığınızın yanında brokoli, havuç gibi sebzeleri de koyabilirsiniz. Ortalama 30 dakika sonrasında buharda pişirdiğiniz balığınızı afiyetle yiyebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde balığınızın herhangi bir koku oluşturmadığına da şahitlik edebilir, bu lezzetli yemeğin keyfini çıkarabilirsiniz.

  • İsleme / Tütsüleme Yöntemi

Aslında bu yöntem için farklı isimlendirmeler de tercih ediliyor. Fümeleme, tütsüleme, isleme ya da dumanlama olarak da bilinen bu yöntemle balığın dışında pek çok yiyeceği de pişirebiliyorsunuz. Yöntemin temelinde yiyecekleri ateşe dokundurmadan dumanı kullanarak pişiriyorsunuz. Balık pişirmek için de oldukça elverişli yöntemlerden olan tütsüleme, daha ziyade yağ oranı fazla olan balıklarda tercih ediliyor. Balığınızı güzelce temizledikten sonra içini ve dışını iyice tuzlamanız gerekiyor. Ardından iç kısmı yukarıda olacak şekilde bir tepsinin içerisine diziyorsunuz. 10 saat kadar güneşin altında bir yerde asılı şekilde duran tepsinin içindeki balıklar kuruyor. Sonra tütsüleme yapabilmek için ağaçların talaşlarını temin etmek lazım. Genellikle meşe ya da kayın türündeki ağaçların talaşları tercih ediliyor. Yaktığınız talaşların üzerine belirli bir mesafede olacak kadar ızgarayı yerleştiriyor ve balıkları dumanla pişiriyorsunuz. Yine bu aşamada koku ve lezzeti renklendirmek için defne yaprağının yanında soğan ve sarımsak da kullanabilirsiniz.

  • Marine Etme Yöntemi

Pişirme yöntemleri içerisinde oldukça farklı bir teknik aslında marine etme yöntemi. Çünkü bu yöntemde balığınız, fizikî olarak pişmiyor. Hazırladığınız sos içerisinde bir müddet beklettikten sonra balığınızı afiyetle yiyebiliyorsunuz. Marinasyon işleminde aslında net bir sos tarifi yok. Kişisel zevkinize ve damak tadınıza göre bu sosu zenginleştirebiliyorsunuz. Bu sos içerinde yaklaşık 12 saat kadar buzdolabı içerisinde beklettiğiniz balığınızı yiyebiliyorsunuz. Bu yöntem sayesinde de balığınız sizi rahatsız edecek kokular oluşturmuyor.

Bahsi geçen yöntemler arasında belki de ilk üçü en sık kullanılan yöntemlerdendir diyebiliriz. Bunlar arasında da kızartma yöntemi daha çok kokunun ortaya çıkmasına neden olsa da oldukça da sık tercih ediliyor. Bu kokuların evinize hiç gelmemesi için de yukarıda da belirtildiği üzere çeşitli önlemler alınabilir. Kokuyor olsa da balıktan vazgeçecek değiliz sonuçta.