
Klasikleşmiş Dekorasyon Stilleri
İç mekân tasarımında kendinizi garanti altına almak istiyorsanız önceden yapılmış dekorasyon örneklerini baz alabilirsiniz. Bu örneklerde görmüş olduğunuz bazı kalıpları, bulunduğunuz mekâna doğrudan kopyalayıp yapıştırabilirsiniz. Minimalist, modern, geleneksel, rustik, hippi, İskandinav… Beğendiğiniz bir tarzı seçin ve bu tarzda önceden yapılmış dekorasyon örneklerine şöyle bir göz atın. Göz zevkinize uygun örnekler illa ki karşınıza çıkacaktır. Ancak özgün bir dekorasyon yapmak istiyorsanız herhangi bir stili körü körüne benimsemeden önce, bu stillerin gerçekte ne anlama geldiği ve hangi prensiplere bağlı oldukları hakkında bilgi edinmenizde fayda var. Farklı dekorasyon stillerinin yansıttığı farklı bakış açılarından size uyan parçaları birleştirdiğinizde kendinize özgü bir tasarım algısı oluşmaya başlıyor. Özgün dekorasyonlar da tam da bu anda ortaya çıkıyor. Kalıplaşmış dekorasyon stillerini doğru bir şekilde harmanlamak için önce onları daha yakından tanımanız gerekli! İşte bu konuda ihtiyacınız olan tüm kısa ve öz bilgiler…
Minimalizmin bakış açısını yansıtmak için üç kelime yeterli: Less is more! Yani: “Az, çoktur!”
Minimalist Dekorasyonun Karakteristik Özellikleri

Minimalizmin bakış açısını yansıtmak için üç kelime yeterli: Less is more! Yani: “Az, çoktur!” Tamamen sadelik ve işlevsellikten yana olan minimalist dekorasyonda, ihtiyaçtan fazla hiçbir öğeye mekân içinde yer verilmiyor. Gereksiz yer kaplayan aksesuarlar, yoğun desenli ve çok renkli eşyalar minimalist tarzın benimsendiği mekânlarda kapı dışarı ediliyor. Sadelikten yana olan bu tasarım algısında konfor ve fonksiyonellik ön plana çıkıyor. Bu anlamda mobilyalarda portatif, sade ve birden fazla fonksiyonun bir arada gerçekleştirilebildiği ürünler tercih edilirken koltuk ve yataklarda ise konfora önem veriliyor. Beyaz renkli eşyalar ve krom detaylar minimalist dekorasyonun en bariz temsilcileri haline geliyor.
Modern Dekorasyonda Öne Çıkan Detaylar

Modern dekorasyon, minimalizmi kapsayan bir bakış açısına sahip. Sade ve şık tasarım algısının benimsendiği bu tarz dekorasyonlarda geometrik formlar kullanılıyor. Mobilyaların tasarımından tekstil ürünlerindeki desenlere varıncaya kadar geometrik form ve desenler, modern dekorasyonun en karakteristik özellikleri arasında yer alıyor. Çizgisel desenler de aynı şekilde modern dekorasyonda ön plana çıkıyor. Modern dekorasyonda renk kullanımına baktığınızda minimalist tarzda baskın olan beyaz, gri ve siyah tonlarının haricinde canlı renklerin de sık sık kullanıldığını görebilirsiniz. Mekân içinde öne çıkarmak istediğiniz kısımlarda faklı renk tonlarını kullanarak bu noktalarda odak oluşturabilirsiniz. Modern sanat eserleri, devasa duvar aksesuarları ve tablolar da modern dekorasyona renk katan detaylardan!
Yılların Eskitemediği Geleneksel Tarz

Klasik dekorasyon olarak tanıdığınız geleneksel tarzda oymalı mobilyalara, şal ve damask desenli kumaşlara, bol kristalli aksesuarlara, gösterişli aydınlatma elemanlarına ve varaklı detaylara “merhaba” diyebilirsiniz. Geleneksel tarzın vazgeçilmezi olan bu detayları olduğu gibi kullanarak son derece ağır ve asil bir iç mekân tasarımına sahip olabilirsiniz. Klasik tarzın modernize edilmiş haline baktığınızda ise yoğun kapitone detaylı kanepelerin geometrik formlarla buluştuğu tasarımlarla, marküteri ile mobilyalara işlenen modern desenlerle karşılaşabilirsiniz. Bu tasarımlar sayesinde geleneksel tarzın etkisini yitirmeden iç mekân dekorasyonunda güncel trendlere ayak uydurabilirsiniz.
Rustik dekorasyon denildiğinde aklınıza ilk gelen doğa ve ağaç olsun. Ahşabın işlenmemiş hali bu stilin en önde gelen temsilcisi!
İç Mekânda Rustik Tarzın Temsilcileri

Rustik dekorasyon denildiğinde aklınıza ilk gelen doğa ve ağaç olsun. Ahşabın işlenmemiş hali bu stilin en önde gelen temsilcisi! Ham odundan yapılan sandalye ve masalar, kitaplık ve raflar rustik tasarımın en karakteristik öğeleri arasında yer alıyor. Perdelerde korniş yerine rustik borularla asılan keten kumaşlar öne çıkarken özellikle kışlık mekânlarda şömine kullanımı rustik dekorasyonun eşsiz bir tamamlayıcısı haline geliyor. Doğal bir konseptin hakim olduğu bu stilde öne çıkan bir diğer dekorasyon elemanı ise jüt kumaşla yapılan aksesuarlar! Bu kategoriye halı ve kilimlerden masa örtülerine, runner’dan Amerikan servise birçok ev eşyasını dahil edebilirsiniz. Kilim desenler, bakır cezve, tava ve tencereler, koltuk şalları ve renkli battaniyelerle rustik tarzda dekorasyonu taçlandırabilirsiniz. Bu tarzda anahtar kelime doğallık! Kullandığınız malzemeler ne kadar az işlenmiş olursa mekânın da o ölçüde rustik tarzın izlerini taşıyacağını unutmayın!
Alışılagelmiş kalıpların dışına çıkan ve dekorasyona dair tüm tabuları yıkan bu tarzda eski ile yeni daima bir arada!
Hippi Dekorasyonla Sıra Dışı Tasarımlar

Adından da anlaşılacağı üzere hippi tarzda özgürlüğün öne çıktığını söylemek mümkün. Alışılagelmiş kalıpların dışına çıkan ve dekorasyona dair tüm tabuları yıkan bu tarzda eski ile yeni daima bir arada! Ayrıca renklerde uyum arayışı da sona eriyor. Gönlünüzce bir arada kullanabileceğiniz renk ve desenlere saçak saçak püsküller ve büyük- küçük ziller eşlik ediyor. Ayrıca rengarenk mandala desenleri, düş kapanları gibi doğuya özgü dekorasyon elemanları da hippi tarzda dekore edilen mekânlarda yerini alıyor. Renkler ve püsküller demişken kilimlerin bu tarzda da öne çıktığından söz etmek gerekiyor. Ayrıca hoş kokulu ve az bakım isteyen iç mekân bitkileri, yer minderleri, sedirler, nazar boncukları ve valanslar da hippi tarzın temsilcileri olarak biliniyor.
Basit, Sade ve Çarpıcı: İskandinav Tarzı Dekorasyon

İsveç’ten gelen bir akım olarak İskandinav tarzı dekorasyonlarda gün ışığından maksimum fayda sağlamak için beyaz ve açık gri yüzeylerin yoğun bir şekilde kullanıldığından söz etmek gerekiyor. Ahşap malzemelerin sık kullanıldığı bu tarzda; ceviz, abanoz ve kiraz gibi sıcak tonlar yerine çam, huş ve akçaağaç gibi açık tonlardaki malzemeler tercih ediliyor. Kare ve ince kesitli mobilyaların öne çıktığı İskandinav stilinde dekoratif nesnelerin de son derece sade ve şık olduğu görülüyor. Siyah metal profillerin hem mobilyalarda hem de aksesuarlarda kullanımı oldukça yaygın. Tekstil ürünlerinde ise siyah ve beyaz çizgilerin oluşturduğu kumaşlar İskandinav tarzın tamamlayıcısı olarak rol alıyor.