
Kışlık bitki bakımı ve soğuğu seven kış bitkileri
Kışın bitki bakımı ekstra bir özen istiyor. Soğuğa dayanıklı kış bitkileri yetiştiriyor bile olsanız tıpkı insanlar gibi bitkiler de her mevsimde farklı gereksinimlere sahip oluyor.
İlkbaharla beraber uyanışa geçen tabiat, sonbahar ve kışın gelmesiyle beraber eski canlılığını yitirir. Tıpkı böceklerin kabuklarına, sürüngenlerin yerin altına çekilmesi gibi bitkiler de dinlenme ve bu süreçte yenilenme dönemine girer.
Kışın bitki bakımı
Bitkilerin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak kış aylarına geçişle beraber sulama miktarını yaz aylarına nazaran biraz azaltabilirsiniz. Ancak yine de sulama düzenini çok bozmayın zira salon bitkileri mevsim değişimlerinden bahçedeki bitkiler kadar etkilenmez. Sulama esnasında musluktan aldığınız soğuk suyu kullanmamalı, en az bir gün dinlendirilmiş oda sıcaklığındaki suyu kullanmalısınız.
Ocak ve aralıkta tüm bitkiler dinlenme döneminde olduğu için budama yapılabilir. Ancak kamelya ve açelya gibi mart ayından çiçeklenen bitkilerin kışın budanmaması gerekir. Dinlenme döneminde bitkilere gübreleme ve ilaçlama yapılması ise önerilmiyor.
Kış güneşiyle dost ev bitkileri
Bazı ev bitkileri güneş ışığı olmadan yaşayamasa da bazı ev bitkileri fazla güneşte cansızlaşır, gölgeyi sever. Az güneş ışığı ile yetiştirebilen bu bitkiler; yaz – kış canlılığını korur, doğrudan güneş almayan mekanlarda da kolayca büyütülebilir. Kış bitkileri olarak da niteleyebileceğimiz bu bitkiler hangileri, detaylı bakalım…
Paşa Kılıcı
Paşa kılıcı olarak da bilinen kılıç çiçeği, adını uzun, giderek sivrilen, sert yapraklarından alır. Dayanıklı bir bitki olduğu için bakımı oldukça kolaydır. Az güneş alan, gölge bir alana yerleştirilmesi, düzenli ve toprağının ihtiyaç duyduğu seviyede sulanması yeterlidir. İyi bakılırsa kışın küçük ve kokulu çiçekler açar.
Devetabanı
Devetabanı, güneşi sever ancak doğrudan güneşe dayanıklı bir bitki değildir. Bu nedenle doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde yetiştirilmelidir. Işık aldığı tarafların eşitlenmesi için ara ara bulunduğu konumda açısı değiştirilmesi canlılığını kaybetmemesi açısından önemlidir. Bu bitkiyi yazın haftada iki kez, kışın ise haftada bir kez sulayarak canlı kalmasını sağlayabilirsiniz.
Dua Çiçeği
Dua çiçeği de doğrudan güneş ışığıyla temas etmeyi sevmeyen ev bitkileri içinde yer alır. Kış güneşiyle dosttur, ışığı filtrelenmiş ya da gölgeli bir mekanda büyütülmelidir.
Barış Çiçeği
Barış çiçeği, hassas ve güneş ışığını sevmeyen bir bitkidir. Suyu sever ve bu nedenle toprağı kurumadan, hafif nemliyken yeniden sulanmalıdır. Kış geldiğinde kuruyan havadan etkilenmemesi için yapraklarına su püskürtülebilir. Havayı temizlediği söylenen bu çiçeği, aydınlık ancak doğrudan güneş almayan bir yerde büyütebilirsiniz.
Aşk Merdiveni
İşte gerçek bir terapist; duyguları harekete geçiren aşk merdiveni. Kat kat, ince ve tırtıklı yapraklarıyla çok hoş bir görünüme sahip olan aşk merdiveni, kolay bakımı ile her yerde kolayca büyür. Dolaylı ya da filtrelenmiş ışık alan bir yerde yetiştirilmelidir. Kış aylarında toprağının durumuna bakılarak sulanması gerekir.
Yılan Derisi
Yılan derisi adıyla da bilinen Haworthia Fasciata Afrika kökenli, dayanıklı bir bitkidir. Bir sulamadan sonra diğerine kadar toprağın kurumasına izin verilmeli, kış aylarında ise sadece ayda bir kez sulanmalıdır. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kış güneşi ve yarı gölge ortamlar onun için idealdir.
Crassula
Yapraklarını neredeyse hiç dökmeyen Crassula sonbahar ve kış aylarında çiçek verir. “Para ağacı”, “şans çiçeği”, “yeşim çiçeği” veya “dostluk ağacı” adlarıyla bilinir. Uzun gövdesine bağlı dal ve yapraklarıyla dikkat çeker. Ana vatanı Güney doğu Afrika olan Crassula’nın pek çok çeşidi bulunur. Kış güneşiyle dosttur. Aşırı güneşe maruz kaldığında yapraklarının rengi yeşilden kırmızı ya da kahverengiye dönüşür.
Kaktüs ve sukulentler
Kaktüsler ve sukulentler için ise yapmanız gereken tek şey; onları eğer mümkünse, daha fazla güneş ışığı alabilecekleri bir ortama çekmektir. Kışın fazla suya ihtiyaç duymazlar, bu yüzden damlatma yöntemi ile sulanması iyi olur.
Evde bitki yetiştirirken ihtiyaç duyacağınız her türlü malzeme ve bitki çeşidine hepsiburada’dan ulaşabilirsiniz.
Ufak bir bilgi: Radyasyon yayan cihazların yanına kaktüs koyarsanız ortamı zararlı ışınlardan korumuş olursunuz.