ÜST

Kişniş tohumu ne işe yarar? Şifa deposu kişniş

Mutfakta çeşitli kullanımları olan kişniş birçoğunuz tarafından duyulmuştur. Bazen tohumu bazen de yağı kullanıldığı yere göre pek çok fayda sağlıyor. Peki, bir şifa deposu olan kişniş tohumunun sağlığınıza olan bu faydalarını biliyor muydunuz?

Kişniş nedir?

kişniş

Maydanozgiller familyasından olan kişniş, yemeklerin vazgeçilmez baharatı olmasının yanı sıra, çay ve kişisel bakım ürünlerinde de kullanılmaktadır.

Anavatanı Akdeniz ülkeleri bu bitki, taze yaprakları ve tohumuyla mutfaklarda tüketiliyor. Tohumunun bitkiye evrilmesiyle maydanozu andıran bir hale dönüşüyor. Taze hali, tohumu ve hatta yağı ile birçok kullanım şekli olan kişnişin faydaları saymakla bitmiyor.

Kişniş tohumu nerelerde kullanılır?

kişniş

Kişniş tohumunu yemeklerin yanı sıra çay olarak tüketmekte mümkün. Kişniş tohumu kendine özgü aromasıyla et yemekleri için oldukça kullanışlı. Sindirim sistemini düzene sokan kişniş tohumu çayı bu konuda sağlık sorunları yaşayanlar için bir yardımcı görevinde.

kişniş

Siz de Aktar Diyarı Kişniş Tohumunu evlerinizde deneyebilirsiniz. Ezilmemiş tohumları çorba ve sebze yemeklerine katılabildiği gibi suda kaynatarak çayını da yapabilirsiniz.

 Kişniş tohumunun faydaları nelerdir?

kişniş

Zengin bir antioksidan olan kişnişin, bağışıklık sisteminden göz ve kalp sağlığına, sindirim sisteminden sinir sistemine kadar pek çok yararı bulunuyor.

Yüksek kan şekeri, tip 2 diyabet için bir risk faktörü olarak görülüyor. Kişnişin tohumu, özü ve yağları kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir. Aslında, düşük kan şekeri olan veya şeker hastalığı ilaçları alan kişiler kişnişin kullanımı konusunda dikkatli olmaları gerekebiliyor çünkü kan şekerini düşürmede oldukça etkili olabiliyor.

Bağışıklığı güçlendiren antioksidanlar açısından zengin olmasıyla hücresel hasarı önleyen birkaç antioksidan sunar. Tohumunun özündeki antioksidanlar vücudunuzda bulunan iltihabı azaltabilir.

Kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Kişnişin özü, idrar söktürücü gibi davranarak vücudunuzun fazla sodyum ve suyu atmasına yardımcı olur. Bu, kan basıncınızı düşürebilir.

Sindirim ve bağırsak sağlığını geliştirebilir

Kişnişin tohumlarından elde edilen yağ, sağlıklı sindirimi hızlandırabilir ve destekleyebilir. Karın ağrısı, şişkinlik gibi rahatsızlıkları önemli ölçüde azaltabilir. Bir iştah açıcı görevi görmesiyle beraber sindirim sistemini düzenliyor.

Sinir sistemi üzerinde de etkili olması, stres, yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk gibi problemlerin önüne geçilmesinde yardımcı oluyor.

Cildinizi koruyor

Kişnişin, dermatit gibi hafif döküntüler de dahil olmak üzere cilt için birçok faydası olabilir. Özündeki antioksidanların, cilt yaşlanmasının hızlanmasını önlemeye ve ultraviyole B radyasyonundan kaynaklanan cilt hasarına yol açabilecek hücresel hasarı karşı yardımcı olabileceğini belirtiliyor.

Bunların yanı sıra içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığına oldukça faydalı. Ağız kokusunu önlemekle beraber, ağızda oluşan yaraların enfeksiyona yakalanmasını engelleyebiliyor.

Herbs & Oils kişniş yağını siz de deneyebilirsiniz. İçeriğinde, yaşamınıza sağlıkla devam etmenizi sağlayacak yağ asitleri barındıran bu ürün bitkisel bakım ürünleri arasında adeta parlayan bir yıldız gibi karşımıza çıkıyor.

Kişnişin zararları neler?

Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan kişnişten, mide asidi sorunları yaşayan kişilerin kesinlikle uzak durması gerektiği belirtiliyor. Ülser, gastrit gibi mide asidi sorunu yaşayanların sorunlarını arttırabiliyor.

Ciddi herhangi bir rahatsızlığı olan, hamile ve karaciğer problemi ile uğraşan kişilerin kişnişi doktor tavsiyesi doğrultusunda kullanmaları belirtiliyor.

Bir başka antioksidan deposu olan tarçın ile ilgili bilgilere “antioksidan deposu tarçının faydaları” isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz.