Kış aylarında süet bakımı
Artık yağmur ve çamurdan korkmanıza gerek yok, süet bakımı yaparken doğru yöntemi izlediyseniz ürünlerinizi kış boyunca kullanabilirsiniz. Süet/nubuk ürünlerin temizlik ve bakımlarına dair tüyoları sizler için araştırdık.
Süet veya nubuk hiçbir zaman modası geçmeyen klasiklerden… Özellikle ayakkabı, çanta ve ceketlerde kullanılan süet ve nubuk, çok dayanıklı ve hoş bir dokuya sahip olmakla birlikte bir o kadar da hassas bir malzemedir. Çamaşır makinesine atıp hızlıca temizlemeniz mümkün değildir, tam tersine suyla temasından mümkün olduğunca kaçınmanız gerekir.
Hal böyle olunca yağmurlu günlerde onları üstümüzde taşımak büyük bir risk anlamına geliyor. Ancak bu tür giysi ve aksesuarlarınızın rutin olarak bakımını yapmaya zaman ayırabilirseniz, yaz-kış demeden her mevsim rahatlıkla kullanabilirsiniz. Süet ve nubuk ürünlerin bakım ve temizliğine dair ihtiyaç duyabileceğiniz bütün ürünleri burada bulabilirsiniz.
Süet ve nubuk aynı şey demek değil!
Öncelikle küçük bir bilgi vermekte fayda var. Süet ve nubuk çoğu zaman aynı materyalmiş gibi düşünülür, ancak farklı şekillerde işlenirler ve aslında birbirlerine benzemekle birlikte farklı dokulara sahiptirler. Örneğin süet nubuğa göre daha çok toz tutar. Ama bu nubuktan yapılmış ürünlerin daha kullanışlı olduğu anlamına gelmiyor, çünkü nubuğun da bakımı süete göre birazcık daha cefalıdır.
Tabii ki bu tür ürünleri kuru temizleme ya da lostraya vererek hiç zaman kaybetmeden bakımını ve temizliğini yaptırabilirsiniz ama bazen iş başa düşüyor. İşte o tür durumlarda ceketten ayakkabıya nubuk ya da süet malzemeden yapılmış olan ürünün bakımını en kolay nasıl yapabileceğinizi yazımızda bulabilirsiniz.
Temizleme yöntemleri
Kış aylarında yağmur, çamur, yerdeki su birikintileri ve hele oynayan kaldırım taşlarının sürprizli su sıçratmaları düşünüldüğünde, evinize döner dönmez ıslanan ve kirlenen süet/nubuk giysinizi veya ayakkabınızı hemen temizlemeniz gerekiyor.
Kir ve tozdan arınması için diğer deri ürünlerindeki gibi hemen nemli beze sarılmayın, çünkü bu kirin yüzeye daha da çok bulaşmasına neden olur. Bunun yerine ürünün üstündeki kir kuruduktan sonra süet bakımı için özel olarak üretilen fırça ve silgileri kullanın.
Önce fırçalama işlemini yapın, ardından da özel silgiyle silin. Bunları yaparken, tek bir yöne doğru çok bastırmadan hafif hareketlerle işlemi uygulayın. İnatçı kirlerle karşılaştığınızda, daha çok bastırarak fırçalamayı denemeyin. Bu süet/nubuk yüzeyin aşınmasına neden olur ve giysiniz zarar görür. Ancak silgiyle kir, toz ve lekelerin üstünden geçerken biraz daha basınç uygulayabilirsiniz.
Eğer giysinizin ya da ayakkabınızın derisindeki tüyler formunu kaybetmiş ve sertleşmişse, birkaç saniye buhara tutup ardından fırçalamanızda fayda var. Bu işlem derinin biraz yumuşamasını ve daha kolay fırçalanmasını sağlar.
Eskimiş görünüme engel olun
Süet bakımı için özel üretilen losyonlar deriyi besleyip yumuşatarak giysi, ayakkabı ve çantalarınızın kullanım ömrünün daha uzun olmasını sağlar. Bunun yanı sıra düzenli uygulandığında özellikle ayakkabılarınızın aldığınız ilk günkü gibi yepyeni görünmesine de yardımcı olur.
Ayrıca süet ya da nubuk koruma spreylerini kullanarak temizlediğiniz ayakkabınızın kirlenmesini bir nebze de olsa önleyebilirsiniz. Losyon ve spreyleri kullanmadan önce giysi ya da ayakkabı üstünde küçük bir alanda deneyip birkaç dakika bekleyin. Ürünün renginde bir değişim olup olmadığını kontrol edin ki sonra canınız sıkılmasın.
Su lekelerine çözüm
Eğer suya maruz kalan ayakkabı, çanta ya da ceketinize hemen müdahale edemediyseniz ve üstünde su lekeleri kuruyup kaldıysa, önce bir spreyle hafifçe yüzeyini ıslatın, ardından da su lekelerinin olduğu bölgeyi fırçalayın.
Kurutma yöntemine dikkat
Süet ve nubuk ürünlerin en büyük düşmanı yağmur. Bu yüzden evden çıkmadan önce hava durumuna bakmanızda fayda var. Ancak yağmura yakalandıysanız ve bir şekilde süet-nubuk mont, ayakkabı ya da çantanız ıslandıysa, kaloriferin üstüne ya da yanına koyarak kurutmaktan kaçının. Bu derinin deforme olmasına ve dokusunun sertleşmesine neden olur.
Eğer çok ıslandıysa, bir havlu ya da sünger yardımıyla iyice suyu emdirin, ardından da iyi havalanan bir yerde kendi halinde kurumaya bırakın.
Ayakkabınız ıslandıysa, ayakkabı kalıbıyla birlikte kurumaya bırakın ki formu bozulmasın. Ayakkabı kalıbınız yoksa, en uygun olanını buradan seçebilirsiniz. Eğer ceketiniz ıslandıysa mutlaka askıya asarak havadar bir yerde bir gün bırakın. Bu sayede suyla temas eden deriden gelen kötü kokuyu da engellemiş olursunuz.
Ayrıca süet/nubuk ayakkabınıza yağmurun etkilerini azaltmak adına özel transparan yağmurdan koruyucu spreyleri kullanabilir ve ayakkabılarınızın ömrünü uzatabilirsiniz.
Üstüne başka bir sıvı dökülürse
Eğer ayakkabı, çanta ya da ceketinizin üstüne herhangi bir sıvı dökülürse, önce temiz bir bezle o alanı silin ve fazla sıvıyı alın. Ardından mısır unu ya da talk pudrasını lekenin oluştuğu alanın üstüne serpin ve o şekilde bir gece boyunca bekletin. Ardından süet/nubuk fırçası yardımıyla kurumuş pudrayı ayakkabının üstünden alıp fırçalayın.
Sonra silgiyle lekenin olduğu bölgenin üstünden geçin. En dikkat etmeniz gereken ise herhangi bir işlem yapmadan önce kendi halinde kurumasını beklemeniz, yoksa leke yayılabilir ve giysiniz ya da ayakkabınız giyilmeyecek hale gelebilir.
Boyamak için
Boş bulunup normal ayakkabı boyası ya da cilasını süet/nubuk ürünlerde kullanmayın. Bu, dokunun bozulmasına neden olur ve geri dönüşü olmayacak şekilde ayakkabıya zarar verir. Bu tür hassas ürünlerin boyanması gerektiğinde en garanti yol lostraya vermektir.
Ancak kendiniz boyamayı düşünüyorsanız, süet bakımı için özel sprey boyalardan alabilirsiniz. Tıpkı koruma spreyi gibi önce küçük bir alana 10-15 cm uzaktan boyayı püskürtün ve kurumasını bekleyin. Renkte çok değişim olmuyorsa, ayakkabınızın tamamını sprey boyayla boyayabilirsiniz.
Dizüstü çizme kombinlerine göz atın